torsdag, november 27, 2008

Skall SAAB bli svenskägt?

Tidigare så var det ju Volvo som hade möjlighet att bli svenskägt men det gick tyvärr i stöpet. Nu snackas det om att GM överväger att göra sig av med flera märken, däribland Saab Automobile, för att klara krisen. Ett av alternativen som det snackas om är att sälja eller lägga ned Saab, Pontiac och Saturn. Miljöbilen Hummer är sedan en tid till salu, men GM har inte lyckats hitta någon köpare till det märket vilket kanske inte förvånar någon. GM, Ford och Chrysler ska presentera detaljerade planer över du ska vända utvecklingen nästa vecka.


Kanske vi kan få ett svenskt bilmärke igen

Jag vet inte om Investor har lust att ta en titt på att köpa SAAB nu när Volvo affären gick i stå. Ett annat alternativ skulle naturligtvis kunna vara att Mats Odell och Anders Borg lägger ett bra bud på SAAB, men det är väl inte att se som realistiskt. Synd ändå, då skulle du verkligen ha möjlighet att trygga några svenska jobb i alla fall istället för att bara sitta och titta på.

Krassman, In Your Face

Kapitalismens retorik lockar till kväljningar

Min kompis K som efter att ha sökt närmare 100 lediga jobb nu precis fått sparken från ett stort betongföretag i Norrtälje. Min andra vän B har just fått veta att han gör sin sista dag på byggfirman sista december. Han sitter med nybyggd villa och lån att betala. Samtidigt som min två vännar och tusentals andra runt om i Sverige darbbas så får jag nu läsa om de som förlorat mest på finanskrisen.

Förlorat mest men klarar sig bra ändå!

Jag förstår naturligtvis vad de syftar till i sitt repaortage men jag får bara en älckelkänsla i mig när jag läser det. Jag vet nog vilka det är som förlorat mest på finanskrisen och det är knappast männen på bilderna i bildspelet som E24 pusslat ihop. Det är snarare mina två vänner K och B som har förlorat mest och man kan undra när den moderata regeringen kommer att ta parti för de som just förlorat mest. Det räcker inte med en räddningsplan för de finansiella institutionerna och storfräsarna, Sverige behöver en räddningsplan för jobben och löntagarna oxå.

Krassman, In Your Face

Rädda Flygskolan i Norrtälje

Stöd oss i kampen om att Rädda Flygskolan. Anslut till vårt fackeltåg den 2 dec 2008, samling kl. 16:30 på Flygskolans skolgård med avgång kl. 17:00. Tåget kommer att vandra via Stockholmsvägen ner till Stora Torget och där kommer vi avsluta med ett antal olika manifestationer. Alla som vill stödja vår aktion att "Rädda Flygskolan" är välkomna, ta med egen fackla och ett gott stridshumör. Anmäl er även till uppropet på nätet för att rädda Flygskolan.


Mvh/Föräldragruppen Flyg

tisdag, november 25, 2008

Vårdnadsbidraget fetfloppar

Aktuellt har gjort en egen rapport som visar det vi alla visste, vårdnadsbidraget har fetfloppat. I undersökning ingick 33 kommuner som beviljat någon form av vårdnadsbidraget. I dessa har föräldrar till 1.373 av totalt 84.000 barn fått bidraget. De flesta var kvinnor med en generellt sett låg inkomst. Enligt den moderata regeringens bedömningar väntades 15 procent av hushållen ansöka om vårdnadsbidrag, vilket skulle vara ungefär 12.600 barn. Dessutom så är en mycket stor majoritet av de sökande är kvinnor, hela 92 procent är kvinnor så målsättningen att införa en ny form av "kvinnofälla" har verkligen den borgerliga regeringen lyckats bra med, även om siffrorna är lite missvisande. Floppen är i alla fall ett faktum och om nu KD letar efter argument till detta så skall dom inte behöva leta längre än till hit.

Sorry grabben, politik från 1900-talets början funkar inte längre

En stor del av Stockholmsföräldrarna som hittills tagit bidraget har gjort det under sommarmånaderna, för att sedan välja förskolan. Vi har nu kunnat se reformen som var så efterlängtad att vart tredje barn skulle få vårdnadsbidraget vilket var Hägglunds egna ord. Mottagande hos barnfamiljerna är att det är ett är ett svek mot jobblinjen och en reform som kommer att drabba kvinnors ställning på arbetsmarknaden och det får med andra ord tummen ner av kloka moderna familjer.

Krassman, In Your Face

ND tappar greppet

Jag brukar se mig själv och min vän Johan Westerholm till den absoluta eliten av teknokrater och skitpratare men i ett nafs så har vi båda blivit passerade av två Nationaldemokrater som tagit till orda i en debattartikel i NT. Orsaken till deras artikel är självklart undertecknad. Vad kan nu lilla blyga och timida jag göra som orsakat denna reaktion? Så här ligger det till, i vår vackra kommun Norrtälje så härjar ett antal högerextrema, främlingsfientliga och odemokratiska element där ND/NDU är ett av dessa.

De har genomfört ett antal kampanjer, bland annat på vår största gymnasieskola där det till sist blev avvisade av Polis eftersom det inte var välkomna. Då lade jag en motion i fullmäktige om att kommunen bör genomför en utbildnings/informationskampanj för våra anställda om dessa organisationer och deras politik. Jag vet att att våra "fältare" genom sitt förbyggande arbete mot höger/vänsterextrema grupper har god insyn i vilka som är aktiva och deras sätta att arbeta vilket gör att de lokla förutsättningarna för att ge en bra bild finns.

