onsdag, april 30, 2008

Borgerligt bidrag kostar pengar och framtid

Inte helt oväntat så visar det sig nu att det nya borgerliga vårdnadsbidraget som införs i Stockholm från 1 juli kan bli dubbelt så dyrt för staden som majoriteten tänkt sig. I årets budget för Stockholm är 35 miljoner kronor avsatta för vårdnadsbidraget som skall gälla från 1 juli. Kostnaden på helår beräknas alltså till 70 miljoner kronor. Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar att det kan komma att kosta skattebetalarna ännu mer, någonstans mellan 120 och 140 miljoner kronor per år. Som beräkningsgrund utgår man från att bara de familjer som idag inte har barnomsorg utnyttjar vårdnadsbidrag–inte att någon lämnar en förskoleplats för att istället vara hemma.

Inte bara att detta svek mot jobblinjen kostar pengar men det kostar även framtid. Kvinnors ställning på arbetsmarknaden och deras löneutveckling kommer att drabbas när valet blir att stanna hemma med barnen istället för att arbeta. Vi kan konstatera att i det borgerliga Stockholm så väljer man att prioritera familjer som redan har det gott ställt och som har råd att stanna hemma med 3000 kr/månaden istället för att satsa på befintlig barnomsorg som har en utvecklad läroplan och pedagogik.

Bidraget är ett svek mot alla skattebetalare, jobbelinjen, förskolan och de med minst inkomster

Utredningstjänsten visar nämligen att kostnaderna för vårdnadsbidraget motsvarar mellan 370 och 425 nya tjänster inom barnomsorgen. Det "nya" arbetarpartiet lägger sitt förslag samtidigt som barngrupperna ökar i förskolan i Stockholm. 2007 var barngrupperna i förskolan över normen i nio av 14 stadsdelar så istället för att ta ett politiskt ansvar och skjuta till pengar så hoppas man att denna "nödutgång" skall fixa trycket på förskolan. Knappast ett sätt att ta ansvar för framtiden.

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

Måste vara jobbigt att hata kärnfamiljen i dessa dagar.

Krassman sa...

Anonym: Ja det måste det vara. De som hatar kärnfamiljen har väl knappast mycket att tillägga i debbaten gällande vad som är en norm i samhället eller en inriktning inom familjepolitiken. Det är även knappast ett uttryck som går att applicera på mina negativa aspekter som vårdnadsbidraget kommer att medföra. Om det nu vad det du försökte med?

Spiff sa...

Krassman. När du som såsse gnäller på bidrag så undrar man vad du tog till frukost!

Ni har alltför frikostigt delat ut bidrag för miljarders miljarder till allt och alla i snart ett århundrade, främst kanske till er själva och LO.

Kan det här då verkligen uppröra?

Lite komiskt..

Krassman sa...

Johan: Du har inte blivit smartare sedan sist ser jag. Som vanligt bara hat fyllt av floskler och fördommar och inget som styrker dina teorier. Du tycker väl mer bidrag är bra med tanke på din kommentar.

Typiskt borgare som tycker att bidrag och socialförsäkringar är satans påhitt, om det inte gäller dom själva det vill säga. Försök nu att hålla dig till ämnet, om du klarar det för en gångs skull Johan. Du är för tragisk....

Spiff sa...

Typiskt er vänster-bloggare att bli sura och försöka "ge igen" med lite nedsättande, personliga kommentarer, istället för att bemöta eller förklara.
Väx upp!

Ett bidrag kan naturligtvis vara både bra och viktigt. Staten kan och skall genom lagar och styrningar försöka skapa dom bästa förutsättningar och grogrund för sitt folk och företagande.
T.ex. genom forskning och utbildningar.

Men era bidrag tenderar bara till att pacifisera folk och inget gör ni för företagandet heller utom att skrämma bort dom med skatter och annat krångel. S och LO kan lägga ner den ena industrin eller näringen efter den andra utan att blinka, påhejade av kommunister och miljö-nissar, tror man att alla kan jobba i offentlig sektor, bo i hyresrätt och gå på kom. vux hela livet (om man inte redan är förtidspensionerad..).

