måndag, januari 28, 2008

Utvecklingen syns i tunnelbanan

Antalet gymnasieelever ökar men det är en kurva som är på väg nedåt. Om några år kan var femte gymnasieskola, cirka 160 skolor, vara borta enligt Skolverket. Bakgrunden är att allt fler nystartade skolor konkurrerar om allt färre elever. Enligt Skolverkets beräkningar kommer elevantalet att minska med cirka 75 000 elever fram till år 2015. Förra året fick Skolverket in över 300 ansökningar om att starta fristående skolor, de flesta från storstadsregioner som Stockholms län, Västra Götalands och Skåne.

Resultatet kommer att bli att allt fler skolor kommer att tvingas slå igen om det inte finns tillräckligt med elever. Kampen om eleverna som precis inletts inför höstens terminsstart kommer att bli ännu tuffare i takt med att elevantalet minskar, det är bara ta en titt hur det ser ut med all merknadsföring i tunnelbanan så förstår man hur det ligger till. – Vi har ju redan problem med att skolor försöker locka elever med gratis datorer, körkort och biobiljetter, säger Lage Åström, undervisningsråd på Skolverket.


Utvecklingen i min egen kommun är inget undantag. Flera etableringar sker samtidigt som vi ser att elevunderlaget kommer att minska efter 2009-2010. Detta ställer krav på oss politiker att kunna fatta de rätta besluten som krävs för att säkra våra elevers trygghet till den utbildning som de själva önskar. Den borgerliga ledningen i min kommun tog nyligen beslutet att låta ytterligare en fristående gymnasiskola starta med en inriktning som redan erbjuds av en annan gymnasiesklola, trots att underlaget är alldeles för litet. Den borgerliga etableringshetsen riskerar på detta sätt både elevernas utbildning och de friståendeskolornas framtid.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra verklighetsbeskrivning, men otroligt skev slutsats. Egenvärdet i en kommunal skola ligger i...just det, vad?

Att en skola får lägga ner är väl lika naturligt som att en kan starta. Tyvärr har (s) hakat upp sig vid lokaler och ser inte till kvalitet i undervisning.

Krassman sa...

Anonym: Vart finns skeveheten i slutsatsen någonstans tycker du? Risken med just denna etablering är att ingen av de två alternativen har tillräckligt med underlag och tvingas i konkurs. Vart tycker du då eleverna skall få sin valda utbildning när ingen anna skola erbjuder den?

Egenvärdet i en skola är alltid det samma, oavsett drivftsform. Tyvärr så konkurrerar kommunala skolorna inte på samma villkor som alternativen i dagsläget, jag vill ha rättvis konkurrens.