Detta har nu fått de lokala Nationaldemokraterna att fullkomligt tappa greppet. I deras artikel (som tyvärr inte finns på nätet) så hävdar dom att detta är att motarbeta och diskriminera politiskt oliktänkande och att med ett antal hundra tecken hänvisar de till regeringsformen och gällande grundlagar. De har även JO-anmält Socialtjänsten med anledning av min motion. De påstår att fältassistenternas sätt att arbeta med unga är olaglig spanings-och underrättelseverksamhet och tycker alltså att skattebetalarnas pengar skall användas till att utreda detta. Ett arbetssätt som fältassistenter använder sig av över hela landet när de arbetar med unga som är aktiva inom höger/vänsterextrema grupper, firmor och riskerar att hamna i utanförskap, brottslighet och missbruk. De hävdar alltså på fullaste allvar att detta förbyggande arbete är registrering av personers politiska åskådningar och åsikter. Dessa grabbar slutar aldrig att förvåna mig.

Krassman, In Your Face

måndag, november 24, 2008

Snöigt vittnesmål från det isolerade Roslagen

Ja det ser ut som att det blir till att jobba hemifrån idag, fick inte ens upp balkongdörren ordentligt. Det är dock tur att man inte sitter i en koja i skogen utan bredband. Att försöka skotta fram bilen är ju inte lönt och bussarna till Stockholm har slutat att ge sig ut på vägarna. Det står nämligen bussar på vägen mellan Norrtälje och Stockholm fastkörda med jämna mellan rum.

Att vädret skapat problem för många märks ju ganska tydligt nu när SL:s sida för störningsinformation inte fungerat sedan klockan 06.30 i morse. Så här är det att leva i Roslagen när moder natur visar att det fortfarande är hon som bestämmer. Tur att man har alla moderna bekvämligheter som bredband, kanelbullar och kaffe som möjliggör överlevnad.

Krassman, In Your Face

fredag, november 21, 2008

Att sparkar in öppna dörrar ger inte fler läsare på bloggen Wykman

Killen som skulle lämna moderaterna om inte FRA skrotades, tillika MUF:s ordförande Niklas Wykman basunerar nu att han välkomnar att justitieminister Beatrice Ask nu är beredd att göra förändringar i Ipred-förslaget. Att sparka in öppna dörrar ger ju inte fler läsare på bloggen Niklas och du kanske skulle valt att vara lite mer högljudd den här gången.

Och vad nytt har du tillfört Wykman?

- Det här ju en halvmessyr, och snömos i jämförelse med vad som skulle behövas. Det som är positivt är att man kan tänka sig en reträtt, men att tro att det här är tillräckligt är att grovt underskatta oss som inte tycker att den här lagen är bra, säger Niklas Wykman, till gammelmedia. Det är bra Niklas, att du fyller i vad föregående talare har sagt men vad skall du hota med den här gången om man inte lyssnar på dig, att lämna landet som Mauricio Rojas eller? Äh, jag är väl bara avundsjuk på att han hamnar på SvD löpet på nätet......

Krassman, In Your Face

Den lilla högljudda gruppen får Ask att retirera

Nu meddelas det att justitieminister Beatrice Ask (m) vill mildra förslaget till den nya fildelningslagen Ipred. Film/musikbolagen ska inte kunna begära ut IP-nummer retroaktivt som det har talat om tidigare. Hon är dock förtegen om regeringen är beredd till ytterligare eftergifter. Helt uppenbart är väl dok att "den lilla högljudda gruppen och bloggvärlden" som Beatrice tidigare benämnt oppositionen påverkat hennes tidigare hållning.
Ny teknik för fildelning kommer hela tiden att komma

Ask håller nu tummarna så att dom blivit blå att den något mildare attityden i förslaget ska räcka för att få över kritiska riksdagsledamöter till ja-sidan. Jag tror inte att det kommer att fungara för hon kämpar i en klar uppförsbacke. Det pågår troligtvis en förbril verksamhet på det borgerliga samordningskansliet på Rosenbad där de fyra regeringspartierna ska prata ihop sig. Den hårdaste kritiken mot Ipred-lagen har ju kommit från den Moderata alliansen och om det kommer ytterligare justeringar av det ursprungliga lagförslaget ville Ask inte säga. Det gör det dock med all säkerhet är mitt tips.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, SvD, SvD2, The Aftonbladet, SvD3

Nymedia på annat:
Blame it on Laakso skriver om v och LO
Björn skriver om alliansens tillkortakommanden
Hartman skriver om Wibe och hans gäng
Claes rapporterar från Uruguay


Krassman, In Your Face

Vänsterhänt forehand från Borg rakt i nät

Ander Borg och Mats Odell har de senaste veckorna hotat bankerna med hårda tag om det inte rättar in sig i den nya bankgarantin och släpper sina miljonbonusar. Innan så vädjade vår egen Sheriff av Nottingham till småspararna att ställa krav på bankerna för att de skall sänka sina boräntor. Hans retorik gav ett tydligt sken av att stå på folks sida är att ställa boräntorna mot bankchefernas miljonbonusar. –Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan, sade Borg då till gammelmedia.

Forhanden med vänstern mot bankerna gick rakt i nät, 0-15 till bankerna

Nu när Mats Odell och Anders Borg mötte bankerna i en riktig "dust of" så kan vi ju bara konstatera att den billiga vänsterretoriken som Borg kört, hans vänster forehand gick rakt i nät. Efter två timmar med de fyra storbanksdirektörerna kom Anders Borg och Mats Odell ut från mötet som ett slaget dubbelpar. Nu visar det sig att bankdirektörernas bonusar inte var något problem. Denna slutliga uppgörelse likt den hämtad från filmens värld skulle ju tvinga in bankerna i systemet slutade med borgerligt bankfjäsk. – Alla vill föra diskussionen framåt, sa Borg. – Vi är beredda att titta på nya lösningar, sa Odell. Vad Anders Borg vill att småspararna och allmänheten skall göra nu vet vi inte riktigt men några nya utfall med vänster forehand är väl inte att vänta i modern tidräkning. Snarare smashar med högerhanden mot de som redan har det svårast. Framtid kräver rättvisa Anders Borg, inte Borg-erlig orättvisa.

