torsdag, februari 21, 2008

Borgerlig välfärd är inte välfärd för alla

Under veckan så har vi verkligen fått se den borgerliga alliansens plan för skapandet av en ny välfärd. Filippa Sienfeldt vill öppna gräddfiler inom sjukvården. Det borgerliga flaggskeppet Vårdval Stockholm visar klara problem med kvalitén och känns hafsigt och framkrystat. Carin Jämtin vittnar idag i DN om en rad frågor i Stockholms kommun som är mycket oroväckande, detta medans finansborgarrådet Kristina Axén Olin (m) talar om en nya skatte­sänkningar. I min egen kommun Norrtälje är läget oxå allvarligt. Se nedan för den artikel som vi från oppositionen skrev efter min nämnds avslutade möte igår.

Vi säger nej till en privatisering av Roden
Den borgerliga majoriteten i kommunen tog i början av mandatperioden beslut gällande ett utmanardirektiv. Det betyder att man när som helst skall kunna konkurrensutsätta all kommunal verksamhet. Vi har sett att ett antal av kommunens skolor valt att privatiseras och nu har även ett kommunalt gymnasium tagit initiativet. Det är Rodens yrkesgymnasium med fordonsprogrammet, byggprogrammet och el-programmet. Den nuvarande rektorn har meddelat att hon och ett antal ytterligare personer önskar ta över verksamheten och lyfta in den i ett privat bolag. Tanken är att verksamheten då skall bli Roslagens Yrkesgymnasium AB.

Det nya bolaget önskar att köpa kommunens utrustning som finns inom programmen och att fortsättningsvis hyra lokalerna man befinner sig i. Alla dessa program har en mycket bra verksamhet med en mycket god tillströmning av elever. Man har även ett väl utvecklat samarbete med näringslivet och ett väldigt högt förtroende som arbetats upp under många års verksamhet. Vilket programmens popularitet avslöjar.

Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i utbildningsnämnden ställer oss negativa till privatiseringen av dessa program som är utmärkt fungerande och välskötta. Vi är stolta över att det kommunala gymnasiet står sig mycket väl i konkurrens till de fristående alternativen, och ser inte hur kvalitén skulle öka i ett Aktiebolag. Vi anser att dessa populära och konkurrenskraftiga utbildningar även i framtiden bör drivas i kommunal regi för att på så sätt garantera blivande elever möjligheten att söka dessa program. Vi ställer oss även negativa till de ökade kostnader som kommer att belasta kommunen i form av ökad elevpeng och eventuellt ökade lokalkostnader för Rodengymnasiet.

Om den borgerliga majoriteten med Centerpartiet i spetsen välkomnar denna privatisering så kommer vi från oppositionen att förutsätta följande för att garantera att dessa program även i framtiden kan drivas i kostnadseffektiv och kommunal regi. Vi förutsätter att man överför all befintlig utrustning till Häverögymnasiet och där erbjuder dessa tre nationella program. De utbildningar som Häverögymnasiet idag erbjuder är mycket uppskattade och håller en mycket hög kvalité - därför vill vi ge Häverögymnasiet denna möjlighet. Vi förutsätter att denna konkurrens mellan de två utbildarna ytterligare kommer att höja kvalitén inom dessa tre yrkesförberedande gymnasieprogram.

Oppositionen i utbildningsnämnden
Kristian Krassman vice.ordf (s)
Ulrika Falk (s)
Lars-Erik Jansson (s)
Ulla Bratt (s)
P-O Lindell (s)
Katrine Mattsson (s)
Leif Oscarsson (s)

5 kommentarer:

Slim sa...

Det där låter bra, fortsätt att kriga mannen! Annars då, nån ny skiva att tipsa om? Cheers

Anonym sa...

Kan man inte privatisera socialdemokraterna och driva det med proffsigt yrkesfolk istället för illa formulerande marionetter. Sååå less på att höra "vi socialdemokrater" så fort någon i det lägret öppnar munnen eller brukar tangentbordet.
Har ni inga egna åsikter?
Traskar ni bara patrull?
Varför alltid låta husse bestämma vad ni ska skälla på?
Våga istället tänka nytt!
Kasta bojorna och bli fritänkare.

Krassman sa...

Anonym: Varför vi säger "vi Socialdemokrater" är för att vi är just Socialdemokrater, vad är det du förväntar dig att vi skall säga? Vår åsikt har du ju precis läst i inlägget, läsa den igen och se om du förstår den bättre den här gången.

Nej anonym, vi har inga egna åsikter vi traskar bara patrull. Mona Sahlin har opererat in ett datachip i våra hjärnor och vi minns bara det glada 70-talet. Var snäll och hjälp oss du anonyme profet, frigör våra bojor.....suck.

Anonym sa...

Det var väl det jag förstod att "ni socialdemokrater" är chippade. Alltså: Varför ryms inga andra åsikter hos enskilda socialdemokrater än de av partiledningen aviserade? Har du någon gång gått på tvärs med matte? I så fall i vilka frågor?

Krassman sa...

Anonym: Om du förvätar dig ett svar på hur politik fungerar så måste jag be dig att först tänka lite själv.

Alla ställningstaganden är tagna i majoritet, som det fungerar inom demokratiska partier. Självklart kan man ha en annan uppfattning i en fråga men man måste ändå acceptera majoritetens linje, precis som i allat annat. Visst har jag en annan uppfattning i många frågor och ställningstaganden, precis som att du inte delar din mattes alla beslut.