torsdag, juli 24, 2008

Människans frigörelse genom lagstiftning

Visst vore det bättre om alla brydde sig, tänk om alla vågade visa lite kurage och göra det som vi egentligen tycker är rätt. Vad skönt det skulle vara att slippa plocka skräp på badstranden (som idag) från andra som inte bryr sig. Tänk vad skönt att slippa vara den som säger åt moppe gänget på gården att hjälmen skall sitta på skallen och vara knäppt och inte sitta uppskjuten på huvudet som en keps. Eller att slippa vara den som själv tar en smäll för att slippa se någon bli offer i en misshandel. Nu kommer jag i framtiden inte vara den enda som gör dessa saker, nu tänker vår liberalt konservativa regering som älskar människans frihet stifta en lag om civilkurage så att valet att inte välja ta steget skall vara straffbart. En lag som skall ha sitt syfte till att öka civilkuraget, en moral lag.

Varje dag sker ingripanden och hjältedåd i landet Falukorv. De gånger det straffar den som väljer att ta steget och göra det som är rätt är lika många som de gånger då det straffar de skyldiga. Jag som politiker vill ge människor möjlighet att välja det som är rätt, men att införa en straffsats på böter för de som inte väljer att ta steget väcker bara tvivel hos mig. Att tro att man skall kunna ge människor styrkan att agera genom att stifta en lag om moral låter för mig naivt. Speciellt när förslaget kommer från politiska partier som säger sig stå för individen och dess enskilda val. Självklart så önskar jag att alla tog steget men att få fler att göra det handlar för mig om att ge den grunden och styrkan hos våra barn och unga, inte genom att stifta en lag och straffa de som säkert redan vet bättre. Men vad vet jag? Jag kanske är alldeles för liberal för dessa liberaler som vill nå människans frigörelse genom lagstiftning.

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vänta lite. Om vi hör någon som faktiskt representar regeringen, ja då kan vi börja fundera på det hela. Nu är det en kristdemokratisk riksdagsledamot som uttalar sig, och hon sitter inte i regeringen.

Krassman sa...

Anonym: Visst, du har rätt men hon är vice ordförande i justitie utskottet och hela borgerliga alliansen är överens om att införa en civilkuragelag. Hur lagen ska utformas kommer att utredas i höst och planen är att den ska träda i kraft innan valet 2010.

Anonym sa...

Det kanske finns ett skäl till att "folk" inte alltid ingriper? T.ex. för att slippa bli skadade eller, nyligen inträffat, dödade. Alla är inte kampsportsexperter.

Får man extra ersättning om man blir sönderslagen när man ingriper?

Skrivbordskonstruktion nr 145692322.

Anonym sa...

Johan J, du får välja själv: ingripa med risken för att bli skadad, eller vänta tills det är *du* som drabbas utan att en enda lyfter ett finger för att hjälpa.

Skulle alla i närheten sätta ner foten skulle risken att råka illa ut *minska* för alla, istället för som med ditt förslag göra tillvaron osäkrare.

Anonym sa...

Lika lite som man kan lagstifta bort brott kan man lagstifta om att man måste ingripa vi det samma. Dettta kan ju leda till rent komiska resultat - om jag blir anmäld för att INTE ha ingripit och fälld för att sedan gärningsmannen blir frikänd eller får nåt typiskt löjligt svenskt straff - typ 6 månader för misshandel eler våldtäkt. Då kanske vi träffas på kåken och utbyter hälsningar.

Unknown sa...

Förra gången den här idiotin var på tapeten skrev jag om det juridiskt och moraliskt tvivelaktiga i att i fredstid tvinga människor att riskera sina liv.

Länk här