Gammelmedia på detta:
The Aftonbladet, DN, PS, SvD, SvD2

Krassman, In Your Face

onsdag, november 19, 2008

Nej, Lissabonfördraget tvingar oss inte till uranbrytning

Det är många frågor som på ett eller annat sätt fått en koppling till det kommande Lissabonfördraget och den mest spektakulära, som jag kom i kontakt med så sent som idag var frågan hur fördraget kommer att påverka Sveriges egna rätt att avgöra uranbrytning. Till en början så känns ju frågan rätt märklig men efter en del borrande så har jag lyckats hitta sambandet till uppståndelsen kring frågan och dessutom lyckats göra mitt längsta inlägg hittills. Det började troligtvis med en synpunkt i SvD som var skriven av Birgitta Möller från Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen. Med SvD:s hjälp i form av den smakfulla rubriken "EU kan bestämma om svensk uranbrytning" var stenen i rullning.

Den här stenen, den är aj aj den ser du...

Inom Centerpartiet så har den här frågan diskuteras flitigt och idag så fick jag äntligen sätta mig in i frågan och om det nu är mödan värt så kan jag i alla fall säga att EU inte kommer att avgöra om vi skall bryta uran här i Sverige i framtiden, det kommer vi göra själva. I dag finns det inget förbud mot att bryta uran i Sverige. Ett bolag som vill bryta uran måste dock fråga regeringen, enligt miljöbalken. Den kommun som berörs får yttra sig i prövningen och har veto. Regeringen kan alltså inte köra över en kommun som säger nej.
Men vad har då Lissabonfördraget att göra med detta då, jo genom Euratomfördraget som trädde i kraft 1958, samtidigt som fördraget om upprättande av den Europeiska ekonomiska
gemenskapen (EEG-fördraget) klubbades. Själva Euroatomfördraget var en följd av att investeringskostnaderna för kärnkraft för enskilda medlemsstater var höga samtidigt som det rådde energibrist. Följande finns att läsa i en rapport från Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier).

Samarbetets mest centrala område beskrivas som att främja forskning och att säkerställa spridning av teknisk information. En av de ytterligare, mer omdiskuterade, uppgifterna för Euratom är att tillförsäkra samtliga förbrukare inom EU en regelbunden och rättvis försörjning av malmer och kärnbränslen. Denna försörjning är tänkt att säkerställas enligt principen om lika tillgång till resurserna samt genom en gemensam försörjningspolitik. Det innebär bland annat att alla förfaranden som syftar till att tillförsäkra vissa förbrukare en privilegierad ställning är förbjudna inom EU.

Det stadgas vidare att speciella klyvbara material är gemenskapens egendom. Äganderätten omfattar dock endast speciella klyvbara material som redan har framställts eller importerats av en medlemsstat, en person eller ett företag. Det betyder att optionsrätten som försörjningsbyrån som bildas 1960 inte skulle kunna användas för att tvinga fram brytning av klyvbara material såsom uran. Det bör dessutom framhållas att det till Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige fogades en förklaring där det framgår att det är varje medlemsstat som avgör i överensstämmelse med sin specifika nationella politik om den skall producera kärnenergi eller inte. Ytterligare garantier för nationellt självbestämmande ges i bestämmelser i EUF-fördraget om miljö och energi.

Inledningsvis kan konstateras att Euratomfördraget, till skillnad mot EEG-fördraget, aldrig varit föremål för stora förändringar sedan 1958. Några stora förändringar av Euratom sker heller inte genom Lissabonfördraget. De ändringar som införs omfattar främst Euratoms institutionella bestämmelser med syftet att anpassa fördraget till de nya bestämmelser som fastställs genom fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Av denna anledning är det svårt att se att ändringarna syftar till något annat än att strömlinjeforma och förenkla. Med andra ord så kan vi fortsätta att köpa vårt uran istället för att bryta eget, tills vi bestämmer något annat och den kommunen som berörs inte lägger sitt veto. Detta alltså lite kort om Lissabonfördraget och uranbrytning.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, SvD, SvD2, The Aftonbladet, NSD, LT,SvD3,

Nymedia på detta:

EU-granskning,
Republikens röst

Krassman, In Your Face

40 sidor och åksjukan är redan här

Snubblade över den igår och Camilla fick köpa den åt mig eftersom jag inte hade pengar med mig. Ända sedan jag såg recensionen av boken "Sista kulan sparar jag åt grannen" i morgon soffan på TV så har den funnits i mitt minne. Fausta Mairanovic tar tag i mig från första sidan och hennes självupplevda skilldring av kriget i Bosnien har efter 40 sidor gett mig ont i magen, det känns som något fruktansvärt kommer att hända. Hennes sätt att beskriva samhällets förändring genom att beskriva det politiska systemet eller hämta jämförelser av en scen från Bergmanfilmer ger boken ett fantastisk språk, i alla fall så här långt.
Vi får se om jag rekomendera den, beror på hur dåligt jag mår av den

Hennes berättelse om tiden under "kamrat Tito" och tiden efter. Hur de största kommunisterna som bara levt för kommunismen och partiet av någon okänd anledning blir nationalistiska ledare och plötsligt kommer ihåg sin härkomst och skryter över sin religion. Hur man fick sin nya identitet från att varit Jugoslav, ateist och arbetere och bli Kroat, katolik och läkare. Jag har flera vänner från Bosnien och jag är kluven till om jag skall berätta om att jag läser boken eller inte. Oavsett så skall jag fortsätta denna resa som nu Fausta Miranovic fått mig att påbörja, trots att jag vet hur åksjuk jag kommer bli.

Krassman, In Your Face

måndag, november 17, 2008

Lilla högljudda gruppen och bloggvärlden

Justitieminister Beatrice Ask välkomnar debatten om Ipred men ger ett outplånligt intryck av att hon inte tagit till sig av, eller lyssnat på kritiken. Hon väljer att kommentera kritiken mot Ipred med att säga att de som tillverkar någonting också ska få betalt har starkt stöd hos svenska folket. Inte för att jag läst alla inlägg och kommentarer på området men att artister inte skall få betalt är väl inte det största frågan med detta. Jag tror att ALLA ställer sig bakom att upphovsrättsinnehavare skall få betalt för sina verk, dock måste kostnaderna för en enskild mp3 vara realistisk för att skapa efterfrågan, vilket jag inte tycker att det är idag. Någonstans vid en halv euro går nog min smärtgräns.

