lördag, december 20, 2008

Rädda en Skåning till jul

Tisdagen den 16 december slog katastrofen till med full kraft i Skåne. Med epicentrum utanför Bo Olsson i Tomelilla skakade en kraftig jordbävning med magnituden 4.7 på Richterskalan hela Skåne. Tusentals skåningar väcktes ur sin nattsömn de så väl behöver. Många var hungriga efter att inte ha ätit på hela natten.

Din hjälp behövs omedelbart.
Skåningen är en mycket känslig individ, särskilt nu inför julen. Många skåningar kommer lida oerhört om de inte får luad ål, gröt och kalkon med sviskon till jul. Läkare har redan sett naveldjupet minska hos vissa skåningar i särskilt utsatta områden. Skänk 1500 kronor till konto bifogat nedan. Denna blygsamma summa kan ge tre skåningar en trygg tillvaro under julen som de så väl behöver. Se exempel nedan.

1500 kronor ger tre skåningar:
• snaps till julbordet
• extra grädde i ris á la Maltan
• extra fet ful-fiskad ål
• specialimporterade äpplen till äpplekagan
• filtar till soffan, för eftermiddagsluren

Öppna ditt hjärta, och plånboken, och börja skänk NU!

DU KAN RÄDDA EN SKÅNING TILL JUL!
Skånsk jordbävningshjälps konto 90 1950-5

Bifogat nedan: Otäck katastrofbild från Sjöbo, känsliga personer varnas


Gammelmedia på detta: SvD, DN, SvD2, DN2, DN3, Aftonbladet
Tack till Thomas Karlström från Tollarp för underbart ironisk text.

Krassman, In Your Face

fredag, december 19, 2008

Första steget mot €uron

Enligt Riksbanken så används 50-öringen alltmer sällan som betalningsmedel. Enligt en undersökning som Riksbanken gjort bland allmänheten anser två av tre att myntet inte längre behövs. Även handeln vill att myntet avskaffas", skriver banken i ett pressmeddelande. Som tvättäkta politikernörd som läst 240 poäng i konspirationsteorier så är den gömda agendan fullt synlig, i mitt huvud i alla fall. Riksbanken nu tar första steget mot att anpassa sig för ett införande av Euron. Nedan hittar ni lite info om detta mynt som nu är det första i raden att få stryka på foten för Euron. Såg även att två moderater lagt en motion om detta i Riksdagen. Vi får väl se vilka som kommer att reservera sig mot detta i Riksdagen för att motverka denna Euroanpassning :)

Bild på fram- och baksidan av 50-öringen från 1992 och framåt

På åtsidan visas lilla riksvapnet utan sköld och därunder präglingsåret. På frånsida i mitten visas siffran "50" och som omskrift upptill texten "SVERIGE" och nedtill texten "ÖRE". Randen är slät. Myntet är kopparfärgat. Konstnär är Bo Thorén.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
GGG, Rormok, Sadsmile


Krassman, In Your Face

torsdag, december 18, 2008

Blir det färre livstidsdomar att vänta?

Dagen efter att Reinfeldt haft sitt jultal om hårdare straff så levererar regeringen sitt förslag till lagrådet. Regeringen vill ha skärpta straff för mord och att tidsbestämda straff i upp till 18 år ska kunna dömas för detta och vissa andra brott. Antalet livstidsdomar i Sverige har ökat och i slutet av 2006 satt cirka 150 livstidsdömda fångar i fängelse och då satt de inne i obestämd tid. Straffskalan för mord innehåller bara två alternativ i dag, fängelse i tio år eller livstid. Om förslaget om att höja det tidsbestämda straffet från 10 till 18 år kommer att medföra att färre livstidsdomar återstår väl att se. Frågan hur Reinfeldt skall "säkra" skärpningen av straffen för grova våldsbrott så att straffen blir längre lämnar fortfarande ett stort frågetecken.

Om en person som inte fyllt 21 år begått ett mord eller annat grövre brott ska han eller hon kunna dömas till fängelse upp till 14 år. Idag är maxsstraffet för unga lagöverträdare tio år.
Inte för att Wikipedia är sanningen förkroppsligad men där finns i alla fall detta att läsa.

Under tiden 1995-2002 fick 16 livstidsdömda av nåd sina straff tidsbestämda, och straffen bestämdes till mellan 18 och 25 år. Tidsbestämning av livstidstraff är inte någon rättighet, och det finns personer som varit frihetsberövade i mer än 12 år utan att deras straff tidbestämts. Livstid är ett fängelsestraff där man sitter inne på obestämd tid det kan tom vara hela livet. Genom en reform år 2006 har Örebro tingsrätt i huvudsak övertagit uppgiften att tidsbestämma livstidsdömda fångars fängelsestraff. Tingsrätten får efter ansökan, som får göras först sedan tio års fängelse avtjänats, omvandla livstidsstraffet till minst 18 års fängelse.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet


Krassman, In Your Face

onsdag, december 17, 2008

Vi har slutat tro på tomten

Jag har ett antal gånger skrivit om de så kallade "nya" moderaterna och deras förutsagda stäppvandring tillbaka till att bara bli moderater. Fredrik Reinfeldt utmanövrerade Bo Lundgren från partiledarposten med argumenten att hans politik inte passade framtiden och vips så var de "nya" moderaterna födda. Att Bo Lundgrens politik nu är på modet igen hos moderaterna med skattsänkningar i fokus är ju ingen nyhet, men idag så levererade Fredrik själv gammal traditionell moderatpolitik. Hans årliga jultal inför media och partianställda fokuserade på våld och brottsbekämpning.


