söndag, mars 02, 2008

Sjövettet i Stockholmregionen når botten

Mängden sjöräddningsfall i Stockholmsområdet ökade med 60 procent 2007 jämfört med året innan. Den dramatiska ökningen kom plötsligt och totalt oväntat för Sjöräddningssällskapet, eftersom antalet hade minskat under tidigare år. Stockholmsområdet fick många nya båtägare förra åre och då har de inte den vanan som tidigare båtägare. Sjöräddningens analys är solklar. Mer snabba båtar, som är lätta att köpa och enkla att finansiera. Det är bara att gå till Båtmässan och titta, så ser man vilket utbud det handlar om, och hur lätt man kan komma över en sådan muskelbåt, säger Janne Olsén från Sjöräddningssällskapet.
Ta tag okunskapens, fyllans och fartens frizon tack.....

De senaste tio åren har antalet snabbgående fritidsbåtar ökat markant, samtidigt som mängden krogar i skärgårds- och kustmiljö har bidragit till att tillgången till alkohol aldrig har varit större under båtsemestern. Antalet allvarligt skadade ökade från 58 personer 2006 till 107 personer 2007 och trenden ser tyvärr ut att hålla i sig.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag säger ingenting om det det du säger, olyckorna i länet ökade förra året. men vad i hela friden baserar du ditt antagande att det skulle öka? är människor ute och åker båt nu? var det fler olyckor med fritidsbåtsägarna i januari och februari i år än förra året?

glöm dessutom inte vad sssr själv säger; olyckorna är fler för att antalet anslutna är färre, dvs. det blir akut räddaning istället för assistans. jag tror mer på dom än på dina lösryckta antaganden.

Krassman sa...

Anonym: Mitt antagande på att antalet olyckor på sjön kommer att öka/ligga kvar på denna höjda nivå 2008 är just den trenden som SSSR vittnar om. Mer snabba båtar, som är lätta att köpa och enkla att finansiera samt den ökade tillgången på alkohol i skärgården.

Talade just med sjösäkerthetsverket och eftersom fritidsbåtar står för 80% av alla olyckor så är det för tidigt att uttala sig om hur året 2008, men jag misstänker ändå att denna tråkiga trend kommer att hålla i sig.