Behöver inte stoppas men gott och väl göras om...

Det som är största kritiken mot förslaget är att upphovsrättsinnehavare skall kunna få polisiärabefogenheter och göra sina egna förundersökningar när de misstänker brott som begåtts. - Jag tycker att debatt är bra. Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket, och så är det alltid. Men att de som tillverkar någonting måste få betalt för sitt jobb, det tror jag att de flesta ändå håller med om säger Ask till gammelmedia. De som tillverkar något skall absolut (på något sätt) få betalt, men det måste kunna ske utan att de för det blir polis på kuppen. Sedan kan jag inte inte förstå språket som Ask använder för att nedvärdera de som inte delar förtjusningen över Ipred som mångmiljonären Per Gessle gör. Om Beatrice Ask menar de borgerliga ungdomsförbunden med "liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket" eller om det är uppropet på Facebook med snart 40.oo0 medlemmar framgår dock ej av hennes kommentarer. Oavsett så är Stims:s förslag till lösning på Ipred som ni hittar här det bästa så här långt.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, DN, DN2, The Aftonbladet
Nymedia på detta:
Svensson, Louise P, Tankens vindlar, Oxo fisk


Krassman, In Your Face

Tolerans tar tid men 30 år är för mycket

Socialstyrelsen tog bort diagnosen homosexualitet 1979, nästan 30 år senare är det dags att ta ytterligare ett steg. Socialstyrelsen tar bort diagnoserna i sjukvårdssystemen för sex sexuella läggningar från och med 1/1 2009. Att demokrati tar tid är som tidigare känt men jag blir ledsen av att behöva läsa att det skall ta 30 år innan en sådan här sak sker för att motverka stigmatiseringen mot grupper av människor som inte passar in i förlegade moraliska mallar. Lars-Erik Holm som är generaldirektör för Socialstyrelsen är kristallklar i frågan.

Ja, det är mänskligt.......till och med enligt Socialstyrelsen

- De här diagnoserna stammar från en tid då allt annat än heterosexuell missionärsställning sågs som sexuella perversioner, säger han till gammelmedia. Men ansåg man då detta 1979 är ju min fråga? Hade man gjort sin läxa från det frigörande sjuttiotalet så hade dessa diagnoser tagits bort samtidigt som beslutet att ta bort diagnosen för homosexualitet tycker jag. Nu är det inte så att vårdens diagnossystem är förteckning över sjukdomar men det har byggts upp för att vården ska kunna ta fram statistik över sina insatser och då kan det väl inte bli annat än ett anklagande mot det som kan ses avvikande och annorlunda. Vi får väl dock glädja oss åt att värdekonservativa kristna får ännu en svart dag, men det finns mer att göra.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD

Nymedia på detta:

Blogge, Fahlstedt, Consequentia

Krassman, In Your Face

söndag, november 16, 2008

Im Westen nichts Neues

Eller som det heter på Svenska, på västfronten intet nytt. Idag så presenteras SvD/Sifos novemberbarometer och jag tycker att politiken befinner sig i ett avvaktande läge, likt ett skyttegravs krig. Anfall från båda håll som inte resulterat i några som helst markvinningar och låsta positioner. Den moderata alliansen fortsätter att knappa in på oppositionens försprång, SD är lika stora som KD och Socialdemokraterna fortsätter att tappa stöd i opinionen. Trots allt skrivande i gammelmedia och analyserande från mitten och på kanterna så är alla förändringar sedan oktober inom felmarginalen.

Är det detta som sker i kristider med opinionen?

Har det inte hänt något avgörande den senaste månaden inom politiken eller är det kanske krisen som lägger som som en blöt filt över människors åsikter? Jag får en känsla av att det är väntans tider hos människor och utvecklingen av krisen är helt avgörande för partiernas framtida siffror. Vi får väl se när den moderata regeringen tar jobben på allvar och gör de budgetförändringar som behövs för att rusta Sverige för en lågkonjunktur. Om de inte visar handlingskraft som vanligt folk förstår så kommer det kosta Reinfeldt skjortan, den rutiga.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet

Nymedia på detta:

Befria media, Guero, GP


Krassman, In Your Face

lördag, november 15, 2008

Centerpartiets sätt att minska orättvisorna är platt skatt

När Centerpartiet tillsatte sin skattegrupp som skulle se över ett system med platt skatt så var det många som skruvade på sig inom de borgerliga leden. Med de nyheter som släpps idag så står det definitivt klart att det nya högerpartiet heter Centerpartiet. Centerpartiet tycker nämligen att det är dags att rikta skattesänkningar mot dem som tjänar mest. Ett förslag som tidigare bara skattebetalarnas förening vågat driva. De har till och med ett upprop på sin hemsida som hittills dragit in 3455 namn inklusive Christofer Fjellner och Stefan Fölster, och det är ju inte illa det. Jämför bara med uppropet mot Clas Ohlsson eftersom de har beslutat sig för att sluta sälja rostfri spårskruv, de har bara 188 namn. Det står i alla fall klart att Centerpartiet siktat in sig på att vinna nya väljare i storstäderna och tar nu upp kampen med moderaterna om de rikas röster.

Adeln, prästerna, borgarna och bönderna är tillbaka

Det är oxå intressant att höra Centerpartister uttala sig om de skattesänkningar som gjort tidigare under den moderata regeringen. de gör gällande att det är Låg- och medelinkomsttagarna som stått i fokus med det borgerliga skatteavdraget och att det är helt rätt. Men framöver måste skattesänkningar riktas mot dem som tjänar mest, understryker Jörgen Johansson och Per Åsling. när de talar med gammelmedia. Hur Jörgen och Per kan hävda detta när till och med finansdepartementet uttrycker att de skattesänkningar som gjorts mestadels riktat sig till höginkomsttagare. Så här resonerar alltså ett regeringsparti i tider där varslen är lika höga som krisen under -90 talet och hushållens pessimism inför framtiden är som när vi hade en arbetslöshet på 12%. Framtiden kräver rättvisa, något som Centerpartiet tydligen missat helt och hållet. Man bryter inte ett utanförskap genom att hämta inspiration från en tid då de högre stånden levde i ett gott ovanförskap. Men det är väl så att det är just adeln, prästerna, borgarna och bönderna som styr Sverige idag och att de själva anser att de inte har det tillräckligt gott ställt idag.

