tisdag, februari 26, 2008

Dags att lägga skidorna på hyllan, för klimatet

Slottssprinten på skidor kommer att köras nu på onsdag runt Stockholms slott. Precis som förra året så finns det inte snö på plats utan att man för köra dit snö för att kunna genomföra tävlingen. Samma visa som åren 2000, 2002 och 2004 med andra ord. Jag tycker att arrangörerna borde ställa sig frågan om man verkligen skall forsätta att genomföra denna tävling. 10 000 kubikmeter snö forslas nu till slottet inför den femte upplagan av tävlingen och varje gång har man tillverkat snö med skrapsnö från Stockholms ishallar.

Människan mot naturen, lika korkat som vanligt

Kan man verkligen försvara den miljöpåverkan man gör genom att köra all denna snö till slottet för att genomföra tävlingen? Till skidskytte VM i Östersund hade man sparat snö från förra året genom att lägga sågspån över den, men detta som görs i Stockholm är ju larvigt. Skall man hålla skidtävlingar till vilket pris som helst? Är det inte dags att inse att vi inte kan åka skidor utan snö.

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

ingmag sa...

Håller fullständigt med! Vad är det för dumheter att släpa in tonvis med smutsig snö till Stockholms City?? Finns det inget som helst miljötänkande hos dessa arrangörer?? Varför tillåter Stockholm stad detta korkade arrangemang!

Anonym sa...

men allvarligt, allt människor gör är inte livshotande för mänskligheten. visst fan kan det tyckas vara onödigt att frakta in massa snö, men inte av miljöskäl. med ert resonemang kommer ju inget att kunna göras, vad är det för samhälle ni vill ha egentligen? krassman, äter du knäckebröd med klorblekt papper till omslag? MILJÖFARLIGT!!!! Torkar du dig i baken? MILJÖFARLIGT! åker du buss? Spelar ingen roll att det är kollektivtrafik, det är MILJÖFARLIGT! äter du ärtsoppa? spelar ingen roll att du använder ekologiska ärtor, dina fisar är MILJÖFARLIGA! med ett sånt här resonemang kan vi lika gärna lägga oss ner och dö, för det verkar vi ju göra ändå, alternativt bortse från alla framsteg de senaste århundradena och börja leva som på medeltiden igen.
Krassman, har alltid tyckt du varit sansad och vettig, men med den här miljöhetsen måste jag fundera om

Krassman sa...

Anonym: Du har helt rätt, vi skall inte springa runt och peka finger och miljöhetsa om klimat katastrofen. Det bidrar ju till att inge hopp i frågan direkt. Vi skall inte lägga oss ner och dö, eftersom det är miljöfarligt :) men dock kan vi alla göra något för att minska den miljöpåverkan som vi alla står för.

Vi skall inte börja leva som på medeltiden men jag tycker faktiskt att man bör ställa sig frågan om det är sunt att på konstgjord väg hålla denna tävling år efter år. Det måste vara bättre för miljön och ekonomin att flytta tävlingen till där det finns naturliga förutsättningar att hålla den. Själv så gjorde jag en test för att se mitt ekologiska fotavtryck och sedan dess försöker jag att hela tiden ta små små steg för att minska mitt fotavtryck.Här är länken till testen :
http://www.earthday.net/footprint/index_reset.asp?pid=1775171174550524

Anonym sa...

Alltså, dessa tävlingar skulle aldrig gå att genomföra utan att man forslar dit snö. Hela idén bygger ju på att man åker skidor på vägarna runt slottet och även under en vargarvinter finns det inte snö där.

Sen så tror jag att det finns värre saker att bry sig om om man vill värna om miljön. Tex se till så att inte Borgarna får igenom det där 30-åriga kontraktet med Bromma flygplats.

Anonym sa...

Men hallå.
Krassman har faktiskt en point här. Det måste finnas en gräns för när det blir lite löjligt att upprätthålla en image. Och skidåkning är inte förknippat med asfalterade gator och vägar. Lägg vinteridrotten i norra delen av landet och ta tåget till vintersportorterna -för miljöns skull. Och för miljöns skull kanske vi borde se över VM och OS och alla kval för de olika idrotterna. För det är väl inte bara låginkomsttagare som ska förbjudas att flyga?
"intresserad av lokal sport"