torsdag, september 20, 2007

Legoknektar i Irak skapar kaos

Amerikanska diplomater och andra myndighetspersoner får tills vidare inte röra sig utanför den befästa så kallade Gröna zonen i Bagdad. Bakgrunden är skottdramat i söndags, då vakter från det privata amerikanska säkerhetsbolaget Blackwater sköt ihjäl minst tio personer i samband med att de eskorterade ambassadpersonal i Bagdad. Uppgifterna om det inträffade går isär och det har även framkommit uppgifter om det privata militära bolaget Blackwater skjutit ihjäl minst 20 personer vid tillfället och att det var de som började beskjutning. Amerikanska medier diskuterar nu de nya uppgifterna om anställdas agerande och de privata militärbolagens roll i Irakkriget.

Legoknektar med kliande avtryckarfingrar skapar kaos i Irak.

Detta bidrar ytterligare till bilden av USA:s agerande i Irak. Att använda sig av privata rådgivare och leverantörer är väl en sak men att systematiskt använda sig av legoknektar kan knappast ses som seriöst eller genomtänkt. Men vad kan man förvänta sig å andra sidan. Enligt uppgifter USA media så arbetar 126 tusen underleverantörer vid sidan av de Amerikanska trupperna i Irak och 30 tusen av dessa är "security contractors. Enligt nya uppgifter som finns att hitta här så är Blackwatwer nu ute på gatorna igen, fan så illa. Om ni vill hakoll på det som sekr i Irak så kolla här.

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tro det eller ej, men i synen på "legoknektar" kan jag faktiskt vara enig med dig.

Krassman sa...

Mattias: Tack för det Mattias. Det är inte ofta vi är överens men helt hopplöst verkar det inte vara i alla fall. Skall du inte starta en egen blogg?

Anonym sa...

Politik är smutsigt. Krig är mycket värre. Kommer väl inte som nån överraskning direkt att Jojje Buske sett till att skapa lite inkomstmöjligheter för den amerikanska försvars industrin. Dom säljer ju både hårdvara, mjukvara och tjänster som vilket konsultbolag som helst!

Krassman sa...

Jon Rutger: Usch, du har så rätt så rätt. Det är vidrigt så det räcker. Har du kollat dessa länkar tidigare. Siffror på antaelet dödade soldater och entreprenörer samt nyhter:
http://icasualties.org/oif/default.aspx

Siffror på antalet dödade civila:
http://www.iraqbodycount.org/

Anonym sa...

Krassman skriver: Skall du inte starta en egen blogg?

Tror inte jag har tid med att hålla igång en blogg på allvar. Men jag har funderat.