torsdag, augusti 09, 2007

Ordningen är återställd

Socialdemokraterna hade styrt Sundbyberg i 87-års tid innan valet 2006. Eftervalet fick den borgerliga alliansen majoritet men det visar sig dock bli kortvarig. Två moderater hoppar nu av från sitt parti och blir socialdemokratiska kommunpolitiker. - Vi har känt till ett tag att det varit turbulent i moderaterna. När de bildade sin allians och fick importera en ledning från en grannkommun märkte vi snart att de saknade förankring i det egna partiet. Jag tror att det Sundbyberg behöver är en bredare lösning, inte att låsa in sig i blockpolitiken. Hitta ett samarbete över blockgränserna säger Helene Hellmark Knutsson, opositionsråd för Sossarna i Sundbyberg.

Hårt arbete väntar Helene och de övriga i Sundbyberg

Det moderata kommunalrådet Bo Genfors uppger att han inte hört någon kritik alls vilket vittnar om att problemen för Moderaterna i Sundbyberg är större än vad många kan förstå.
Vilken start den här veckan har fått för oss Socialdemokrater i Stockholms Län. Jytte Guteland från Solna blev vald till ordförande i SSU igår, och idag så ser vi en ny majoritet i Syndbyberg. Mycket arbete väntar i SSU och Sundbyberg för Helene och de andra men ett stort grattis till er.

Krassman , In Your Face

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja för en Social"demokrat" så kan det tyckas att ordningen är återställd.

Men hur kan det vara i sin ordning att de valda politikerna inte speglar väljarnas vilja? Det är antagligen helt naturligt för en social"demokrat", men för oss andra är det fullkomligt barockt!

Det enda vettiga är att de två "moderaterna" avsäger sig sina uppdrag och låter nya träda in istället.

Att sätta sig över väljarna och sätta demokratin ur spel är fullkomligt verklighetsfrämmande för någon som tar demokratin på allvar.

Krassman sa...

Anonym: När du skriver "för oss andra" så kan man ju undra vilka ni är? Det som dessa två moderater gör är hedrande. De sätter sin kommuns medborgare i främsta rummet. Framför den politiska makten och moderat partipiska.

För att citera Michael Spira "Socialdemokraterna har under den här mandatperioden lyckats med att skapa en enhetlig ledning, med ett ledarskap som är distinkt, vilket behövs för att styra en skuta som kommunen. De har både viljan och förmågan".

Ditt inlägg andas bara bitterhet och jag förstår det när moderaterna nu tappar "juvelen i kronan". Dina stora ord om att sätta sig över väljarna och sätta demokration ur spel pekar på att du blivit svårt kränkt av det som hänt.

Den borgerliga alliansen har spruckit i Sundbyberg och den sprickan kommer att ses på fler ställen. Religösa friskolor eller inte? Promillegräns på sjön eller inte? Höjd fastighetsavgift eller inte?

Fler och fler inser att en röst på borgerligheten var en röst på ovissheten. Bokslutet inför valet 2010 kommer bli hårt för den borgerliga alliansen, om den nu sitter vid makten då.

Anonym sa...

Ja det är inte utan att man längtar "hem" en dag som denna ;-)

Anonym sa...

Krassman:

Betyder inte ett valresultat något för dig?
Betyder inte väljarnas röster något alls?

Jag tror att alla ser vilken odemokrat du är när du skriver som du gör.

Vad du eller andra råkar tycka "är bäst för sundbyberg" eller liknande är av underordnad betydelse.

Invånarna i Sundbyberg vill de facto ha borgerligt styre! Kolla in www.val.se för närmare info. Men som sagt, invånarnas vilja är kanske inte så viktig i en demokrati?

Krassman sa...

Anonym: Valresultatet är det som bygger grunden för en politisk majoritet. I Sundbyberg så hade de borgerliga partierna ett (1) mandat mer än opositionen, det är betyder att de hade 419 röster mer. Du vet säkert hur makten i en kommun praktiskt fördelas men om den inte praktiskt kan ledas så måste de folkvalda ta ett ansvar. Antalet mandat i fullmäktige baseras på valresultatet men det är upp till partierna att sjävla förhandla över hur majoriteten skall se ut. Det finns kommuner där S+FP har majoritet. Det finns kommuner där S+C har majoritet, till och med någon kommun med S+M i majoritet. Detta trots att andra kombinationer vart möjliga. Är detta oxå ett svek mot väljarna tycker du? När du skriver invånarna i Sundbyberg så låter det som om alla vill det, vilket knappast är troligt. Om ett parti inte klarar att styra ett land eller en kommun så måste nya vägar hittas, och det här var inte första gången heller. Ta ut din bitterhet på dina moderata kamrater istället. Jag förstår att det känns jobbigt just nu.

Anonym sa...

Krassman - det man kan undra över är dessa politikers trovärdighet i framtiden. Vi röstar ju trots allt på ett parti även om det finns det som kallas personval. Vi röstar på en politiker som företäder ett parti vars program vi sympatiserar med. Om dessa politiker agerar som en jävla vindflöjel avseende partitillhörighet - hur skall dom inte agera i mindre omvälvande frågor? Dvs - vet vi vad vi röstade på för typer, egentligen. Eller var det bara några jepar som egentligen var ute efter makt, oavsett parti?

Krassman sa...

Jon-Rutger: Frågan är berättigad, vart finns deras trovärdighet? Jag kan tycka att de visar en stor trovärdighet till uppdraget som kommunalpolitiker men när det gäller den ideologiska trovärdigheten så är den lika med noll. Att politiker byter parti är inget nytt, dock brukar det inte vara så stora ideologiska hopp som i detta fall. Runt om i falukorv så fattas beslut där man medvetet väljer att inte agera politiskt, utan praktiskt. På ett antal fullmäktigemöten som jag varit på har både vänster och höger röstat mot sina egna men det här fallet är ett extrem fall. Vi får väl se hur den nya majoriteten kommer att se ut. Helene Hellmark Knutsson och de övriga kommer ju vara ute efter att bilda en stabil majoritet. Visst kan ett (1) mandat räcka men då kan man inte styra ett parti som moderaterna i Sundbyberg gjort.

Anonym sa...

Krassman: Du ser inget problem i att personer byter parti under en mandatperiod OCH behåller sina mandat. De fick ju trots allt sina mandat som företrädare för ett visst parti.

Vi kan ju lyfta våra blickar bortom Sundbyberg och konstatera att detta även drabbat sossarna på andra håll.

En lösning skulle kunna vara att de personer som inte personvalts (och därmed har ett eget mandat) tvingas lämna en vald församling om de lämnar det parti som de kandiderat för.

Krassman sa...

Mattias: Om du läst någonstans att jag inte tycker att det är ett problem så har du läst fel. Det är ett problem. Om det skall fungera så kräve en lagändring. Man kan inte tvinga bort någon från ett förtroendeuppdrag, man kan bara göra det själv.

Anonym sa...

Du har inte skrivit att det inte är ett problem rakt ut, men man får intrycket av att du tycker det som hänt är bra och oproblematiskt.

Till exempel så avfärdar du den som ser ett demokratiskt problem i det hela som bitter.

Krassman sa...

Mattias: Det finns i detta fall ett antal olika sätt stt se problem i detta, precis som möjligheter. Ett är det demokratiska problemet som alltid blir när man har personer som byter parti under en mandatperiod. Ett annat är de som är borgare och nu är bittra över att mista "juvelen i kronan" som Sundbyberg är för vissa av dessa. Du kan väl inte missat min förklaring till varför jag tycker att Anonym verkar bitter. Oavsett så har vi inte sett slutet på den här historien.