fredag, januari 18, 2008

Inga nya dagar, ingen höjning, inget nytt förslag

Den kristna högern har nu lyckats vakna till liv när det gäller debatten om föräldraförsäkringen. Föräldrar med tonårsbarn skall i framtiden kunna ta föräldraledigt. Det föreslår i alla fall en arbetsgrupp inom kristdemokraterna, som på så sätt vill mota den psykiska ohälsan bland unga.
KD tänker nytt, eller gör dom verkligen det?

Socialdemokraterna lade under förra året förslaget om att tonårsföräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet men blev då nedröstade av de borgerliga partierna, även KD. Förslagen kanske inte såg helt likadana ut men det är ju skönt att se att även den kristna högern kan tänka om. Om man sedan vill stävja ohälsan bland våra unga så tror jag att det kräver en rad insatser och förbättringar av stödet från samhället. En sak som den kristna högern skulle kunna föreslå är ju att man utökar antalet dagar i föräldraförsäkringen samt att man tar tillbaka sitt beslut om att sänka ersättningnivån som man inledde mandatperioden med. Detta eftersom man ändrade beräkningsgrunden för föräldrapenningen och den tillfälliga föräldrapenningen (VAB-dagarna). Men vad vet jag, det kanske är för mycket att begära av dessa nytänkare......

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Mia sa...

Ja, det behövs helt riktigt många olika insatser för att minska ohälsan bland barn och unga. Att kunna spara föräldrapenningdagar till tonårstiden är ju bara ett förslag av många ur rapporten.

Just närvarande föräldrar (och andra vuxna) lyfts fram av expertisen som en viktig del för att minska ungdomars psykiska ohälsa. Och både små och stora barn har behov av tid tillsammans med sina föräldrar.

Larvigt av dig att inte kunna kommentera kd:s förslag utan att använda etiketten "kristna högern". Det stimulerar inte direkt till en seriös diskussion...

Krassman sa...

Mia: Jag förstår att du som aktiv KD:are inte känner dig bekväm med etiketten den kristna högern men det är inget jag beklagar. Vi kan väl enkelt konstatera att det fortfarande finns förträdare i ert parti som tillhör den kristna högern.

Tycker ändå att din kommentar mer än väl verkar tyda på att mitt inlägg stimulerat till en seriös dikussion. Eller tycker du själv att ditt svar var oseriöst?

Anonym sa...

Jag tyckte förslaget om att få spara föräldraförsäkringsdagar till tonåren var märklig redan när -s föreslog det i budgetproppen. Det är ju faktiskt så att vi har skolplikt fram till gymnasiet. Satsta på att utveckla möjligheten till kontaktdagar istället. Dessutom skulle vi kanske behöva diskutera att höja åldern för vab-möjlighet med tanke på psykisk ohälsa bland unga.