fredag, oktober 31, 2008

Borg vädjar till allmänheten

Jag trodde aldrig att Anders Borg skulle ge mig ont i magen, ont i magen av skrattande men nu har han lyckats. Trodde inte mina öron när jag hörde Borg på radion idag. Att få höra Sveriges Sheriff av Nottingham nu vädja till småspararna att ställa krav på bankerna för att de skall sänka sina boräntor. Hans retorik för att ge sken av att stå på folks sida är att ställa boräntorna mot bankchefernas miljonbonusar. –Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan, säger finansministern till gammelmedia.

På bilden ser vi Anders Borg skälla på dom dumma bankerna...

Jag tycker att allmänheten skall ringa till Anders Borg (länk till kontaktuppgifter) och fråga honom varför han tycker att de arbetslösa, sjukskrivna, låg och medelinkomsttagarna skall stå för notan för de massiva skattesänkningar på löner och boende dessa redan rika bankchefer fått genom hans politik. Det skulle ju även vara en poäng om Anders Borg hade kollat upp hur det nu är med dessa miljonbonusar för tydligen så är det inte så vanligt, om man kan lita på de banker som uttalat sig. Om nu Anders Borg ser miljonbonusar inom bank och kapitalförvaltning som ett problem så föreslår jag att han använder de verktyg som han förfogar över, nämligen politiken. Varför inte införa värnskatten och lagstifta om att förbjuda bonusar inom vissa branscher, istället för att vädja till allmänheten att göra jobbet. Men det är klart, det skulle han ju aldrig våga.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet, The Aftonbladet 2


Krassman, In Your Face

What goes up must come down

Visst kunde man hoppats på bättre siffror men det är väl som man säger på ren svenska, what goes up must come down. Bilden som målas i media är att det är Monas Sahlins fel trots hennes stora stöd inom partiet i frågan om hållningen till Vänsterpartiet. Något som Nalin Pekgul även belyst den senaste tiden. Visst är det ett stort tapp men jag ser hellre att det sker nu och att vi från oppositionen tar tag i regeringsfrågan ordentligt än att vi sparat denna fråga och tar den under en valrörelse. Självklart så är det Reinfeldt som lyfter Moderaterna i mätningen eftersom det varit fokus på krisen och att det då blir fokus på honom som statsminister.


Vi kan ju ganska lätt se att de övriga moderata partierna kammar noll och att Folkpartiets uppgång på 0,8% käkas upp av Centerns och KD:s tillbakagång på totalt 0,9%. Glädjande är att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar ett ordentligt kliv uppåt och att KD igen hamnar utanför Riksdagen. Jag tror ju knappast att frågon om könsneutrala äktenskap kommer öka KD:s siffror den närsmate tiden. Framtida mätningar kommer med all säkerhet att handla om den moderata alliansens sätt att hantera krisen och de varsel som faller ut över landet och minde om oppositionens arbete med att formera en regering till 2010.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, SvD2, The Aftonbladet, Dagen, DN2

Nymedia på detta:
Krantz, Kulturbloggen, Arvid Falk,

Krassman, In Your Face

onsdag, oktober 29, 2008

IG för skolan i Norrtälje

I dagens NT så hade ett antal av oss Socialdemokrater som är aktiva i skolfrågan ett debattartikel publicerad. I de fem undersökningar som på kort tid redovisats om skolan placerar sig Norrtälje kommun på allt mellan 254:e plats av Sveriges 290 kommuner till sista plats. Föga smickrande resultat av det borgerliga styre som nu är inne på sitt tionde år.

Här följer artikeln i sin helhet.

Kjell Jansson (m) säger i Norrtelje Tidning den 17 oktober 2008 att vi nu måste ta krafttag mot de låga skolresultaten i de fem undersökningar som på kort tid redovisats, och som placerar Norrtälje kommun på allt mellan 254:e plats av Sveriges 290 kommuner till sista plats.

Dessa undersökningar kan också tjäna som betyg på hur väl det gått för Norrtälje kommun efter nu snart tolv år av borgerligt styre. Betyget måste bli Icke Godkänt.
Kjell Jansson ångrar att han lovade att bevara skolan på Singö för denna mandatperiod. Vi kan, tillsammans med Singöborna, vara fortsatt oroliga för skolans existens om borgarna får fortsatt förtroende efter valet 2010.

Barn- och skolnämndens ordförande Ann S Pihlgren (m) ser inte kopplingen mellan lärartäthet och studieresultat och hon säger att hon stödjer sig på forskning. Av detta drar vi slutsatsen att moderaterna inte är beredda att tillföra pengar för att öka personaltätheten inom förskolan och grundskolan.
För oss är det en självklarhet att skolans belägenhet och kvalitet är avgörande betydelse, för att en region skall utvecklas, attrahera nyföretagande och inflyttning samt kunna motstå konjukturnedgångar. Elever som har förmånen till en hög lärartäthet och nära till skolan tillgodogör sig utbildningen bäst. Denna till synes enkla vardagssanning stöds såväl av forskning som av vanligt sunt förnuft.

Skolan har fler uppgifter och ändamål än att förbereda våra unga för den framtid som de skall gå tillmötes. Skolan har en viktig del i att skapa en framtid och en vision för en by, för ett samhälle, för en stad och till och med för en hel region.
Vi socialdemokrater reducerar inte skolan till en enhet utan ser den som en del av en helhet. Vi ser skolan som en del av kommunens framtid och då måste den även finnas i alla delar av kommunen. Vi vill se skolan mitt i byn, inte bara mitt i kommun.

För att en kommun som Norrtälje skall vara attraktiv och klara framtidens utmaningar måste förskola och skola erbjudas där våra invånare finns. Förskola och skola är två av flera byggstenar, precis som arbete och bostäder, som måste finnas för att man skall kunna bygga en framtid. Vi tror på utveckling – inte avveckling.
Vi vill utveckla skolan i tät dialog med lärare, föräldrar och elever. Vi vet att det kommer att ta tid och kräva hårt arbete, som inte underlättas av dagens moderatstyrda prioriteringar.

Krassman, In Your Face

tisdag, oktober 28, 2008

Men blir det något vallöfte då?


Sverige skall leda det nordiska arbetet med att rädda Island ut ur finanskrisen. Det är resultatet av att de nordiska finansministrarna tillsatte en arbetsgrupp som i nära samarbete med IMF ska titta på Islands situation. Vem som skall rädda valarna är dock oklart i dagsläget. Som jag skrivit tidigare så kräver jag att alla lån till Island skall villkoras med att Island direkt upphör med all valfångst. Jag trodde att Anders Borg läste min blogg men tydligen så har han missat mitt tidigare inlägg på frågan så därför ger jag honom en chans till. Villkora alla Svenska insatser med ett införande av ett totalstopp på all valjakt.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, DN


Krassman, In Your Face

Är USA redo för en riktig president?