Gammelmedia på detta:
SvD, The Aftonbladet
, SvD2, DN, DN2

Nymedia på detta:

Ett hjärta rött, Krantz, Calandrella


Krassman, In Your Face

torsdag, november 13, 2008

Den lilla men högljudda piratgruppen sa Bill

Politik och idrott hör ihop, precis som politik och kultur gör. Idag så tar ett antal artister strid för upphovsrätten och den kommande propositionen från regeringen med namnet "Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område". Upphovsrättsinnehavarna från dagens artikel ger sin bild av det rådande läget och någon avsaknad av dramatik i artikeln finns ej att finna. Tag detta stycke som ett exempel:

"För att ta ett exempel från verkligheten: svensk musiksektor har förlorat runt 60 procent av sin omsättning sedan 2000-talets början. I en sådan miljö försvinner snabbt både resurser, kunskap och utrymme att med kvalitet odla fram några nya Kent, Abba eller Roxette. Det så kallade svenska musikundret som fanns på 90-talet och början på 2000-talet är därför tyvärr ett minne blott"

De konstaterar att stortiden för svensk musik är över och om vi skall ha några framgångar så avgörs det hela tydligen på denna lagstiftning cvilket jag har svårt att förstå. De flesta av våra största musikunder har fått musiken som intresse i unga år och det är många tack till musikskolorna som alla dessa artister har att framföra, som säkert i det flesta fallen betalats med våra skatter. Visst måste våra artister kunna livnära sig gott på sitt yrke men jag kan tycka att det är väl magstarkt att svartmåla hela den musikaliska framtiden på grund av att vi inte har en lagstifning som gör att fildelare skall kunna jagas av skivbolagen eller andra som förträder upphovsrättsinnehavaren. Våra folkkära artister uppger att de varit tysta länge för att slippa påhopp och hatattacker från den lilla men högljudda piratgruppen och detta tvivlar jag inte en sekund på. Men om denna lilla högljudda grupp är Piratpartiet eller om den riktar sig till de 1,4 miljoner svenskar som fildelar* vet jag inte riktigt och det är ju en klar skillnad. Frågan är het men då undrar jag även om artikeln och resonemanget kunde varit bättre balanserad.

Jag kan oxå konstatera att artisterna som skrivit artikeln har en liten annan ingång än vad Ifpi har som är organisationen som driver upphovsmännens krav. Ifpis vd Lars Gustafsson har tidigare sagt följande: "jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning [t ex. fyra Abba-låtar]" Han har även sagt till SvD "Antingen skall vi ha lagen eller inte ha den. En uppluckring skickar ju bara en signal att det här inte är olagligt och därför tycker vi att man skall följa direktivet". En viss skillnad i fokus om vi jämför med artisternas artikel som idag finns i DN:

"Uppskattningsvis är det 1 000-2 000 individer som står för den mest omfattande uppladdningen, och som möjliggör över 90 procent av den illegala fildelning som sker i Sverige. Det är den gruppen av notoriska uppladdare av upphovsrättsskyddat material som den nya lagstiftningen syftar till att sätta stopp för"

Jag väljer att avsluta inlägget som jag gjort med tidigare inlägg på ämnet. Självklart skall upphovsrätten få sitt och jag hoppas att förslaget från STIM får ett bredare genomslag i debatten och att vi i framtiden får se en "internetavgift" precis som vi fick se kassettskatten för att kunna se till att upphovsrättsinnehavarna får utdelning för de verk som publiceras, med eller utan deras medgivande. Det handlar inte längre om att jaga en ungdoms generation, det handlar om att jaga 1,4 miljoner svenskar i vuxen ålder.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, The Aftonbladet, DN2

Krassman, In Your Face

onsdag, november 12, 2008

Vad gör att vissa fildelare köper mer musik än de som inte fildelar

Nu ser vi att även kulturen tar till starka ord för införandet av Ipred-lagstiftningen. Upphovsrätten är med all säkerhet den största orsaken till att vi har en sådant stort kulturliv i Sverige och hur många har inte inspirerats av alla våra lyckade framgångar till att vilja ta ta klivet och bli nya Europe, Roxette eller Ace of Base. Då kan det ju var på sin plats att fråga Martin Rolinski från BWO i korrektheten i hans påstående att "Kulturen blöder, och den blöder kraftigt" stämmer. Är det verkligen likamedtecken mellan olaglig fildelning och minskade vinster för skivbolag och artister. Jag är inte riktigt lika övertygad över att det är så enkelt, som kanske Martin Rolinski är. World Internet Institute redovisar varje år panelstudien "Svenskarna och internet" och jag vill peka på en intressant del i deras rapport från 2007 och den nya från 2008. Styckena i grått är saxade direkt ur rapporterna och de finns i sin helhet här.

Frågar man de som fildelar om fildelningen medfört att de köpt mindre musik eller film än de brukar svarar en majoritet att de handlar ungefär som förut. En grupp säger att de köper mer och en större grupp säger att de köper mindre. Slutresultatet blir en negativ övervikt. Vilken betydelse det har att mycket musik har fått en mångdubbelt större publik är svårare att svara på. Ser vi till hur mycket fildelarna handlar, och jämför med deras jämnåriga som inte fildelar, finner vi att där finns en grupp som aldrig köper musik (25%). Men vi kan också se att bland fildelarna finns en grupp (23%) som köper mycket musik. Det är en förhållandevis större grupp än hos de jämnåriga som inte fildelar.