När ni "satsar" på utbildning är det för att göra styrelsen mer politisk, för att sedan inrätta ett tjog proffesurer i "genusforskning", något som aldrig kommer att ge en krona till Svenska folket, vården eller pensionerna.
Eller när Björn R fick fem miljarder till en "investering" i ny storflygplats i Luleå (hans valkrets..). Sedan man mutat något flyg från Asien att landa där på invigningen har inte ett enda fraktflyg landat och betalat landningsavgift.. Wow liksom!

Eller när Göran "nivea" Persson i ett av sina "kaniner ur hatten" trick utnämnde näst intill varenda folkhögskola till "universitet", och vips var plötsligt halva Sverige "universitetsutbildade" utan att utbildningarna för den skull motsvarade nivån.

Det är detta enorma slöseri med offentliga medel, skattebetalarnas pengar, som inte gör er trovärdiga i en alltmer konkurensutsatt värld.

Krassman sa...

Johan: Men titta, det fungerar ju. Trist att man skall behöva mer eller mindre tvinga dig att börja tänka på hur du uttrycker dig varje gång du skriver något. Tyckte du att jag skulle bemöta och förklara din första kommentar som du skrev? Om bidrag till allt och alla, om miljarders miljarder till socialdemokraterna och LO. Du beter dig ju som ett barn Johan, förväntar du dig att man skall bemöta sådant?

Nu till din senaste kommentar som i alla fall innnehåller något som kan betraktas som värt att respondera på. Om du tror att det är politiska partier eller fackliga organisationer som styr företagen i Sverige så får du nog ta och läsa på. De fackliga organisationerna som finns i Sverige har inte försökt att försvara/bevara företag som inte klarar konkurrensen de senaste 100 åren och det kommer knappast ske i framtiden heller, men det kanske du önskar? Eller vill du att politiken skall göra det jobbet genom subventionera brancher och sektorer?

"Våra" bidrag som pasificerar människor, vilka är det? Är det bostadsbidraget, socialbidraget eller kanske det borgerliga vårdnadsbidraget du tänker på? Det senaste kan man ju verkligen tala om att pasificera istället för att vilja att människor skall jobba. Vilket du verkar du tycka är bra.

Dina hållning och inställning likt Fredrik Reinfeldt att "hungrig hund jagar bäst" är syniskt och stärker bara er i att fördela resurserna i samhället inte för rättvis fördelning utan för egen vinnings skull. När det sedan gäller ny lagstifning och skatterna på företag så kan du pipa och gnälla hur mycket du vill, men du tänker väl inte berätta om allt bra som den borgerliga regringen gjort för våra företagare. De har ju nämligen knappt gjort ett skit.

Du skriver tills du får kramp om allt du tycker vart fel och vem som gjort vad och vilka satningar, men ingestans kan jag hitta att du berör det som mitt inlägg handlade om, nämligen vårdnadsbidraget. Hur länge tänker du leva i det förflutna och slåss mot dina väderkvarnar istället för att se vad som händer och sker runt dig.

Du försvarar vårdnadsbidraget genom att jämföra byggandet av flyplatser och utbildningspolitik och kalla det för slöseri. Du vet väl att Filippa och Fredrik Reinfeldt har barnpassning som vi skattebetalare för bekosta, det kallar väl du för att göra något vettigt med skattepengarna Johan?

Catarina sa...

Om pacifisera betyder att människor blir pacifister, så tycker jag vi behöver fler bidrag som främjar detta. Tänk vad mycket lidande vi skulle slippa. Men det är väl typiskt vänsterbloggare att tycka så???

Catarina sa...

Annars tycker jag att det borde vara alla skattebetalares lycka att pengarna användes på bästa sätt och kom så många som möjligt till det. Och då verkar det som om pengarna gör större nytta inom barnomsorgen än i privata, välbärgade hem (för där vistas väl inte så många barn?)