För varje gång jag läser om Barack Obama och valet i USA så väcks den här frågan i mitt huvud. Två män med nynazistiska sympatier åtalades på måndagen i en federal domstol, misstänkta för att ha planerat att mörda Barack Obama. Det är inte första gången polisen avslöjar mordplaner mot Barack Obama. I slutet av augusti greps fyra personer i Aurora (sorry Aurora), i Colorado, i samband med demokraternas partikonvent. En av männen var medlem i en vit maktgrupp och enligt polisen hade gruppen planerat att skjuta Obama när han höll sitt nomineringstal på en sportarena i Denver.

Är USA redo för kompetent politiskt ledarskap?

Tittar vi tillbaka i historien så är det ju ett tydligt mönster som "folkkära" ledare, presidenter och presidentkandidater mött i USA. Morden på Martin Luther King, John F Kennedy och Robert F Kennedy är väl de mest omtalade men totalt fyra av USA:s 43 presidenter har mördats och flera har utsatts för mordförsök och attentat. Mordförsöket av Ronald Reagan och det planerade mordförsöket på Richard Nixon är väl de mest omtalade av dessa. Jag är helt övertygad om att Barack Obama är redo för att leda USA mot en ny och bättre framtid, men är USA redo för att ledas av en riktig president den här gången?

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jinge, Ord av Jerry, Arvid Falk

Krassman, In Your Face

måndag, oktober 27, 2008

Kommer kärnkraften att byggas ut Reinfeldt?

Jaha, då var det åter dags för driftsstopp på en atomklyvarmojäng. Den här gången är det Forsmark 3 som har fått tjall på sina styrstavar. Den stängdes av i förra veckan sedan mojängen Oskarshamn 3 visat sig ha en spricka i en styrstav och början till sprickor i flera andra. Eftersom de båda är av samma konstruktion beslutades om en omedelbar kontroll även vid Forsmark och där har ni det. Styrstavarna innehåller ämnen drar till sig neutroner så att kärnklyvningen minskar eller upphör helt. Resultatet beror på hur långt styrstavarna skjuts in i härden. Vid ett snabbstopp skjuts de in helt och kärnklyvningen upphör omedelbart. Så att dom funkar är väl typ, viktigt.

Styrstavgång någon?

Tyckte när jag var yngre att det med atomklyvning kändes lite fränt. Som aktiv SSU:are var det alltid kul att vara den som förspråkade mer kärnkraft, det kändes lite som en revolt, att vara lite mer Stureplan så att säga. Ni vet, Fudge i håret, Henri Lloyd piké, spruta Champagne och kärnkraft till alla. Nu är det väl inte lika hippt med Stureplan men kärnkraften försöker ändå hitta flera fans. Själv har jag dock tappat tron på den eftersom det inte är en förnyelsebar energikälla och lämnar avfall till kommande generationer att ta hand om. Den Moderata alliansen har ju sagt att de inte tänker starta några nya atomklyvare under den här mandatperioden och det skall bli spännande och se när de kommer att ge besked om vad de tänker förspråka till den kommande. Kommer man att respektera resultatet från folkomröstningen eller kommer dom att falla för trycket från atomklyvar förespråkarna. De har ju inte ännu kunnat leverera någon överenskommelse kring könsneutrala äktenskap trots allt prat men det är väl kanske en svårare fråga för denna moderata regeringen, den mest kompetenta någonsin hette det väl, i början i alla fall.

Uppdaterat 2008-10-28
Det verkar som att problem med styrstavarna inte är en slump. Styrstavarna i Forsmark och Oskarshamn är gjorda för att hålla i minst tio säsonger. De defekta stavarna har bara fem år på nacken vilket gör att man misstänker någon form av konstruktionsfel. Typiskt alltså, det handlar alltså inte bara om fredags exemplar det här inte, dessa är gjorda hela veckan.

Krassman
, In Your Face

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet
, DN 2, DN 3

Nymedia på lite av varje:
Alesia tycker inte heller att atomklyvandet känns så fansy
Hartman undervisar på sin blogg
En epok går i graven hos Laakso
Wetterstrand skriver om kommunalvalet, i Finland
Björn tar upp kristna högerns syn på homosexfrågan

Dagens favorit levereras ändå Tant oppositionsråd

Krassman, In Your Face

söndag, oktober 26, 2008

Håller jag på att bli en tysk?

Mitt efternamn och släkten på min fara sida kommer från Tyskland, vilket borde göra mig halvtysk. Idag slog det mig att min halvtyska sida håller på att helt förtyska mig genom min konsumtion. Ser jag till de ägodelar jag har och som jag verkligen trivs med så är merparten just tyska. Jag har precis köpt min första BMW, min motorcykel som jag har är visserligen en HD men den är designad av Porche.


Blev just helt lyrisk över att jag hittade en ny kanna till min kaffebryggare som jag saknat så det gjort ont i mig. Behöver jag säga att kaffebryggaren är en Krups, och tyskare än så kan inget bli. Som avslutande bevis för min tes så skall jag idag bli bjuden på filmen "Der Baader Meinhof Komplex" och är helt överförtjust naturligtvis. Vi får väl se hur detta utvecklar sig men kommer jag med mustasch som har långa snirkliga spröt och Lederhosen nästa gång vi ses så får ni ingripa.

Krassman, In Your Face

fredag, oktober 24, 2008

Tack för det oppositionen

I början av oktober så rapporterades det om att KD skulle få avgöra frågan om könsneutralaäktensp genom att fixa en uppgörelse med "giftermål". Stefan Attefall berkräftade då från den kristna högern i riksdagen att det fördes diskussioner om att lyfta ut ordet ”äktenskap” ur den nya lagstiftningen. – Det är en väg som vi är beredda att samtala kring. Äktenskap är ett begrepp som är instiftat som en samlevnadsform mellan en man och en kvinna. Det har också stark religiös innebörd för många kyrkor och samfund. I katolska kyrkan är äktenskapet till och med ett sakrament, säger Attefall till SvD då.