Från WII:s rapport "Svenskarna och internet" 2008 som publicerades den 21/10 i år kan vi även se att "datagenerationen" som växte upp med Commodore 64, Amiga 500, Turbo Tape och Mr.Z har även den blivit äldre.

Förra året var det 14% av befolkningen som sa att de fildelade. I år är motsvarande siffra 18% om vi räknar befolkningen från 18 år och 19% om vi räknar från 16 år. Det motsvarar 1,4 miljoner svenskar i vuxen ålder. Det ökande antalet fildelare kommer till stor del från de yngre som blivit äldre och fortsätter att fildela. En stor majoritet av tonåringarna, framför allt bland pojkarna är fildelare. Männens dominans återfinns i alla åldrar med resultatet att mer än dubbelt så många män som kvinnor fildelar.

Självklart skall upphovsrätten få sitt och jag hoppas att förslaget från STIM får ett bredare genomslag i debatten och att vi i framtiden får se en "internetavgift" precis som vi fick se kassettskatten för att kunna se till att upphovsrättsinnehavarna får sitt för de verk som publiceras, med eller utan deras medgivande. Det handlar inte längre om att jaga en ungdoms generation, det handlar om att jaga 1,4 miljoner svenskar i vuxen ålder. Dessutom tycker jak kulturen bör agera mot den moderata alliansens totala avsaknad av politik för att främja kulturen istället för detta.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, The Aftonbladet


Nymedia på detta:
Troberg, Terra Incognita, Scaber Nestor

Krassman, In Your Face

Nationell lagstiftning passar inte globalt

Den olagliga fildelning är åter i rampljuset och vad som gör den aktuellt nu är det kommande förslaget från regeringen gällande IPRED. 2005 ändrades upphovsrättslagen i Sverige vilket betyder att innehavaren av upphovsrätten alltid måste godkänna publicering av sitt verk. Sverige är ett av de sista länderna i Europa att ratificera EU-direktivet från 2004 till nationell lagstiftning och propositionen med namnet "Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område" skall möta sitt öde i slutet av november. Lagen skall göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att vända sig till domstol för att få ut uppgifter som vem som står bakom ett visst IP-nummer när man har sannolika skäl om olaglig fildelning.

Vi har just haft ett seminarium på Socialdemokratiska riksdagsgruppen inför beslutet som skall fattas och vi minns alla dagen då Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin satt i TV-soffan och båda berättade att vi inte skall jaga en hel generation av unga för att de illegalt fildelar, frågan är vart vi hamnar när vi får se regeringens förslag till beslut. Samtidigt är upphovsrätten grunden och möjligheten för många att kunna leva och bidra, och hur skulle den kulturella tillväxten se ut om skaparna av sina verk inte ägde rätten till deras publicering. Frågan är mot denna bakgrund långt från lätt men jag vill även lyfta in en aspekt till som många missat vilket gör frågan ännu svårare.


Jag kan tycka att det finns många konstiga lagar i vår värld och jag vill helst att de lagar som stiftas skall kunna fungera i det praktiska. Jag tror att skivbolagen och samtliga upphovsrätts innehavare vill komma åt den verksamheten som är i kommersiellt syfte likt piratkopiering och frågan är om denna lagstiftning gör detta. Jag tror att nationell lagstiftning för att komma åt ett problem som befinner sig i en globaliserad värld knappast kan vara vägen till framgång. Vill man fildela så är det bara placera en server i ett annat land där inte lagstiftningen finns och vips så har de stora fiskarna klarat sig och småfiskarna blir lunch för skivbolagens jakt. Jag väljer att citera min egen bror Joakim Krassman "vi är inte längre en isolerad stat uppe vid polcirkeln med unika IP adresser. Gränserna är bortsuddade och Internet är inte en fluga". Film/skivindustrin som är de största aktörerna som driver frågan måste inse att tekniken att kringgå IPRED finns och att de måste tänka sig andra lösningar. STIM har som exempel pekat på en tänkbar lösning för den musik som olagligt fildelas. De förslår en "internettavgift" som varje abonnent betalar och som på så sätt betalar för den fria publiceringen till upphovsrätts innehavaren. Precis som STIM fungerar idag alltså, ett förslag som naturligtvis avfärdats av skivbranschen.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:
Farmorgun, Arga gubben, Brahneborgs, Eva-Lena

Krassman, In Your Face

måndag, november 10, 2008

Odells skötebarn pånyttfödd II

Uppdaterad 15:14
Enligt TT så förlorar Odells favorit bank och sammarbetspartner sitt banktillstånd. Riksgälden har dock meddelat inspektionen att man avser att ta över ägandet i Carnegie om tillståndet återkallas. Om Riksgälden tar över ägandet kommer FI att omvandla återkallelsen till en varning, skriver inspektionen i ett pressmeddelande. Carnegie blir med detta statligt och Mats Odell har åter räddat sitt skötebarn, men till vilket pris för landet och till vilken risk. En bank som sköts som Carnegie med alla de brott som gjorts kan väl knappast vara värt att rädda, eller står och faller hela finanssystemet med Carnegie.

DN, DN2, The Aftonbladet, SR, SvD, SvD2

Krassman, In Your Face

Odells lilla ögonsten och främsta partner när det gäller att rekrytera personal till regeringskansliet, Carnegie är på väg att genomför en nyemission på 1,2 miljarder kronor. Denna pånyttfödelse är dock villkorad att Finansinspektionen skall ge Carnegie grönt ljus. Carnegie skriver i ett pressmeddelande att nyemissionen är en del i ett åtgärdspaket som banken presenterar för Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden. Mats Odell har länge använt sig av Carnegie för att sälja våra gemensamt ägda bolag och som rådgivare. När Carnegie affären blev känd så skapar ju detta ett antal tvivel när det gäller Odells agerande, detta eftersom han rekryterat flera av sina närmaste medarbetare därifrån. Bland annat fick hans statssekreterare avgå tidigare och den moderata regeringen avbröt då sitt samarbete med Carnegie.
Odell ber till högre makter för Carnegies framtid

Själva Carnegieaffären började med att Stockholmsbörsen under 2007 upptäckte i märkligheter i Carnegies tradingportfölj, alltså deras egen handel i värdepapper. Under våren kom de fram att Carnegies vinst varit överskattad med 630 miljoner kronor för åren 2005-2007. Stockholmsbörsen utdömde viten på sammanlagt 6,8 miljoner kronor för kursmanipulationer samt felaktig information i de ekonomiska rapporterna. Finansinspektionen beslutade om straffavgift på 50 miljoner kronor, varnade bolaget och krävde att vd och styrelse skulle bytas ut. Nu får alltså Carnegie en nyemission och vi får väl se om Mats Odell pånytt vill ta sitt tidigare skötebarn till sig.

