måndag, september 24, 2007

Hela 52,5% av Norrmännen säger nej till EU

Till skillnad från vad SvD har i sin rubrik så är det bara 52,5% i Norge som säger nej till ett medlemskap i EU. På tisdag är det 35 år sedan Norge sade nej till EU första gången och så länge som oljemiljarderna sprutar upp ur marken så kommer troligtvis Norrbaggarna hålla sig utanför samarbetet.

När detta är slut kanske vi behöver strukturfonder ändå?

Vi får väl se om kampen mot det fossilabränslet eller tillgången på det svartaguldet kommer få Norge att vilja öppna dörren till ett EU. I dags läget så betalar dom två miljarder för att få tillgång till EU:s inre marknad och det är dom nog nöjda med. Som sagt, vi får väl se om Norge kommer att vilja ansluta när oljan sinat.

Krassman, In Your Face

9 kommentarer:

Flavian sa...

I Schweiz, som inte ens är med i EES, har oljan sinat innan den flödade och inte minst tack vare detta mår alprepublikens ekonomi prima.

Krassman sa...

Flavian: Menar du det Schweiz som är med i EFTA som har 80 procent av importen från EU och drygt 60 procent av export till EU-länderna. Du menar kanske det Schweiz där Finanssektorn (banker, försäkringsbolag) svarar för ca tio procent av BNP, turistsektorn för cirka sex procent.

Vi skall ju inte heller glömma att förhållandet till EU är den viktigaste utrikespolitiska frågan dom har. Schweiz har ingått en rad bilaterala avtal med EU och har genom dessa i hög grad kommit att integreras i EU. Så mycket för det landets utanförskap. Du menar kanske det Schweiz mer medlemmar är vad Sverige är, dock ej på pappret.

Flavian sa...

Om Sverige lämnar EU finns inga skäl att inte ansluta sig till EFTA. Dessutom är det två skilda saker att tillhöra EU och EES, varför ett utträde ur EU alltså inte behöver innefatta ett utträde ur EES.

Inom EES och utanför EU skulle Sverige vara närmre knutet till EU än Schweiz är och med eller utan EES skulle vi klara oss utmärkt.

Jag levde gott 1993, trots att Sverige då inte ens var medlem av EES. 1994 blev vi med i EES och 1995 blev vi medlemmar av EU, vars huvudsakliga följd tycks ha varit dyrare bananer.

På vilket sätt garanterar dyrare bananer och mjölkkvoter fred i EUropa?

Krassman sa...

Flavian: Jag förstår att du engagerat dig i banan frågan men som du säkert vet så är det skatter, samt behov och efterfrågan som styr priset på bananer. EU eller EES reglerar inte priser som du oxå säkert vet.

Vad jag vet så ju djupare samarbete man har och på fler områden så gangnar det freden. Det är mer sällan man anfaller de som är ens gelika än de som är en motsatser.

Flavian sa...

Visst reglerar EU priser på allehanda jordbruksvaror och den allt överskuggande förklaringen till höga bananpriser är att EU reglerar importen av bananer.

Däremot har du rätt såtillvida att EES-avtalet inte innefattar prisreglering på jordbruksvaror och heller inte innefattar någon gemensam yttre tullmur.

Krassman sa...

Flavian: Hur reglerar EU-komissionen eller parlamentet importen av bananer exakt? Allehanda jordbruksvaror som du skriver kanske bör preciseras, eller syftar du på EU:s jordbruksstöd som är riktat till det Europeiska jorbruket? Vad jag vet så finns det inte så mycket europeiskabananer.

ProfessorPelotard sa...

Det är bra att veta vad man pratar om herr krassman.

Läs och lär:

ACT

Council Regulation (EEC) No 404/93 of 13 February 1993 on the common organisation of the market in bananas [ See amending acts ].
.........

Trade with non-EU countries (fresh bananas)

The customs tariff rate for imports of fresh bananas, as established under the General Agreement on Tariffs and Trade, entered into force on 1 January 2006.
......

Och för de som inte tror att bananernas utseende regleras av EU eller att det inte finns bananodlare i "Europa" (läs: franska län) var så god:

Commission Regulation (EC) No 2257/94 of 16 September 1994 laying down quality standards for bananas (Text with EEA relevance)

II Quality

......
- free from malformation or abnormal curvature of the fingers,
......

Krassman sa...

Professorpelotard: Tack för att du svarade på min fråga hur EU-kommissionen reglerar importen av bananer och jag hade faktiskt inte en aning om att det finns bananodlare i Europa. Det ber jag om ursäkt för. M

en fortfarande så är Flavians påstående om att dyrare bananer skulle vara EU:s fel. De Europeiska bananerna borde blivit billigare och eftersom tull kvoterna nu sköts genom EU så behöver det inte betyda med automatik att priserna går upp. Det kan lika bra ha motsatt effekt.

Sedan så är det ju så att EU reglerar allt som skall handlas på vår (EU:s)fria marknad. Just för att man skall veta vad man köper när man importerar. Kanske låter konstigt för vissa att man måste klassifisera allt men det är faktiskt skillnad på en bifftomat och en cocktailtomat, trots att de båda är tomater.

ProfessorPelotard sa...

Krassman!

Du skrev: "De Europeiska bananerna borde blivit billigare och eftersom tull kvoterna nu sköts genom EU så behöver det inte betyda med automatik att priserna går upp. Det kan lika bra ha motsatt effekt."

Möjligen kunde de blivit så i en ideal värld men EU är så långt i från idealitet (i ordets alla betydelser) som tänkas kan. Mycket enkelt: Banantullarna är skyddstullar för att understödja "europeiska" bananodlare. (Se t ex "här", men man måste naturligtvis läsa mellan raderna.)

Det finns två uppenbara förlorare i detta elaka spel: Konsumenterna inom EU och bananexportörerna i andra länder än EU - vilket i detta fall nästan alltid rör sig om länder i tredje världen.

Du skrev också: "Just för att man skall veta vad man köper när man importerar. Kanske låter konstigt för vissa att man måste klassifisera allt men det är faktiskt skillnad på en bifftomat och en cocktailtomat, trots att de båda är tomater."

Det är detta som är så fint med en fri marknad och fria tänkande människor!

Man behöver inga byråkrater för att beskriva en banan eller en bifftomat. Både grossisten och inte minst husmödrarna (eller -fäderna) är fullt kapabla att välja både storlek på tomater och bestämma sig för vilket utseende på bananer man föredrar samt väga detta mot priset.

Och säg mig vilken exakt vetenskap ligger till grund för att klassificera bananer i grupp I om de endast har 1 cm^2 ytskador medan 2 cm^2 ytskador genast förpassar dem till grupp II ?

Möjligen kan Grönköpings Veckoblad komma på något ännu tokigare men jag tvivlar.

Visst reglerare i alla partier kan förena sig i glädjen att få ägna sig åt att bygga upp tullmurar som vi inte sett maken till sedan merkantilismens dagar, men kom inte och säg att det sker för att förbättra för konsumenterna.

PS: Sverige hade en gång ett mycket relativt väl fungerande system för varudeklarationer sk VDN märkning. Men se det försvann och har nu ersatts med CE märkning vilket är en annan EU-skandal (kinesiska leksaker är bara toppen på isberget) men det får vi ta en annan gång.