Nu efter superveckan då den moderata alliansen fått press på sig från oppositionen så är läget ett annat. Moderaterna, folkpartiet och centerpartiet har avvisat kristdemokraternas förslag till kompromisser i frågan om könsneutrala äktenskap. Anledningen till att moderaterna, centern och folkpartiet inte är beredda att kompromissa med kristdemokraterna är att flera borgerliga riksdagsledamöter har hotat med att rösta med oppositionen, enligt TT:s källor. Göran Hägglund tillbakavisar naturligtvis uppgifterna om att kristdemokraterna håller på att köras över av de andra borgerliga partierna i frågan. Hägglund verkar med andra ord vara helt inställd på att straffa ut KD ur riksdagen 2010.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

onsdag, oktober 22, 2008

Aktiv dödshjälp, nej tack

På kvällsöppet med Ekdal ikväll 22.40 så tar man upp den svåra frågan om aktiv dödshjälp. Läkarkåren är emot och anser att det strider mot läkaretiken att avsluta någons liv. Å andra sidan är upp till åtta av tio svenskar tydligen för en lagändring som skulle tillåta dödshjälp. Personligen är jag helt emot att tillåta aktiv dödshjälp, men det klara ställningstagandet hamnade jag själv i rätt nyligen.

Är det någon som tycker att landstinget skall ha en själmordsguide?

Såg för en tid sedan på Uppdrag granskning där de tog upp sidor på nätet som finns som självmordsguider där människor erbjuder recept och droger för att hjälp människor att ta sitt liv. Är detta något som vi från samhället skall se som varje persons rättighet och som en helt legal verksamhet? Döden går inte att ångra men det finns gott om människor som idag kan vittna om att de försökt tagit sitt liv och misslyckats, fått hjälp och nu lever sina liv. De som lyckas vet vi inget om vad de tycker men jag tycker gott vi kan lyssna på de som varit där och ångrat sig. Det kanske inte är hjälp med att dö som är det viktigaste frågan utan om det finns tillräckligt med hjälp för att leva. De som är för aktiv dödshjälp borde ställa sig frågan om landstinget skall ha en vårdguide och en självmordsguide på nätet.

Nymedia på detta:
Att förlora ett barn
,

Gammelmedia på detta:
SvD, SR, Fokus
, SVT

Krassman, In Your Face

Ny regeringens arbete påbörjat

S och mp lovar ett gemensamt förslag om höjt tak och höjd nivå i a-kassan inför nästa val, trots att bådas tidigare lagda a-kasseförslag har skillnader. En höjd a-kassa nödvändig för att möta de ökade varslen och för att krisen inte blir värre än vad den redan ser ut att bli. Både partierna vill höja ersättningsnivån till 80 procent, men nyligen föreslog de helt olika tak i sina budgetmotioner. - Vi kommer att prata oss samman, a-kassan är en av flera frågor där s och mp måste kunna ge klart besked om en gemensam linje inför riksdagsvalet 2010 säger Maria Wetterstrand till DN.

Den moderata alliansen har gjort det till en följetong att fråga oppostionen efter gemensam politik och organisation, och varje gång har oppositionen svarat att både den moderata alliansen och väljarna kommer att vara på det klara med vilka frågor som man gör gemensam sak i. Det är idag 696 dagar kvar till valet och jag tror personligen att alla kommer att ha en klar bild över oppositionen till valet 2010. Känner mig faktiskt mer orolig över enigheten i den moderata alliansen är när det gäller könsneutralaäktenskap och om de kommer till beslut i frågan till valet 2010.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, SvD 2

Krassman, In Your Face

tisdag, oktober 21, 2008

Fördjupad nonchalans och den rutiga skjorta är tillbaka

Så här 697 dagar innan valet så hoppar den moderata alliansen i den fiktiva badtunnan igen och presenterar sin nya plan för att inom kort börja tala om att Socialdemokratins alla år vid makten tar tid att reparera och därför behövs fyra år till av orättvisor. Receptet är att damma av Reinfeldt skjorta han hade under valrörelsen 2006 samt att de moderata partierna ska ge ut tidning (inte DN utan en ny), driva nätsajt och skriva ett valmanifest ihop. I augusti 2009 tillsätts tio särskilda reformgrupper (rådslag) som ska lägga grunden för de moderata partiernas nya politik. Grupperna ska arbeta fram förslag på centrala områden som utbildning, sjukvård, brottsbekämpning och klimat, och kommer att slutrapportera under våren 2010.

Men för att inte släppa iväg saker och ting allt för mycket till dessa 10 grupper så börjar man redan nu arbetet med att formulera nästa mandatperiods ekonomiska politik. Det blir ju rätt intressant när man läser vilka nya visioner och grepp den moderata alliansen tar. Anders Borg skall leda en grupp som har det krispiga och fräsch namnet "Arbetsgrupp för en ansvarsfull ekonomisk politik 2010-2014" vilken skall presenterar följande nya grepp:
* Utarbeta ett ramverk för den ekonomiska politiken under nästa mandatperiod, med sunda statsfinanser som grund.
* Arbeta fram en gemensam skattepolitik som ska prioritera skattelättnader för att stimulera arbete, företagande och utbildning.
* Fundera över hur klimatomställningen kan gynnas genom skattemässiga åtgärder.
* Lämna förslag som ska hjälpa in bland andra unga och personer med utländsk bakgrund på arbetsmarknaden. Målet är att minska utanförskapet.

Snacka om nyheter alltså.. zzzzzzzz

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet, DN 2, SvD 2

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött, Wetterstrand, Kulturbloggen


Krassman, In Your Face

måndag, oktober 20, 2008

Jag kräver att Island upphör med valjakten

Den finansiella krisen har drabbat Island stenhårt och just nu så förhandlas det fram ett räddningspaket i Reykjavik på Island. Enligt Financial Times så kommer Island snart att offentliggöra en finansiell räddningsplan på motsvarande 45 miljarder kronor. Planen ska ha skapats med stöd från flera centralbanker och Internationella valutafonden (IMF). IMF ska tydligen stå för drygt 7,4 miljarder kronor i paketet och resten av pengarna kommer från nordiska centralbanker och inte helt oväntat så är Japan med och stöttar med lån till Island.

Visst skall vi rädda Island, men då tycker jag dom gott rädda valarna

Visst kan det vara att bland ihop äpplen och päron men jag önskar ändå att man villkorade detta räddningspaket med att Island omedelbart skall sluta med det dom kallar för valfångst i forskningssyfte. I decennier har man talat om valarnas skydd och vi kan väl ganska snabbt konstatera att trots allt pratande så fortsätter tre länder ensamma att jaga, vilket håller på att äventyra flera arters existens. Självklart så väljer Japan att stötta sina likasinnade nu med stora lån och de är med all säkerhet villkorade. Att stå emot övriga världens protester och ge fortsatt stöd för sin jakt i internationella valfångstkommissionen känns inte alls för långsökt tycker jag. Nu när Sveriges riksbank är med på att låna pengar till Island så kan ju inte dom ha politiska villkor med i uppgörelsen så det blir med andra ord upp till In Your Face att ställa det kravet på Island istället.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, E24

Nymedia på annat:
Björn ställer en klok fråga.
Laakso skriver om nya tider hos Uppslasossarna.
Claes om Baader-Meinhof.