Gammelemedia på detta:
DN, DN2, DN3, SvD, The Aftonbladet


Krassman, In Your Face

söndag, november 09, 2008

Falukorv mot Paella, tack för det

En politisk motståndare som levt ett mer och mer anonymt liv har nu tagit steget att lämna Sverige. Mauricio Rojas (fp) kommer i början på veckan att byta Falukorv mot Paella och börja ett nytt liv i Spanien. I SvD kan vi idag läsa en till snyfthistoria om hur denna Rojas politiska tid går i graven. Rojas har alltid skapat debatt och reaktioner inom politiken och jag har aldrig varit någon beundrare av hans åsikter eller analyser, för att vara väldigt försiktig. Han har väl gjort det han trott på och det kan jag väl tyvärr känna en viss respekt för i svaga stunder.

Imorgon så flyttar Mauricio Rojas, det skall vi fira

Efter valet 2006 så låg jag sömnlös vissa nätter för att Mauricio Rojas skulle få en framträdande roll inom politiken men som tur var så fanns det krafter som satte stopp för detta. Det sägs att det var den sossehatande rymdministern Maud Olofsson som låg bakom detta, och jag hoppas verkligen att det är fel. Jag skulle nämligen aldrig vilja tacka henne för någonting, så länge jag lever. Hoppas att du får det bra i Spanien Mauricio och att du trivs bättre där, låt oss hoppas att du inte kommer tillbaka.

Nymedia på detta:
Alesia,


Krassman, In Your Face

Young Enough

Nytt och underbart från Robert Svensson. Ge mig 2:46 av detta varje morgon och jag kommer att le tills jag somnar.

fredag, november 07, 2008

Hårt för de små i den politiska lågkonjunkturen

När de stora elefanterna dansar så får de små sköta ridån. Så kan man väl beskriva läget inom den moderata alliansen just nu. Inte helt oväntat så är det den moderata alliansens svagaste parti, kd som drabbas hårdast och klagar högljutt i den politiska lågkonjunkturen. Det rapporteras i gammelmedia att det är spänt mellan kristdemokrater och moderater i regeringen på fler områden än bara frågan om könsneutrala äktenskap. Det finns tydligen en irritation inom kd att moderaterna tar för sig för mycket, vilken politikchock för kd säger jag bara. Det är halvtid för mandatperiod och striderna inom den på ytan så sammanhållna moderat alliansen börjar ge sig till känna.

KD drabbas hårt av den politiska lågkonjunturen

Den kristna högern som är minst väljer i de fyras gäng väljer att ta fighten till media vilket alla partier vet är den enklaste vägen, och som oftas den sämsta. Om nu den kristna högern fortsätter med att försöka skaffa sig ett bättre förhandlingsutrymme i det som nu är känt som det borgerliga framgångskoncept så kommer sympatierna från borgerliga väljare utebli i valet 2010 och kd riskerar att åka ur. Vi får väl se hur fildelningsfrågan som moderaterna nu skickar signaler att lämna de övriga moderata partierna i sticket i samt hur de övriga små skall agera i sina kärnfrågor när den moderata kanibalismen tar fart ordentligt.

Krassman, In Your Face

onsdag, november 05, 2008

Svart dag för det borgerliga framgångskonceptet

Kristdemokraterna vägrar vika sig i frågan om könsneutrala äktenskap så därför blir det inget gemensamt regeringsförslag. I stället lägger nu den moderata regeringen fram en grundproposition till riksdagen som kristdemokraterna kan rösta emot. Och med detta så har den moderata alliansen lagt över frågan för lösning i oppositionens knä. Göran Hägglund är besviken. - Jag beklagar detta oerhört mycket. Det hade varit en triumf för allians för Sverige om vi hittat en lösning, kommenterar han det faktum att regeringen inte kommit överens om en äktenskapslagstiftning till gammelmedia. Den moderata alliansen lägger nu denna proposition i hopp om att rädda lite av sin trovärdighet istället för att rösta på det förslag som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har skrivit. Kristdemokraterna har redan tidigare gjort klart att man inte vill reservera sig i frågan och nu så slipper de ju det.
Det blir en ny lagstiftning för könsneutrala äktenskap i alla fall

Något som jag tycker är spännande är uttalandet från Lennart Sacrédeus från kd. Självklart kommer det här att påverka samarbetet. Vi har utvecklat ett framgångskoncept, en speciell formel där alla ska bidra och alla ska vinna inom alliansen. Nu bryts det konceptet och det kommer att få följder, säger han. Detta framgångskoncept inom den moderata alliansen där alla känner sig som vinnare kommer nog att få fler hinder på vägen kan jag säga. FRA, Euro-omröstning, NATO och kärnkraften för att nämna några frågor där jag tror det blir svårt för alla inom den moderata alliansen att känna sig som vinnare.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN

Nymedia på detta:

Alexandra, Tant oppositionsråd, Andersson
, Anders Selin

Krassman, In Your Face

tisdag, november 04, 2008

Att skapa långsiktig lönsamhet sa Bull

Det var ett par år sedan jag lämnade mina fackliga uppdrag men man slutar ju aldrig att förundras av uppfinnings rikedomen hos vissa företagsledningar, när det gäller att leka med orden i alla fall. Coop skall fram till och med 2010 minska företagets kostnader med 1,5 miljarder kronor och i tisdags blev det känt att för att nå dit så skall man minska antalet anställda med 1 000 heltidstjänster. Om detta är det första större varslet inom detaljhandeln i denna begynnande jobbkris kanske är för tidigt att säga men det är ju kanske ingen slump att man skall minska fram till 2010, konjunkturen spås ju att ta fart då igen.

