tisdag, januari 29, 2008

Får missnöjesindustrin göra polisens jobb i framtiden?

Den svenska regeringen kan ge nöjesindustrin rätt att begära ut uppgifter från bredbandsleverantörer om vem som fildelar. Det blir följden av en dom i EG-domstolen i dag. EG-domstolen slår fast att det är upp till varje enskilt land att avgöra om internetoperatörer ska tvingas lämna uppgifter om misstänkta fildelare. Länderna måste dock tolka direktiven på ett sätt så att det uppstår balans mellan rätten att skydda upphovsmännens egendom och den personliga integriteten. Kommer vi nu få se fler exempel på där nöjesindustrin kommer att göra polisens arbete i jakten på olagliga fildelare. Personligen ser jag en övervägande risk att detta sker.

Skall missnöjesindustrin göra jobbet?

Saknar polisen resurser för att jaga fildelare (vilket jag tror) så är jag säker på att nöjesindustrin (missnöjesindustrin) gladeligen hostar upp resurser till detta. En annan fråga är om man börjar kommer jaga dom som bara laddar ner filer? Om man inte gör det så kan man väl helt enkelt välja att "tanka" från en server i ett annat land där lagstiftningen är en annan? Skall man stävja den olagliga fildelningen så är jag övertygad om att man måste se till att nöjesindustrin gör det lättare och billigare att ladda ner lagligt. Lös problemet med upphovsrätten genom en avgift vid inköp av tekniken. Precis som man löste det tidigare när det var kasettband och radio som var problemet. Varför ser vi inte fler skivbolag som gör som Universal Music. Då skulle säkert den olagliga fildelningen vara ett minne blott, i alla fall när det gäller musik.

Krassman, In Your Face

9 kommentarer:

Anonym sa...

Gör man det inte lite lätt för sig i debatten om fildelning? Piratpartiet och Antipiratpartiet bakar ihop ett antal saker - fildelning, upphovsrätt osv - till EN fråga när det egentligen handlar om flera. Visserligen kopplade man likafullt separata saker.

Fildelning är en teknologi som egentligen inte har nåt med VAD man fildelar att göra. En ren teknisk fråga m.a.o. Upphovsrätten är ju reglerad i bl.a Bernkonventionen och sedan länge fastlagd i de flesta länders lagar. Det är ju inte så lätt att bara säga att vi skall stoppa fildelningen så löser sig allt. På samma sätt som att kräva att vi avskaffar upphovrätten eller ägandet av immateriell egendom.

Ett verkligt problem är ju bl.a att musiker och artister INTE har rätten till sina egna verk. Dessa ligger hos förlag som ju inte vill släppa sin guldkalv utan strid. Förlaget gör i princip inget men höstar in en jäkla massa pengar på nån annans arbete. Överlåt rätten att bestämma över verket till artisten! Ge artisterna kontrollen så slipper vi mellanhänder som bara är ute efter att tjäna pengar. En CD kostar , tja 180 spänn. Artisten får kanske 2-3 kronor av varje skiva som sedan skall skattas med 50%. Mellanhänderna tar minst 95%. DÄR ligger problemet.

Unknown sa...

Det missnöjesindustrin borde förstå är att det skall vara en prestigerikt att äga en äkta kopia av verket. Att fastän du gratis kan använda verket så vill man ändå köpa det, bara för att man vill äga en kopia av det.

Hur tillämpning skall gå till får de lärda tvista om, men för böcker så tror jag att denna modell fungerar.

Gratis webb roman, var författaren lägger upp ett högklassigt kapitel 3-5 ggr i veckan.
Totalt 5 böcker hittills (145 kapitel), allt material finns tillängligt dygnet runt i oskyddat html format, men det finns även möjlighet att köpa böckerna som en PDF fil eller som normala böcker.

Låter otroligt eller hur, speciellt då författaren slutade på sitt normala jobb för ett par månader sen, för att kunna skriva på heltid.

Hon lever gott på det ännu.

Välkommen till www.talesofmu.com

Krassman sa...

Wobbler: Mycket bra beskrivning av frågan måste jag säga. Varför kan vi inte se fler förlag göra som Universal Music. Om detta skulle bli praxis så skulle den olagliga fildelningen vara ett minne blott, i alla fall när det gäller musik.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=568849&previousRenderType=6

Anonym sa...

Det är SKILLNADERNA som skapar problemen !
Dvs mellan vad man vill betala och vad som krävs.
Gör det ENKLARE att BETALA !
Iom detta skulle Piratebay minska då ursäkten ATT ladda ner försvinner till stor del.
SE bara på ShareWare, sälj billigare till FLER, så ökar inte bara glädjen över större urval utan även förtjänsten.
ETT klick från sin IP-adress och betalning sker från ens konto.
(med modifikation mm)
MEN, VÅGAR någon börja med detta ? Det krävs ju flerfald
lagändring mm. :)

Anonym sa...

Den olagliga fildelningen kommer inte att bli "ett minne blott" oavsett vad skivbolagen hittar på. Föreställningen att olaglig fildelning beror på för höga priser är helt enkelt fel. Fildelningen i Sverige är tvärtom ett tecken på att vi lyckats ganska bra med bredbandsutbyggnaden. För så funkar det: Finns infrastrukturen, kommer folk att använda den till att kommunicera. Och en del av det som kommuniceras kommer att vara sånt som nån annan formellt äger ensamrätten till. Det är inte ett "problem" som kan "lösas".

Anonym sa...

En ytterligare utvidgning av kassettersättningen vore direkt olycklig. Då skulle vi alla betala. Men hur mycket? Och till vem?

Vad skulle t ex du själv kräva för summa ur den gemensamma kakan? Med kassettersättningsglasögonen på är det ju trots allt så att jag betalar en hel del pengar till min datortillverkare och min internetleverantör för att kunna läsa din blogg. En del av de pengarna är då rätteligen dina.

Krassman sa...

Mr.tin: Mycket bra tankar i dina två kommentarer. Jag är helt övertygad om att den olagliga fildelningen kan lösas genom rättegångar. Har ingen lösning på detta om kassettersättningen men jag vill i alla fall väcka tanken. Tror att lösningen till detta finns i en kombination av åtgärder.

Anonym sa...

Krassman: Rättegångar? Reality check: Du vet att över en miljon svenskar bryter mot lagen medvetet, och förmodligen ett par till utan att tänka på det, däribland du själv, eller hur? Det är fem storleksordningar mer än antalet rättegångar som hunits med sedan lagen ändrades 1 juli 2005.

Fildelningen försvinner när Internet OCH de digitala lagringsmedierna gör det. Inte förr.

Det finns förvisso regimer i världen som gör seriösa försök att lösa problemet med att människor kommunicerar med varandra. Men inte ens de strängaste av dem är särskilt framgångsrika - och framför allt vill vi inte försöka efter efterlikna dem.

Krassman sa...

Mr.tin: Ops, blev lite förvånad över ditt svar men nu hajar jag. Det skall vara ett INTE i min mening om detta med att lösa den olagliga fildelningen genom rättegångar. Sorry about that....