Krassman, In Your Face

De svenska költuren har fått ett uppsving

Att vi är ett kö älskade folk, det har man hört tidigare. Vi svenskar står ju alltid i kö och visst så stämmer det att vi är mycket noga med att bevara och hålla vår plats i kön och bevara våra kösystem. Visst smyger det in sig ett och annat inslag av revolt mot detta, ta till exepmel de som tror att kön till bussen börjar framtill på bussen och gladeligen ställer sig längst fram och tränger sig i kön utan att se berörda ut. Det är ju då tur att det kommer nya köer i vårt köälskade land.


Ticnet ger költuren nytt hopp

Jag trodde länge att allt detta köande var hotat med internets intåg med alla tänkbara självbetjäningar och lösningar, men icke då. Ticnet har nu fått oss att köa vi internet på deras hemsida. Nu skall vi alltså köa då själva skall köpa våra biljetter på nätet. Om det kommer att ske på andra företag eller myndigheter återstår att se men det känns ju tryggt att Ticnet är först ut att bevara den svenska költuren via internet. Mer kul och aktuellt om Ticnet här.

Krassman, In Your Face

fredag, oktober 17, 2008

Ett gammalt nytt förslag

Idag så presenterade Marie Granlund som är ordförande i Socialdemokraternas rådslag om skolan att man har förslag på att staten skall ta över finansieringen av gymnasieskolan från kommunerna. Enligt förslaget ska staten även bestämma dimensioneringen och regionala nämnder ska avgöra var i landet olika gymnasieutbildningar ska finnas. Nämnderna beställer utbildningarna, som kommuner, friskolor och andra får lämna anbud om. Den som är bäst och billigast får utbildningen. – Vi tittar just nu på om man skulle kunna organisera gymnasieskolan på ett annat sätt. I dag är det i vissa kommuner en överetablering av en del program och i andra kommuner är det en underetablering. Det här blir inte speciellt bra för eleverna, säger Marie Granlund till Ekot.

Kanske staten skall vara med och fixa mössan i framtiden

Klart spännande idé. Det var Göran Persson som var kommunminister och låg bakom kommunaliseringen av gymnasieskolan 1989 och mycket har hänt sedan dess. Tanken var med kommunaliseringen att det regionala/lokala anknytningen skulle lyfta gymnasiskolornas resultat men vi kan idag se att vi är i ett helt annat läge. Vi kommer att ha minskande elevkullar under 10 år och överetableringen av gymnasiskolor är klart påtaglig i vissa delar av landet, medans i andra är den mer eller mindre obefintlig. Kravet om att åter ge staten huvudmannaskapet över gymnasiskolan har varit på lärarförbundens agenda under en tid och speciellt för Lärarnas riksförbund. Vi får väl återkomma till ämnet men det är en klart intressant tanke från rådslaget.

Gammelmedia på detta:

DS, SR, SvD

Krassman, In Your Face

tisdag, oktober 14, 2008

En vinnare och det blev med siffrorna 12 - 7

Då var det äntligen dags för Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt att mötas själva i en debatt. Mona har ju tidigare utmanat Fredrik Reinfeldt men Fredrik har duckat flera gånger för de tidigare planerade evenemangen. Till kvällens debatt hade jag bullat upp med Tacos och ett glas vin med laptopen på vardagsrumsbordet. Så hur var då debatten? Till att börja med så skiljde den sig naturligtvis från partiledardebatten som var i söndags, det var ju nu de två kandidaterna möttes. Förutom att man inte svarade på direkta frågor från KGB, avbröt varandra och flydde från ämnet så är detta resultatet från juryn på In Your Face.

Rond 1, Regeringsalternativen.
Kännetecken=Tydligt och bra.
Monas poäng.
- En tydlig regering med en otydlig politik är inte något bra alternativ.
- Två år kvar till valet, alla kommer veta vilket alternativ oppositionen har.
Fredriks poäng.
- Pekade på skillnaderna mellan socialdemokraterna och Miljöpartiet och vänsterpartiet

Summa rond 1: Mona 2 - Fredrik 1

Rond 2, Finanskrisen
Kännetecken= Tydligt och bra.
Monas poäng
- Vältalig, goda erfarenheter och internationell kunskap.
- Talade om den vanliga människan.
- Punkterade super paketet ganska lätt.
Fredriks poäng
- Tydlig men dock mästrade, blev avbruten av KGB vilket inte Mona blev (dåligt av KGB).
- Visade att regeringen inte sitter med armarna i kors.

Summa rond 2: Mona 3 - Fredrik 2

Rond 3, Jobben
Kännetecken= Struktur i början, sedan tjafsigt
Monas poäng
-Vände Fredriks angrepp och mantrat "skattechock" och koppla till baka till frågan om jobben suveränt.
- Uppfostrade Reinfeldt att inte ställa frågor och byta ämne.
- Talade mest och med hjärtat

Fredriks poäng
- Visade på att det finns tid innan krisen slår till fullt ut med alla varsel.
- Lyfte miljökraven på bilindustrin.

Summa rond 3: Mona 3 - Fredrik 2

Fråga till Mona, varför höjer du skatterna om du vinner valet 2010:
Kännetecken= Struktur i början, sedan tjafsigt
Monas poäng
-Tydligt om varför höjningar och förändringar görs.
- Fick in de satsningar som vi vill göra.
- Rolig när hon synar att Fredrik bluffar.
- Gamla moderaterna är tillbaka.

Fredriks poäng
- Jobbavdrag och tusenlapp mer i månaden.
- Bra övergång till fastighetsskatten, men det slog tillbaka.

Summa: Mona 4 - Fredrik 2

Snabbfrågorna: Konstigt inslag, blev lite tjafsigt här oxå.
Vi säger oavgjort i denna rond.

Slutresultat av debatten
Mona Sahlin : 12 poäng
Fredrik Reinfeldt : 7 Poäng

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet, SvD igen
Nymedia på detta:
Arvid Falk, Laakso, Blomberg, Annika, Tant oppositionsråd, s-buzz

Krassman, In Your Face

Där kopplades övertaget i jobbfrågan

Idag presenterade Socialdemokraterna sin jobbmotion på en presskonferens på Riksdagen. Den innehåller saker som att införa en kompetensförsäkring som gäller alla som befinner sig på arbetsmarknaden. Även att förädla den modell som finns med omställningsavtal som ska gälla alla branscher på arbetsmarknaden. Taken som finns i både arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen ska höjas så att fler omfattas, även ersättningsnivå skall höjs till 80%.
- Vi befäster nu en tydlig arbetslinje också i våra skarpa förslag i riksdagen. Det handlar om att prioritera de insatser som dels leder till fler nya jobb, dels skapar broar tillbaka till arbete för de som har blivit av med jobbet eller som har haft svårt att få jobb över huvud taget. Men vi är också stolta över att ha kunnat ta fram en modell för en kompetensförsäkring som bygger på arbetslinjen, säger Sven-Erik Österberg (s).

