tisdag, februari 19, 2008

Regeringen Sienfeldt och klimatförnedringen

Regeringens Seinfeldts initiativ för att få en så bred uppgörelse i klimatfrågan har havererat. Det är frågan om hur mycket Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser på hemmaplan som spräckte Klimatberedningen. Vi kan bara konstatera att den borgerliga alliansen inte räckte ända fram. De fyra regeringspartierna säger att Sverige ska minska sina utsläpp med 38 procent varav 8-9 procent ska vara åtgärder som görs med svenska pengar utanför Sveriges gränser, till exempel i utvecklingsländerna. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet säger 40 procent. Men alla 40 procenten ska ske inom Sveriges gränser. Man skall komma ihåg att de instaser som gjorts så här långt kommer att leda till att vi minskat vårt utsläpp av växhusgaser med 20% år 2012. Alltså utan att fatta ytterligare ett enda beslut för att mina våra utsläpp.
Regeringen Sienfeldt bara surrar och klimatförnedringen fortsätter

Trots detta så vill regeringen Seinfeldt inte ta ett större ansvar och väljer istället att blanda ihop äpplen och meloner och ta smitvägen. Vi Socialdemokrater lägger inte en krona eller ett gram mer i belsatning på vår konkurrensutsatta industri och ändå vill inte regeringen Seinfeldt möta våra förslag. Varför vi Socialdemokrater är emot att vi skall köpa oss fria genom att minska utsäppen i utvecklingsländerna är ganska enkelt. Vi tror nämligen att det är landet som först blir kvitt sitt oljeberoendet som kommer ses som en förebild i klimatfrågan. Vi tror att det är det landet som kommer att exportera miljöteknik till övrigavärlden och vi är helt övertygade att det kommer att kosta mer att inte ställa om än att inte ställa om när det gäller oljeberoendet. Vad tror ni är bäst, att ligga i framkant eller hamna i bakvattnet.

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

I det ytterst tveksamma fallet att Du besitter ett uns av förnuft, borde Du strax inse att en reducering av utsläpp i Sverige - t.o.m. med 100% - inte ens är mätbart. Däremot mätbart är den samhällsdestruktivitet Ni bedriver med alla, helst lömska, medel. Ni borde banne skämmas - men för det behövs ju anständighet, så det gör Ni ju inte heller.

Anonym sa...

Bråkar vi om 2% procent här?!? Skrattretande. Kan inte annat än hålle med "anonym" ovan. OM detta är det, lätt desperata, sätt S hoppas återta makten 2010 har Alliansen inte mycket att vara rädd för.

På typiskt svenskt, lätt överlägset redigt S-märkt sätt skall VI minsann visa resten av världen att vi vet bäst. Vi skattar sönder vår befolkning medan man några tiotals mil bort (Polen t.ex) spyr ut skit ur brunkol och orenat avlopp från insudtrin rakt ut i diket, förlåt Östersjön. Tvärtom vad många tror ligger vi redan i bakkant. Tyvärr har det bara ite visat sig än. Det sker när all industri flyttar pga skattetrycket.

Krassman sa...

Anonym - Peo: Det är inte 2% som skiljer oppositionen från den borgerliga majoriteten. Det är 10 . Vad som man även bör berätta är att vi når upp till 20% minskinig redan 2012 på de beslut som redan är fattade så det är inte så att man börjar från noll i detta arbete. Att då som den borgerliga alliansen vilja "köpa sig fri" är ett svek.

Vårt arbete i beredningen har handlat om att ta fram ett mål för den svenska klimatpolitiken, vi var därutöver beredda att göra stora internationella åtaganden, men gör man inte den egna hemläxan riskerar de flexibla mekanismerna istället att bli ett modernt avlatsbrev, där vi tvingar u-länderna att bära bördorna för vår klimatförstöring, istället för att bidra till att lösa u-ländernas klimatproblem. Kan Tyskland som är en av våra största konkurrenter export marknaden ta beslut på en 40% sänkning så bör vi även kuna göra detta.