torsdag, januari 04, 2007

Årets första gästblogg

Då var det dags för årets första gästbloggare för 2007 på In Your Face. Först ut är ingen mindre (eller mer) än Leo De Bruin. Min tidigare kollega och en ständig källa för humor och tänkvärda tankar. Nu när även Ulrica Messing tackat nej till att leda Sveriges största parti så är Leos tankar ännu mer aktuella.
----------------------------------------------------------------------------------

Leo "Hasselhoff" De Bruin

Alltså, allvarligt talat.

Var i debatten om Perssons efterträdare har man talat om dennes politiska visioner eller ambitioner? Av det jag har läst, och det är en hel del, snackas det mest om vilket kön HON ska ha och då om man föredrar Wallström, Jämtin eller Sahlin. I bland nämns Nuder eller Östros som alternativ men de verkar mer ha blivit inkvoterade pga det kön dessa karismatiska gossar INTE har.

Oavsett vilken person som förespråkas blir jag inte riktigt klok på vad är de vill, eller inte vill, åstadkomma för (s), landet eller EU. Och i den mån vi känner till nåt om deras pubilka politiska åsikter, bakgrunder och prestationer så tog det ett bra tag innan vi visste om de överhuvudtaget kandiderade eller ej. Nu vet vi. Varken Jämtin eller Wallström ställer upp och kvar står en ivrigt stampande Sahlin. Eller gör hon det? Antagligen, men glöm inte att Toblerone har smaken man aldrig glömmer...

Men återigen till politisk vilja. Palme menade som bekant att "politik är att vilja" och att viljan i nån mening är politikens grund, metod och konsekvens. Jag satt en gång med Bosse Krogvig över "en" öl och han menade på att grunden för allt politiskt engagemang består (i varierande grad) av följande tre komponenter:

1. Ett missnöje med något i samhället
2. En vilja att förändra detta något
3. Modet att själv försöka förändra sagda något

Om vi tittar på den senaste tidens debatt och analyser kring Perssons efterträdare så hittar i alla fall inte jag nåt hos "de o/möjliga kandidaterna" som ens påminner om tankar i Krogvigs riktning. Det handlar mer om rävspel, spekulationer och hur man varierar sitt svar med enbart med bokstäverna N, E och J till sitt förfogande.

Så vad är då lösningen? Jag föreslår att man lyfter på skallen och tittar brtom 68:ans teoretiska modellvärld och tänker följande tankar: Vem inom (s) har både har politisk vision och vilja? Vem inom (s) har åstadkommit resultat i linje med sagda vision och vilja? Och vem är respekterad av både meningsfränder och motståndare? Den personen är ingen teoretisk konstruktion. Den personen finns faktiskt. Den personen är Ilmar Reepalu.

Lek en stund med tanken på att Ilmar skulle vara kvinna, då talar ju det mesta för honom. Han är invandrare, välutbildad och karismatisk. Han ger ett kompetent uttryck och har genom sina resultat visat att intrycket stämmer (det finns ett antal andra "möjlliga kandidater" som snarare visar på motsatsen). Han har stark förankring både inom Rörelsen och näringslivet. Han är kort sagt allt det (s) behöver i en framtida ledare och säkerligen mer därtill. Han är dock inte kvinna men om det är hans enda brist så torde ju fördelarna väga över.

-Ja men han är ju en mutkolv, kanske någon invänder. Möjligen, med det beror på vad man avser. Vem av oss har inte tagit emot tvivelaktiga gåvor eller förmåner? Bloggvärd Krassman har bjudit mig på starköl för att få min hjälp - vilket han också fick. Är det en muta, förmån eller neddrogningsförsök?.

-Ja, men han är ju bara kommunpolitiker, kanske någon annan invänder. Ok, han kanske "bara" är kommunpolitiker men det verkar inte ha varit nåt problem tidigare. Och all utveckling per defintiion sker ju från genom att man går från det mindre till det större. Reepalu är i mina ögon en person med stark integritet som verkligen står för sina principer vilket få ledare gör idag. Han har t o m behövt livvakter eftersom han inte fegar ur när det blåser snålt - snacka om att vara varit trogen sina ideal!

Reepalu har kanske, repeterar kanske åkt på nån juridiskt tvivelaktig resa. Men han har inte fixat en doktorshatt till sig själv (tips till Refaat), blivit anmäld för arbetsmiljöbrott eller snattat godis. Om det är den enda fläcken på Reepalus slips så har det knappast reell betydelse för hans nytta för partiet, rörelsen eller landet.

Alltså, allvarligt talat. I valet av Perssons efterträdare torde kandidatens track record och politiska vision vara vägledande för bedömningen. Visst hade det varit mumma om den gode herr Reepalu även hade varit kvinna men nu är det inte så och vi lär knappast kunna ändra på den saken. För hur mycket han än har gjort för partiet så tror jag att även han drar gränsen vid en könsbytesoperation. Kalla det för ett biologiskt tillkortakommande eller en patriarkalisk konspiration. Jag kallar det för en utmärkt efterträdare.


Leo De Bruin, gäst på In Your Face

2 kommentarer:

Claes Nordmark sa...

Leo da Brain! Hur var det nu igen, är du sosse eller krypto-kvasi-hyper-social-ny-libral? ;-)

Anonym sa...

Söndagsgooglande och där satt den... Krassman och Leo bloggandes.. och inte helt oväntat en Hartman bara en liten länk ifrån. och vad jag kan läsa så verkar ni vara er lika...

Ta med era sossepolare till min beachhall och lira lite boll eller ta bara en öl och häng i baren och ljug för mig.

/David C som ni hittar på www.beachvolley.se