Ytterligare exempel på Socialdemokraternas jobbpolitik är:


* Sänkt arbetsgivaravgift med 1%.
* Sänkt bolagsskatt.
* Slopad arbetsgivaravgift för den som anställer en ungdom.
* Sänkt arbetsgivaravgift för småföretagare med sammanlagt 3,5%.
* Särskild satsning på kvinnors arbetsmiljö, bred utbildning om lönekartläggning.
* Industripaket på 1,5 miljarder mer än regeringens för att möta jobbkrisen.
* 29 000 fler platser inom yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.
* Utbildning som leder till jobb även för tjänstemän och akademiker.
* 2 500 nya platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen.
* 4 700 platser inom vuxenutbildningen.
* Fler privata komplement till arbetsförmedlingen.
* 100 miljoner mer till Arbetsmiljöverket för fler och bättre inspektioner på olycksdrabbade och kvinnodominerade arbetsplatser samt småföretag.
* Sänkt avgift för A-kassan genom skattereduktion.
* Minskat antal karensdagar från 7 till 5.
* Barnomsorg på obekväm arbetstid.
* Fler heltids och fasta jobb.


Mer info för oss nördar finns här.

Krassman, In Your Face

måndag, oktober 13, 2008

Bra könslösa argument

Superveckan är igång och äntligen så har Reinfeldt tillräckligt med mod att möta Mona Sahlin i debatten. Jag hade fullt upp att hålla koll på mailen under vår "live" sändning från partihjärtat på Sveavägen 68:a, men ett par synpunkter vill jag ändå att förmedla. Det var väl kanske inte så mycket oväntat som kom fram under debatten och jag tror det gick 10 minuter till att diskutera oppositionens trovärdighet i att kunna bilda ett regeringsdugligt alternativ. Det har varit en stökig vecka med lite hit och dit kring Vänsterpartiet, och det känns inte direkt som någon fördel. Jag tror dock att de flesta förstår att det är en sak att som borgerliga regeringen vara en politisk "vinflöjel" i sakfrågor jämfört med att försöka få ett parti att förstå vad som fordras för att vara en del i ett regeringsbildande. Det finns en poäng i att göra klart för alla vänsterpartister att om man inte är villig att ta ansvar för Sveriges ekonomi så kommer man aldrig heller att ingå i en regering. Jag har skrivit det förr och skriver det igen, känns som vänsterpartiet söker sig till att vara i opposition, oavsett regering.

6 partier har könslösa argument men KD får vetorätt av Reinfeldt

Tonen var vissa stunder ganska hård och jag tror tyvärr att vi tappade en del tittare på det, det blev för mycket pajkastning ett tag och nivån var vissa stunder lite väl låg. De borgerliga var uppenbart sura och kraftigt pressade och Mona, Ohly och Maria skulle har pratat ihop sig innan debatten bättre tycker jag. Jobb-frågan tog oppositionen galant men trovärdigheten i regeringsbildandet får vi absolut jobba på. Jag noterar 705 dagar kvar till valet idag så det är jag inte orolig för. Däremot är jag mycket mer oroade för de över 18 000 varsel som lagts den senaste månaden med detta borgerliga styre. Att som Reinfeldt skylla stigande kostnader för socialbidrag på invandrare och att den borgerliga regeringen inte ser det som ett jätteproblem att en halv miljon lämnat A-kassan, det är riktigt oroande. För att inte tala om frågan om könsneutrala äktenskap som är rena skämtet från den moderat styrda regeringen. När Reinfeldt berättade att denna fråga gällande könsneutrala äktenskap var mycket komplicerad och svår kan man ju undar vad han tycker om alla varsel och flykten från A-kassan. Det finns sex partier i riksdagen som alla har bra könslösa argument, men KD skall tydligen få ha tolkningsföreträde i den borgerliga regeringen. Känns detsom 2008? Knappst, känns mer som 1908 faktiskt.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Erik Laakso, Arvid Falk, Cattis på alliansfritt, Hartman och Toker


Krassman, In Your Face

söndag, oktober 12, 2008

superveckan@gmail.com


Socialdemokraterna kommer att genomföra en rad aktiviteter för att heja fram Mona och för att det känns så roligt att Fredrik för ovanlighetens skull ställer upp. Vi rivstartar med en pubkväll som sänd live på socialdemokraterna.se från Sveavägen 68. Självklart är jag på plats och jag kommer ta emot mail till programmet som vår panel som medverkar kommer att ta upp. Adressen som gäller är superveckan@gmail.com. Programmet sänds 19.45, 21.00 samt 22. Programledare är: Håkan Juholt, biträdande partisekreterare och Eric Sundström, chefredaktör på Aktuellt i politiken. Missa inte Ingvar Carlsson, Carin Jämtin och en massa andra kända och okända sossar som minglar på webben.

Fakta:
Webb-TV-sändningen 12 oktober direktsänds (via streaming) på socialdemokraternas webbplats. Efter sändningen finns programmet ”on-demand” och det kommer läggas ut på partiets YouTube-kanal. Socialdemokraterna har sedan april 2007 funnits på YouTube för att visa och sprida klipp. Vår kanal har 460 000 visningar, hundratals kommentarer och 130 olika klipp som bland annat visar tal, bloggintervjuer, animerade klipp, samhällskritik, rådslagsarbete, medlemsinitiativ, humor och musik.

Gammelmedia på superveckan: DN,SvD, DN igen, DN igen

Nymedia på detta: Arvid Falk, Erik Laakso, Tant oppositionsråd

Krassman, In Your Face

Början till allt och början till slutet

Det som kommit att kallas "superveckan" börjar idag. Det kommer att hållas två partiledardebatter och två dueller mellan statsministerkandidaterna till 2010. Först ut är Agenda ikväll med partiledardebatt klockan 20.00 i SVT 2 och socialdemokraternas och miljöpartites utgångsläge kunde knappast varit bättre. Liberala gammelmedia och de borgerliga partiledarna tror sig vittra blod i frågan om oppositionens regeringsduglighet och kommer med all sannolikhet att kliva in i fällan och börja tala om turerna kring samarbetet mellan (s) och (mp) samt vänsterpartiets ovilja att ta ett ekonomiskt ansvar.

