lördag, september 01, 2007

Soldater vittnar om misslyckandet i Irak

brännpunkt kan vi ta del av sju amerikanska underofficerares erfarnehter från den 82:a luftburna divisionen i Irak. "USA har förlorat kontrollen och berövat irakierna deras värdighet. Vi har misslyckats att skapa säkerhet och ekonomisk trygghet. Fyra miljoner är på flykt inom och utom landet. Som ockupanter kan vi inte ens lita på de irakiska officerare och poliser vi själva utbildat. Vid operationens slut hatas vi troligen av alla", skriver de sju underofficerarna.
Bush när han tidigare besökte 82nd Airborn, bara happy faces då

"Vi måste inse att vår närvaro visserligen befriade irakierna från en tyrann, men att vi också tog ifrån dem deras självkänsla. Snart kommer de att inse att det bästa sättet för dem att återfå sin värdighet är att kalla oss vid vårt rätta namn – en ockupationsarmé – och tvinga oss till reträtt". Artikeln avslutas med "Vår moral behöver vi inte gå in på. Som engagerade soldater kommer vi att fullfölja vårt uppdrag".
Soldat ur 82nd Airborn på uppdrag i Irak
Det är modigt av dessa sju personer att återge dessa upplevelser och vi kan väl alla konstatera att Irak håller på att utvecklas till ett andra Vietnam för USA. Lösningen på frågan är inte lätt men jag förutsätter att demokraterna kommer att hitta en bättre lösning för det Irakiska folket och för USA än vad Republikanerna och Bush junior har erbjudit. Information om antalet civila dödade finns på denna sida. Information om dödade soldater hittar du här. Länk till artikeln på engelska hittar du här.
Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta Klaga. USA's religöse president är vald av folket. Väljer man en religös president får man räkna med religös politik.

Krassman sa...

Anonym: Sluta klaga, nej du. Knappast att jag tänker göra det. Det där med vald av folket, det är väl inte mycket sanning i det va?. Det är bara i USA en person med mindre röster kan vinna, detta med tanke på deras system med elektorer. Al Gore hade flest röster, men färre elektorsröster. En religös politik? Menar du att George Bush gör detta av sin religösa övertygelse?

Anonym sa...

Idag är Bush vald av en majoritet av dem som röstade, det var förra mandatperioden som det var annorlunda.

... och det är inte bara i USA det finns knepiga effekter i valsystemet. Liknande effekter finns i de svenska kommunalvalen på grund av valkretsindelningen.

Exempelvis kommunalvalet i Karlstad 2006 så fick:

Fp 4248 röster och 4 mandat
C 3961 röster och 5 mandat
Mp 2803 röster och 4 mandat

Angående Irakkriget så var väl en majoritet av såväl demokrater som republikaner för kriget i dess början.

Rätt eller fel från början, idag tyker jag faktiskt att Bush visar moralisk styrka som inte bara drar från kaoset i Irak. Nånstans har USA en skyldighet att få ordning på det som de dragit igång.

I nuläget är väl situationen mest att likna vid moment 22.