söndag, september 28, 2008

Inget gott betyg för politiken

SvD har kollat hur det ser ut med avhoppen från de politiska uppdragen i Stockholms län. Inte helt oväntat så är "personalomsättningen" hög. Var tionde som valdes till något fullmäktige i Stockholms län 2006 har lämnat sin plats nu två år senare. Det presenteras en rad tankar bakom avhoppen så som okunskap om vad ett politiskt uppdrag innebär och tätt mellan kommungränserna. Lika är det med partier som går markant framåt i val. De tenderar att ha större avhopp. Efter valet kommer det in folk som inte har räknat med att komma in vilket kanske förklarar varför moderaterna har flest avhopp. Av de tre kommuner som har flest avhopp så är det två som pekar på det som jag ser som politikens största problem när det gäller avhoppen, och kanske det största problemet över huvud taget.

Många politiker hoppar uppdragen

De är de unga som lämnar uppdragen. Politiskt aktiva vill se tillväxt och fler medlemmar, i alla fall så länge som deras egna uppdrag inte är hotade. Trots alla partiers goda vilja så lyckas vi ändå inte skapa möjligheter för unga människor och deras engagemang att rent praktiskt kunna fullfölja sitt politiska uppdrag. Otaliga är dom kommentarer jag fått för att jag inte går på alla interna möten som jag bör. Många har tydligen själva glömt hur det är att ha ett aktivt liv med ett krävande jobb/studier och familj för länge sedan. Men det finns lösningar naturligtvis. Påverka kulturen inom partierna och se till att möten inte handlar om dåtid till 70%, nutid 20% och framtid 10%. Sedan så skulle det ju inte vara fel att det som prioriterades av de politiska partierna inte var närvaron på möten utan på vad man skapade politiskt. Här har vi socialdemokrater i alla fall lite att göra. Ni som är nördar kan ju kolla på lite siffror från SCB på detta.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

kväll efter kväll stänger vi in oss i små lokaler och har möten där vi avhandlar viktiga saker. medans livet pågår någon annanstans. engagemanget hos människor finns också någon annanstans. Det finns när skolan ska läggas ner. det finns när vi som konsumenter väljer de ekologiska varorna. det finns överallt, men det är inte säkert att det engagemnanget vill stänga in sig i en möteslokal hos ett politiskt parti.

Catarina sa...

Du tar upp ett gigantiskt problem här. Med dagens teknik borde det fungera att "delta" utan att alltid vara på plats i den lilla stängda lokalen där gubbarna i övre medelåldern vant gestikulerar ut sina tankar om hur det varit och vad som inte fungerar eftersom det aldrig fungerat förut. Vi pratar alla om nya mötesformer och om att öppna upp, men ingenting verkar hända. Barnvakterna på fullmäktige är jättebra, men det är i stort sett bara jag som utnyttjar dem. Jag förstår också varför, barn är trötta och behöver sova på kvällarna, möten kan hålla på till mycket sent. Jag har inga permanent bra förslag på lösningar, men jag tror det finns mycket småsaker som skulle kunna lätta upp och göra det möjligt för fler kategorier av människor att engagera sig i vår vardag och framtid.