Liberala media och borgerligheten tror de fått blodvittring

Genom detta så har man satt oppositionen som underdog i en tid då finanskrisen och skapar enorm oro och varslen duggar tätt. Att göra det när den borgerliga regeringen som yttersta verktyg och lösningarna på alla frågor oavsett konjunktur är att sänka skatterna för de med högst inkomster kommer ge oppositionen ett öppet mål i frågan om att hantera kriser och ta ett ansvar för landet Falukorv. Samtidigt som detta sker visar siffror att sju av tio väljare vill ha samarbete över blockgränsen för att möta finanskrisen och att 20 procent tror att den borgerliga alliansen vinner valet 2010. I dag är det socialdemokraterna och miljöpartiet som bjuder in den borgerliga regeringen till samtal kring finanskrisen, en inbjudan som jag ställer mig mycket tveksam till om vi fåra höra Reinfeldt säga ja till i kvällen debatt. Ett misstag som jag tror kommer att leda till början på allt för oppositionen och början till slutet för den borgerliga regeringen.

Gammelmedia på detta: DN, SvD, DN igen, The Aftonbladet, The Aftonbladet igen, Dagen

Krassman, In Your Face

onsdag, oktober 08, 2008

Försök inte tysta det fria ordet bland bloggarna

Denna artikel hade undertecknad och Johan Westerholm publicerad i NT idag. Skickade in den till tidningen för ett par veckor sedan men det har varit mycket om borgerliga skolnedläggningar som tagit plats. Blev ändå inte så tokigt med tajmingen, FRA-frågan kommer ju vara aktuell till den rivs upp 2010.

Försök inte tysta det fria ordet bland bloggarna.
Den senaste tiden så har flera försök gjorts från olika politiska sammankomster att försöka införa registrering och övervakning av de micromedia som finns på internet i form av bloggar. Den estniska socialdemokraten och EU-parlamentarikern Marianne Mikkos lade tidigare i våras ett betänkande gällande att bloggare i framtiden skulle tvingas att registrera sig hos myndigheterna. Det finns ett "behov av att upprätta ett legalt skydd" som visar vem som är ansvarig "vid en eventuell stämning", hette det då.

Nu har våra svenska socialdemokratiska EU-parlamentariker agerat i demokratins namn mot detta. På initiativ av EU-parlamentarikern Inger Segelström så har Europaparlamentets socialistgrupp (ESP) att ställa sig bakom att inte reglera bloggare och bloggande.

Jag tycker att det är viktigt att människor fortsätter att blogga, det berikar samhällsdebatten, och några nya regler behövs inte. Det finns redan idag existerande lagstiftning om att man inte får kränka andra eller begå brott på internet, säger Inger Segelström i ett pressmeddelande. Förslaget som Marianne Mikko lade var inspirerat från den tidigare regeringen i Italien som lade förslaget under Romano Prodis ledning. Nu har alltså våra socialdemokratiska EU-parlamentariker lyckats vända frågan men framtiden är ännu oviss.
I det nya förslaget som det röstades om i slutet av september finns fortfarande skrivningar kring bloggandet kvar. Vi hoppas precis som Inger Segelström att de svenska moderaterna i EU-parlamentet som tillhör den största gruppen i parlamentet, EPP-ED (Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokrater köper denna linje och inte göra en ny FRA-fråga av detta på Europanivå. Vi ser än så länge att det är socialdemokraterna som står för den personliga integriteten och rätten till det fria ordet, och samma sak är det när det kommer till FRA-frågan här hemma i Sverige.

Mona Sahlin och Maria Wetterstrand deklarerade i Almedalen sommaren 2008 att vid ett regeringsskifte kommer den lag som går under namnet FRA-lagen att rivas upp. Denna överenskommelse ligger i linje med socialdemokratins grundsyn att system aldrig kan bli större än den enskilda människans rätt till det fria ordet, den personliga integriteten och den fria tanken. Om detta stadgas i Regeringsformens 2 § som mer ordagrant säger att "Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet" samt som slutkläm "Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv".

Vi socialdemokrater värnar om dessa grundidéer på alla plan. Så länge det fria ordet är fritt och den fria tanken är fri – då vinner demokratin. Men, det finns andra krafter som har en annan idé om vad frihet och integritet är. Och vinner dessa mark är framtiden inte lika ljus.

Kristian Krassman (s)
Johan Westerholm (s)

Krassman, In Your Face

Inget Journalistpris för Henrik Brors

Nomineringstiden till Stora journalistpriset har just gått ut och jag hoppas verkligen att jag med gott mod kan konstatera att Henrik Brors analytiska förmåga inte kommer att leda till något pris, i år heller. Ni bara måste läsa när detta lågvattenmärke som Henrik Brors presterar när han idag svarar på egna frågor om samarbetet mellan socialdemokraterna och miljöpartiet.

Krassman, In Your Face

Rött kort för oansvarigt spel

Socialdemokraterna och miljöpartiet fördjupar samarbetet och ställer över vänsterpartiet för oansvarigt spel som får sitta på bänken. Nu är det klart att socialdemokraterna och miljöpartiet kommer att ha målsättningen men en koalitionsregering efter valet 2010. Samt att samarbetet ska vara långsiktigt och ha sikte fram till 2020.Att vänsterpartiet nu sågas av helt är inte helt oväntat deras motvilja att accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna meddelar Mona Sahlin till TT. Det betyder att miljöpartiet framöver inte kommer att träffa några nya uppgörelser med de borgerliga vilket i sig betyder att det röd-gröna samarbetet är ett brott mot den nuvarande blockpolitiken. Det kommer att bli nya möjligheter för blocköverskridande frågor, säger Mona Sahlin.

Nu kan vi påbörja arbetet med att skapa goda förutsättningar för att en denna blivande röd-gröna regerings politik får ett bra genomslag även inom kommunalpolitiken. Samarbetet med miljöpartiet på kommunal nivå finns men är långt från någon regel i dagsläget. Genom detta steg så kapas definitivt en mycket bredare och stabilare plattform för att genomföra ett samarbete på kommunal nivå. Visst kommer detta även påverka samarbetet med vänsterpartiet ute i landet men det är uppenbart att det finns en stor skillnad men vänsterpartiet central och lokalt att ta ansvar över en budget.

Gammelmedia på detta
DN, SvD, SvD igen


Nymedia på detta
Sidvind, Morian, Alexandra, Martin Nilsson

Krassman, In Your Face

Innan det goda råden blir för dyra

Mona Sahlin har talat om att det behövs överenskommelser över blockgränserna för att skapa trovärdighet för Sverige, hon var ju själv med under krisen 1992 så man kan tycka att hennes oro bör tas på allvar. Då precis som nu hävdar den borgerliga regeringen att gemensamma lösningar med oppositionen bara skulle utnyttjas partipolitiskt inför det kommande valet. Knappast ett tecken på ansvarstagande och med tanke på utvecklingen just nu så kan ett sent uppvaknande kosta onödigt mycket, för landet och för Reinfeldt.

