söndag, september 02, 2007

Straffbar i årskurs tre

Dags för en sänking av straffåldern kanske? I England begår mindreåriga tusentals brott som de inte kan lagföras för, nu höjs i röster för att sänka straffåldern ytterligare. I en kartläggning visas det att det var 2 840 brott, däribland tiotals sexbrott, under 2006 där myndigheterna stod maktlösa eftersom de misstänkta inte hade uppnåt straffbar ålder. De verkliga siffrorna lär vara avsevärt högre eftersom rapporten bara har uppgifter från 32 av 43 poliskårer i England och Wales.

Röster höjs för att sänka straffåldern i England, idag är den 10 år

Relativt sett är det en droppe i det havet av 5,5 miljoner brott som totalt rapporterades under 2006, men frågan väcker ändå debatt. De misstänkta för dessa ouppklarade brott var nio år eller yngre. Det är tio år som gäller för att vara straffbar i England, Nordirland och Wales. I Skottland är straffmyndighetsåldern åtta år. De flesta länder i europa har den mycket högre - i Sverige är den 15 år - medan åldern på sina håll i USA är så låg som sex år. Kanske något att tipsa Beatrice Ask om, detta som Folkpartiet drev så hårt tidigare. Vilka dumheter alltså, suck.

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte generellt sett hårdare straff däremot tror jag det är viktigt att ganska tidigt kunna markera genetmot barn och ungdomar att de är på felspår.

Idag hinner många unga långt på brottets bana innan samhället reagerar och då är det ofta försent.

Detta skall dock inte tolkas som att jag anser att man bör sätta barn på långa fängelsestraff. Däremot kanske man skulle överväga att kunna låsa in 13-15 åringar på riktigt korta tider. Från några dagar upp till en vecka. Skälvklar inte på vanliga fängelser.

Catarina sa...

Man måste kunna stödja barn som behöver hjälp tidigt. Här läser man i lokaltidningen om en 21årig mördare som får livstids fängelse trots att ganska många ganska länge har vetat att den killen inte haft det särskilt lätt. Var fanns stödet innan som kunnat förhindra denna tragiska händelse?

Krassman sa...

Mattias: Vad får dig att vilja frihetsberöva en ung samtidgt som att du deklarerar att du inte tror på hårdare straff, säger du inte mot dig själv med detta.

När du lite slentrianmässigt påstår att unga hinner långt på brottes bana innan samhället reagerar så skulle jag gärna vilja veta om det är en uppfattning du har eller om du verkligen har erfarenheter av detta. Mitt förtroende för socialtjänsten i min kommun är mycket högt och de fältsamordnare och socialsekreterare gör enorma insatser för att motivera och stötta unga som hamnat illa. Det som dom är ålagda att göra enligt lag.

13-15 åringar kan redan idag bli frihetsberövade för korta stunder enligt LOB och jag tvivlar på att det har en så avskrävkande effekt. Tittar man på alkoholkonsumtionen hos våra unga så går den i alla fall åt fel håll.

Anonym sa...

Vad vet du om min slentrianmässighet. Jag har under de senaste tio åren (eg längre)arbetat med ungdomar i åldern 16-20 år.

... och jag ifrågasätter inte socialarbetarnas arbete.

... att alkoholkonsumtionen går ner i åldrarna är naturligtvis inte bra, men bevisar väl ingenting.

Anonym sa...

Vill bara "skryta" lite om vad vår trevliga kommun Norrätlje gör för alla som begår brott under 15 års ålder. Arbetar då förebyggande med barn och ungdomar i kommunen vilket gör att jag har en bra insyn i verksamheten.

De får en "hemuppgift" som de ska fylla i tillsammasn med sina föräldrar. Uppgiften är frågor som den unge ska besvara och som handlar om vad för brott och vad som hänt före, under och efter brottet. De får beskriva vilka reaktioner de fått från samhälle, kompisar och föräldrar. Föräldrarna/vårdnadshavarna får också frågor att besvara.

Hemuppgiften tar man sedan med sig på de möte som man kallas till som förälder/vårdh. + sitt barn. På mötet går man igenom uppgiften och ställer mer frågor kring den aktuella händelsen. Vi som arbetar med detta gör också en liten kartläggning kring den unges liv, hur de funkar i skolan, på fritiden och hemma. Utifrån detta bestämmer man sedan och man ska gå vådare och öppna en utredning eller om det räcker så.

Dessa saker tillsammans blir en klar markering från samhällets sida om att den unge har "gjort fel" samtidigt som man försöker ta reda på varför den unge gjorde som den gjorde. " en gång ingen gång - eller fler gånger en vana! "ett rop på hjälp". Eller bara ett vanligt tonårssnedsteg och gränsöverskridning??

Skulle kunna lägga ut orden mer om varför man inte ska staffa unga människor med hårdare straff....men känner inte att jag ska ta den fighten här....

Ville bara visa hur ett förebyggande socialt arbete kan se ut..

Krassman sa...

Sofie: Fan alltså, du är helt bäst. Det jobbet som ni gör är helt ovärderligt. You go girl....

Anonym sa...

Sofie skriver: "Dessa saker tillsammans blir en klar markering från samhällets sida"

Det känns ju inte som en så där väldigt tydlig markering, men jag kan bara hoppas att det fungerar bra.