onsdag, oktober 01, 2008

KD siktar på under 4%

Vi kan konstatera att Fredrik Seinfeldt nu gör allt för att hålla KD kvar i matchen om att komma in i Riksdagen 2010. Dock så känns denna uppgörelse med "giftermål" som att KD tydligt tagit sikte på att hamna under 4% till valet 2010. Stefan Attefall är gruppledare för den kristna högern i riksdagen bekräftar att det förs diskussioner om att lyfta ut ordet ”äktenskap” ur den nya lagstiftningen. – Det är en väg som vi är beredda att samtala kring. Äktenskap är ett begrepp som är instiftat som en samlevnadsform mellan en man och en kvinna. Det har också stark religiös innebörd för många kyrkor och samfund. I katolska kyrkan är äktenskapet till och med ett sakrament, säger Attefall till SvD. Ja men det är väl klart, man vill ju inte bryta mot ett sakrament....eller vad det nu var. Jag väljer att som många gånger förr citera Ola Salo från The Ark. If you fight love you will always be a loser, vilket den kristna högern kommer att få bevittna.

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

ATO sa...

Alla dessa bloggar som har så intressanta inlägg i debatten.
Besviken varje gång

Anonym sa...

Med den här “kompromissen” skulle Sverige bli det första landet i Europa där inga par kan ingå borgerliga äktenskap utan istället “giftermål”. Vad vinner man på det? Ska par då säga att de ska “ingå giftermål”.

Det ursprungliga förslaget från äktenskapsutredningen hade inte påverkat heteropar något som helst, att införa en könsneutral äktenskapslag där samfunden viger vilka par de vill men där både samkönade och olikkönade par har rätt att ingå borgerliga äktenskap.

Med det här nya förslaget (möjliga “kompromissen”) så förlorar däremot olikkönade par rätt att ingå borgerliga äktenskap. Istället får de nöja sig med “giftermål”.

Vilken signal skulle det ge att Norge, Spanien, Nederländerna, Belgien m.fl. länder kan säga ja till en könsneutral äktenskapslag medan Sverige är så konservativt att man inte måste ändra ordet till giftermål.

Den här bisarra historien har en orsak, att kristdemokraterna inte kan acceptera det 71 % av svenska folket (enligt en Sifomätning från januari i år) är för och som i princip ALLA remissinstanser är för förutom vissa religiösa samfund, en könsneutral äktenskapslag. Och som sagt ingen tvingar samfunden att viga några par med äktenskapsutredningens förslag.

Reinfeldt och övriga i m, fp och c måste säga nej till sådana här ärligt talat fåniga “kompromissförslag”.

Ibland tycker man kd förtjänar att hamna utanför riksdagen 2010. Det säger jag trots att jag är borgerlig.

Bengt

Anonym sa...

Man undrar ju om inte KD står för "Kompromisslös Dumhet"?

Krassman sa...

Noah: Man undrar ju lite stilla vad ditt bidrag till debatten är i alla fall.

Anonym som heter Bengt: Mycket bra kommentar och analys av frågan. Håller med dig till 100%, även om du är borgerlig.

Peo: Ha ha, bra där. Synd att dom tog bort s:et i sitt namn, det gav fler roliga möjligheter i namn frågan.

Anonym sa...

Det är bra att centerns partisekreterare Anders Flanking nu förtydligar att centern har kvar åsikten att Sverige bör införa en könsneutral äktenskapslag likt Norge, Nederländerna, Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Massachusetts och Kalifornien redan gjort och att partiet är emot att trixa med orden vilket man inte gjort i de där andra länderna och delstaterna.

Det är bra att två borgerliga partier, fp och c, nu tydligt säger till kd att man inte ska avskaffa ordet äktenskap i lagboken för att vissa inte tycker samkönade par är värda att ingå äktenskap.

Vi kan ju konstatera att RFSL, nästan alla HBT-bloggare och centerns öppne HBT-ledamot, Federley, uttalat sig negativt om "kompromissen". Det är ju för samkönade pars skull man ska inför en könsneutral äktenskapslag. Att då presentera ett förslag som nästan alla HBT-personer ogillar blir ju något absurt. De som på bloggar och i media uttalat sig positivt om "kompromissen" är främst heterosexuella män, de flesta konservativa, och det är inte för deras skull vi inför en jämlik äktenskapslag.

Från Flankings blogg.

http://andersflanking.blogspot.com/

"Idag läser jag i Svd att diskussionerna om könsneutrala äktenskap har blommat upp igen. Det är en bra och viktig diskussion. För oss i Centerpartiet är det självklart att alla människor ska behandlas lika oavsett läggning. Vi har länge kämpat för att homo-, bi- och transpersoner ska behandlas lika. Vi anser och har länge ansett att äktenskapslagstiftningen ska vara könsneutral. För mig är det dessutom självklart alla äktenskap ska kallas äktenskap, oavsett kön och läggning på personerna som ska gifta sig. Det var också det Hans Regner kom fram till i sin enmansutredning. Detta är i högsta grad en fråga om rättvisa! Centerpartiets uppfattning står fast."

Bengt Held