Visheten själv har talat...

På DN debatt i dag så talar visheten själv på ämnet, nämligen Ingvar Carlsson. Han beskriver på ett mycket spännande sätt likheterna med krisen -92 och de rådande läget, hans analys innehåller bland annat följande "
Statsminister Fredrik Reinfeldt måste inse att regeringen är för svag för att rida ut stormen på egen hand. I valet hade alliansen bara två procents röstövervikt. Och det borgerliga blocket har i samtliga opinionsundersökningar drabbats av en kraftig tillbakagång. Trots att regeringen har egen majoritet i riksdagen minskar dess legitimitet. Den oerfarne Reinfeldt måste förstå nödvändigheten av ett samarbete över blockgränsen som Carl Bildt fick göra 1992 då han ledde en borgerlig regering". Mycket kloka ord från en mycket klok man och Reinfeldt bör överväga detta, innan det goda råden blir för dyra.

Gammelmedia på detta:
DN, DN igen, The Aftonbladet


Krassman, In Your Face

tisdag, oktober 07, 2008

Har orättvisor byggt Sverige starkare?

Har nu börjat läsa de 184 sidorna tjocka budgetförslag som Socialdemokraterna publicerade idag. Med detta i tankarna så misstänker jag att detta inlägget är bara det första av många på ämnet. Den beskrivning av landet som lämnas i budgeten skiljer sig en hel del från den budget som den borgerliga regeringen lämnade som mest beskriver läget som att "det går bra för Sverige". Hushållens syn på svensk ekonomi har inte varit så pessimistisk sedan 1993, då arbetslösheten låg på 11%. Naturligtvis så ökar den pessimistiska synen av det faktum att den borgerliga regeringens systematiska arbetet med att rasera de gemensamma trygghetssystemen. 1993 så hade vi inte 500 000 tusen som valt att lämna A-kassan på grund av höjda avgifter som ett exempel.

Förutom alla satsningar på att rusta vårt land bättre för en lågkonjunktur än vad den borgerliga regeringen gjort så slås man av alla de moderata misslyckandena. Den strategi som moderaterna så väl lyckades paketera, kampen mot utanförskapet kommer att bli deras största misslyckande. Bra på de 12 senaste månaderna så har det som moderaterna kallar för utanförskapet ökat med 20 000 personer. Antalet Socialbidragstagare ökade i 58 % av landets kommuner jämfört med förra året och det kommer att öka, fyra år i rad. Precis som tidigare så reagerar och regerar de borgerliga på sedvanligt manér, skattesänkningar som riktas till mot de med de högsta inkomsterna. Samtidigt som barnfattigdomen bland ensamstående beräknas öka från 15% 2006 till 30% 2009.

Det känns otroligt bra att man i vår budget äntligen vågar att satsa på studenterna. Vi vill ju se fler som vill och vågar ta steget till högskolan och då måste studenternas ekonomiska villkor förbättras, de har stått tillbaka alldeles för länge. Höjt studiemedel med nästan 400 kronor i månaden och höjt tillägg till studenter med barn på 50%. Lägg även till alla de satsningar på de högre utbildningarna med fler högskoleplatser och även försöket med praktik under studier på högskola för att knyta övergången från studier till arbete. Med detta och ett höjt fribelopp på 10% så kan vi ju faktiskt även blivande studenter sjunga "en ljusnande framtid är vår".

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet, The Aftonbladet igen
, DN igen

Inlägg som måste läsas:
Laakso om En rejäl jävla vänstersosse
Bimpa om Det räcker med sosse

Hartman om höger-vänster och varken eller på Arvid Falk

Krassman, In Your Face

Åström beklagar sig och Tolgfors ropar varg

Inte helt oväntat så blir det socialdemokraterna och miljöpartiet som lägger en gemensam motion till riksdagen om FRA. Under Almedalen i sommars så valde vänsterpartiet att inte göra gemensam sak med (s) och (mp) och på den vägen har det nu varit de senaste gångerna. Alice Åström (v) säger att hon tycker det är synd för sakfrågan men å andra sidan tror jag inte att hon hade förväntat sig att bjudas in till en uppgörelse om jag skall vara ärlig. Vänsterpartiet har meddelat så här långt att man inte ställer upp på de ekonomiska principerna som (s) och (mp) är överens om. Saker som utgiftstak, överskottsmål och andra klokheter som hjälper ett land att bibehålla sunda stats­finanser. Med detta så straffar (v) ut sig själva i ständig opposition, oavsett majoritet.

Blir det något valarbete 2010?

Men vi får väl se hur detta dilemma som Vänsterpartiet hamnat i löser sig. Skulle Lars Ohly och Vänsterpartiet ändra sig kring de ekonomiska frågorna så skulle väl inte partiet överleva länge som ett vänsteralternativ och det vet dom själva. Självklart så försöker Sten Tolgfors att bemöta politiken från socialdemokraterna och miljöpartiet i FRA frågan med alla retoriska grepp han lärt sig. Det han gör den här gången är att ropa varg som argument till att inte riva upp FRA-lagen. - De skriver att de ska utreda behovet av en ny lag. Det visar på sönderfallet i oppositionen. Skulle det förverkligas, vilket inte kommer att ske, kommer det att leda till flera år av oreglerat tillstånd, vilket innebär rättsosäkerhet för den enskilde och att Sverige inte får tillgång till nödvändig information, säger han till TT. Wow alltså, den här mannen är verkligen duktig. Undrar om det blir något offentligt valarbetet för Tolgfors i valrörelsen 2010, Reinfeldt och de övriga i det konservativa laget kanske inte tycket han platsar?

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, The Aftonbladet


Krassman, In Your Face

måndag, oktober 06, 2008

Lissabonfödraget är inte lösningen eller orsaken

Idag så skriver Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin i SvD om regeringens passivitet när det gäller att ställa upp för Europas löntagare och Lissabonfördraget. Vi har tidigare hört Fredrik Reinfeldt och Totto Littorin talat för att den svenska modellen skall försvars, men nu är det kusligt tyst. Däremot så agerar Frankrikes president Sarkozy och tar på sig ledartröjan i frågan när det gäller de grundläggande fackliga rättigheterna. Det kanske inte är helt oväntat ändå att vår borgerliga regering passivt ser på när viktiga frågor för Europas löntagare diskuteras, det där med arbetarparti talas det ju inte mycket om nu för tiden.
Är det här killen som skall fixa Svenskamodellen?