Ny pressansvarig oxå, sa Bull. Kanske det sa Bill

Otaliga är alla de ursäkter jag fått höra inom industrin där kvartalskapitalismen härjat med dåliga omorganisationer för att minska på personal, men Magnus Frisk som är pressansvarig på Coop tar nog priset i sin förklaring till detta beslut. - Det är en del i ett större program för långsiktig lönsamhet, säger han till gammelmedia. Man kan ju bara ställa sig frågan vad Coop arbetat mot tidigare. Har dom jobbat fast och beslutsamt mot kortsiktiga vinster tidigare eller? Om det nu är konjunkturläget tycker jag Magnus Frisk skall säga det, eller om det har att göra med Coops enorma satsning på e-handel kan han väl säga det. Oavsett vilket så borde han i alla fall hitta en bättre formulering, innan han oxå får hitta ett nytt jobb.

Gammelmedia på detta: SvD, DN,

Krassman, In Your Face

söndag, november 02, 2008

Är det inte dags för KD att lämna kyrkan nu

Den gode Björn Fridén publicerade för ett tag sedan ett epos som handlade om Kristdemokraterna i Svenska kyrkans syn på könsneutrala äktenskap. När man läst deras lilla dokument med 20 argument mot könsneutral äktenskap får man en lite bättre bild av hur dessa kristna fundamentalister ser på vårt samhälle. Sammanfattningsvis kan man säga att frasen "lika inför gud" känns rätt främmande. Att den moderata alliansen har problem med antal frågor som försvaret och kärnkraften är ju gammalt men att nu Göran Hägglund lyckas hålla hela den borgerliga kadern i schack med frågan om könsneutrala äktenskap är ju ett skämt.


Men å andra sidan kan jag förstå att Reinfeldt och de andra skräms till tystnad när de läser vad den kristna högern inom Svenska kyrkan vill. Dagens citat är taget från Lars Palo från Kristdemokraterna i Svenska kyrkan.

"Jag vill understryka att alla människor har lika värde inför Gud oavsett vilken läggning man har. Och ingen skall diskrimineras för sin läggning. Dock vill jag påstå att alla människor har en skadad sexualitet sedan syndafallet".

Jag känner ju en del skäggiga och tatuerade personer som kan se lite skrämmande ut på håll men de är ju rena barnungarna jämfört med dessa fundamentalister som nu styr KD:s agenda och som nu lyckas med konststycket med att hålla den moderata alliansen i ett järngrepp.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, DN3, SvD2

Nymedia på detta:
Alexandra
, Deepedition,


Krassman, In Your Face

+0,8% och storhetsvansinnet är ett faktum

En ny folkomröstning om euron bör hållas senast 2011 kräver nu Fp:s ledning. De anser att finanskris och stundande lågkonjunktur gör att frågan om att byta valuta nu har blivit ”akut”. Fredrik Reinfeldt meddelar att moderaterna inte tänker ta upp frågan om en ny folkomröstning om euron till följd av finanskrisen och enigheten inom den moderata alliansen är som i frågan om könsneutrala äktenskap med andra ord. Är det ökningen på 0,8% i opinionssiffrorna som får Fp att viljan uträtta stordåd eller är det så här ett parti som har 7,3% visar ansvarstagande och handlingskraft, i så fall tror jag att den moderata kannibalismen kommer nå nya höjder ju närmare valet vi kommer.
Finlands sak kan bli vår, men av rätt anledning tack

Jag tycker FP:s utspel tyder på storhetsvansinne och att de på något sätt givit sig själva ledartröjan när det gäller Sveriges EU-engagemang. Naturligtvis skall de ha en eloge för sina ambitioner men jag tror knappast att det kommer att betala sig. Folkpartiet riskerar att lägga en blöt filt över frågan precis som jag kan tycka att FI gjort när det gäller jämställdheten. Sedan från vi från oppositionen väl bara tacka för att FP nu lyft fram ytterligare en fråga där den moderata alliansen inte håller ihop. Jag tycker det är ett politiskt fattigdomstecken av Fp att ta upp frågan med hänvisning till lågkonjunktur och finanskris. Kan bara tolka det som det inte varit aktuellt om det varit högkonjunktur utan här skall man använda krisen för att på så sätt mer eller mindre tvinga fram ett ja till euron. Jag är redan för så mig behöver dom inte skrämma med lågkonjunkturer eller kriser och jag tror att de som är emot bara blir ännu mer emot med denna taktik.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet


Krassman, In Your Face

lördag, november 01, 2008

Det gäller att sko sig så länge det går

Med den rubriken så kan man väl sammanfatta hur de Svenska börsnoterade företagens ledningar resonerar. 30 procent av de svenska börsföretagen sjösatte nya bonusprogram under första halvåret av 2008, trots tydliga tecken på kommande lågkonjunktur. Motsvarande siffra för samma period 2007 är 24 procent. Samtidigt minskade antalet bonusprogram riktade till företagens samtliga anställda, enligt en ny studie som revisionsföretaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers gjort.

Så vi kan åter konstatera att det är småspararna och vanligt folk som får ställa upp med riskerna och gå på pumpen när konjunkturen viker. De stora fiskarna har redan sitt på det torra och känner mycket väl till den vikande konjunkturen som är i annalkande och skor sig så länge det går. Tur att Anders Borg reagerar med resoluta aktioner, han vädjar till allmänheten att ställa krav på bankernas boräntor när bolags topparna som redan är miljonärer blir mångmiljonärer istället av hans politik, viket skämt.

Krassman, In Your Face