Jag tror inte Lissabonfördraget är lösningen på alla problem, men det är inte heller roten till all ondo. "Fördraget ger EU bättre möjligheter till fortsatt utvidgning, offensiv klimatpolitik samt ett starkare skydd för grundläggande rättigheter – däribland strejkrätten , skriver Mona och Wanja i SvD. Men all oro och vrede som fördraget skapat då? Oavsett Fördragsenlig eller inte så måste spelreglerna på Europas arbetsmarknad klargöras. Ustationeringsdirektivet måste ses över och vi kan inte ha en EG-rätt som står i konflikt med ILO:s konventioner vilket inte styrs av fördraget utan av det politiska arbetet i EU.

Mona och Wanja skriver att de förväntar sig att det finns en tidsplan där utredningen av konsekvenserna av Lavaldommen kan läggas fram innan beslut fattas i Sveriges riksdag om fördraget. Trots detta så pekar allt på att Lissabonfördraget kommer att tas i riksdagen innan den så kallade Stråthutredningen publiceras. Utredningen som skall klarlägga rätten till kollektivavtal och strejkrättens ställning kontra bestämmelserna om fri rörlighet. Vilket naturligtvis är helt bakvänt men det är ju oxå känt att det är så den borgerliga regeringen arbetar. Det duger inte att sitta med armarna i kors som Reinfeldt och Totto och låta tiden gå. Eller är det så att passiviteten är ett resultat av att vilja förse en skattesubventionerad låglönesektor med arbetskraft? En politik som syftar till att vi skall konkurrerar med att städa hemma hos varandra istället för att vara med och konkurrera på den globala marknaden. Kul att även MP nu tagit ställning till att vara en aktiv del i Europaarbetet, något som fler bör fundera på.

Krassman, In Your Face

torsdag, oktober 02, 2008

S har verktygen för oroliga tider

Att den borgerliga regeringen genom sin politik har bäddat för att många kommer att drabbas hårt av en vikande konjunktur är uppenbart. Den borgerliga regeringen har medvetet gjort så att vanligt folk står sämst rustade när lågkonjunkturen slår tillskillnad från de som redan tidigare hade det gott stält. Utanförskapet som borgerligheten gick till val på att åtgärda har ökat med 20 000 personer de senatse 12 månaderna och varslen bara fortsätter. Hälften av de planerade skattesänkningarna går till höginkomsttagre samtidigt som socialbidragen ökar och allt färre har jobb att gå till. Det blir med andra ord en lång kall vinter.

Vi har grejerna, de har tappat bollen och fått kramp efter halva matchen

Idag så presenterade Thomas Östros och Mikaela Valtersson från mp de gemensamma budgetsatsningar som hade gjorts om man suttit i Rosenbad. Gemensamma satsningar på tio miljarder kronor på utbildning för arbete. Det är balnd annat yrkesutbildning för arbetslösa och här föreslår man 9 000 fler platser än i regeringens budgetproposition för 2009 samt 10 000 fler för 2010 och 2011. Lägg då till det slöseri med statens pengar som den borgerliga regeringen gör med alla sina "projekt". Ni behöver bara läsa om Riksrevisionens analys av den borgerliga regeringens ungdomsstöd för att förstå hur det ligger till.

Den studie som Riksrevisionen gjort av ungdomsstödet visar att mer än hälften går till unga som redan har jobb och att varje ungdomsjobb kostar statskassan omkring en miljon kronor.
Det kan jämföras mot att en arbetsmarknadsutbildning i genomsnitt kostar 270.000 kronor och ett nystartsjobb 75.000 kronor, enligt Riksrevisionen.-Man kan tycka att det är ett märkligt sätt att hantera statliga pengar, konstaterar riksrevisor Karin Lindell (SVT)

Gammelmedia på detta
SVT, SvD,
Nymedia på detta och annat
Morian, Arvid Falk, Tant oppositionsråd

Krassman, In Your Face

onsdag, oktober 01, 2008

KD siktar på under 4%

Vi kan konstatera att Fredrik Seinfeldt nu gör allt för att hålla KD kvar i matchen om att komma in i Riksdagen 2010. Dock så känns denna uppgörelse med "giftermål" som att KD tydligt tagit sikte på att hamna under 4% till valet 2010. Stefan Attefall är gruppledare för den kristna högern i riksdagen bekräftar att det förs diskussioner om att lyfta ut ordet ”äktenskap” ur den nya lagstiftningen. – Det är en väg som vi är beredda att samtala kring. Äktenskap är ett begrepp som är instiftat som en samlevnadsform mellan en man och en kvinna. Det har också stark religiös innebörd för många kyrkor och samfund. I katolska kyrkan är äktenskapet till och med ett sakrament, säger Attefall till SvD. Ja men det är väl klart, man vill ju inte bryta mot ett sakrament....eller vad det nu var. Jag väljer att som många gånger förr citera Ola Salo från The Ark. If you fight love you will always be a loser, vilket den kristna högern kommer att få bevittna.

Krassman, In Your Face

Klart vi skall köpa tillbaka Stadt om vi får

Fick en Norrtelje Tidning från 1997 under näsan igår när min kollega städade ut sitt kontor. Hittade där en artikel som Esse Jansson då hade skrivit om att kommunen skulle köpa tillbaka Stadshotellet i Norrtälje. Rätt häftig tajming måste jag säga, med tanke på att jag lade en motion om det i måndags på fullmäkige. Nedan finner ni artikeln från dagens Norrtelej Tidning.

Roslagsbostäder kan köpa Stadt

Kommunala Roslagsbostäder borde rädda Norrtäljes gamla stadshotell om bostadsrättsföreningen Riddaren 1 går i konkurs.Det föreslår Kristian Krassman (s) i en motion till fullmäktige. Och Roslagsbostäders ordförande Göran Pettersson (m) är inte avvisande.– Vi tittar alltid när fastigheter är till salu om de kan passa in i vårt bestånd och om priset är det rätta, säger han.

Ett eventuellt köp av Stadt har till och med diskuterats lite löst i Roslagsbostäders styrelse.Göran Pettersson är samtidigt noga med att understryka att det kommunala bostadsföretaget inte ska ställa sig i vägen om någon annan seriös köpare är intresserad.
Kristian Krassman hoppas i första hand i sin motion att bostadsrättsföreningen klarar upp situationen, men han menar samtidigt att kommunen måste ha en beredskap om så inte blir fallet.– Socialdemokraterna har ett ansvar att ta initiativ till att omvandla det som i dag är en skamfläck för Norrtälje stad till att bli det smycke som var intentionerna med ombyggnationen till vackra lägenheter, skriver Kristian Krassman. Motionen ska besvaras på ett senare fullmäktigemöte.

Krassman, In Your Face