Nu så lovar Reinfeldt julklappar till rättsväsendet, dock blir en del i efterskott. Men en del av paketen med mer resurser till kamp mot brott ska öppnas först inför 2010 lagom till valet kan tänkas. Paradoxen måste ändå vara att man valt att sänka anslagen till kriminalvåden i tidigare budgetar och att man valt att prioritera annat än dessa satsningar som Reinfeldt nu väljer att tala om att uppfylla löftet om 20 000 poliser, "säkra" skärpningen av straffen för grova våldsbrott så att straffen blir längre. Hur själva "säkringen" nu skall genomföras av de skärpningar som gjorts nämner han dock inte vilket lämnar en stort frågetecken. Det finns ju ett steg mellan skärpta straffsatser och vistelse i fängelse som jag tycker saknas. Vi får väl se om tomten levererar sin klappar men han pekar redan nu på att det är ganska tomt i säcken till gammelmedia. - Det kommer att bli trångt om utrymme, men det är för mig väldigt viktiga löften som vi har ställt ut, säger Reinfeldt.

P.S
Ni har väl inte missat bildspelet på NT från skolnedläggningen i kommunfullmäktige där undertecknad finns med på ett par bilder. Usch vilken dubbelhaka jag hade fått, detta kräver åtgärd.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet, Dagen

Nymedia på detta:
Andra sidan, Alexandra, Sidvind

Krassman, In Your Face

tisdag, december 16, 2008

Är ökat valdeltagande att vänta?


Till min stora glädje ser jag idag att motståndet mot Euron minskar. Men till min ännu större glädje ser jag att stödet för Sveriges EU-medlemskap ökar bland väljarna. 56 procent säger nu att de är för medlemskapet, medan 21 procent är emot. I maj var övervikten 51 - 23. Dock saknar 24 procent av de tillfrågade åsikt i frågan vilket pekar på en ordentlig förbättringspotential och att det kommer bli ett viktigt att mobilisera till valet den 6/6. Så här har valdeltagandet till Europaparlamentet sett ut tidigare år.
1995 = 41,6%
1999 = 38,8%
2004= 37,9%

En minskning med totalt 3,7 procentenheter och det är ju ingen rolig trend direkt. Jag hoppas att det vänder nu med de glädjande siffrorna gällande stödet för Sveriges EU-medlemskap. Tyvärr så tar Sverige över ordförandeskapet i EU den1 juli 2009 så någon tillströmning till vallokalerna för den skullen lär det inte bli.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, E24

Krassman, In Your Face

söndag, december 14, 2008

Det är inte resurser för att avsluta liv som behövs

I debatten om aktiv dödshjälp så har vi många gånger fått se de som valt att möta döden och söka den hjäpen i andra länder. I dag så kan vi i SvD läsa ett vittnesmål som jag känt saknats i debatten. Det är Martin Engqvist som är journalist och Claes Hultling som är läkare på Karolinska som som lämnar detta vittnesmål. Ett vittnesmål som handlar om att ligga som vårdpaket och stirrat upp i sjukhustak och känna dödsångest och dödslängtan. Men också en livsgnista. Martin är förlamad från axlarna och neråt och i behov av personlig assistans dygnet runt. Claes är ryggmärgsskadad och förlamad från bröstet och neråt.


Jag tycker deras sätt att beskriva aktiv dödshjälp stärker det som jag känt tidigare. Att det kanske inte är hjälp med att dö som är det viktigaste frågan utan om det finns tillräckligt med hjälp för att leva. Visst låter det vackert och humant med att hjälpa någon få slut på lidandet i slutet av sitt liv men jag tycker inte frågan är så enkel. Något som skribenterna verkligen sätter fingret på. De som är för aktiv dödshjälp tycker jag borde ställa sig frågan om landstinget skall ha en vårdguide och en självmordsguide på nätet. Dessutom så kommer jag ihåg alla de starka reaktioner som programmet Uppdrag granskning fick när de tog upp de självmordsguider som finns på nätet. Ställen där man erbjuder recept och droger för att hjälp andra att ta sitt liv. Är detta något som vi från samhället skall se som varje persons rättighet och som en helt legal verksamhet, för vad är egentligen skillnaden om man nu vill avsluta sitt eget liv?

Krassman, In Your Face

fredag, december 12, 2008

Vänsterpartiet sänker skatten mest

Totalt 91 kommuner höjer skatten 2009, mot 10 år 2008. Förklaringen är till största delen ökad landstingsskatt. Gemensamt för nästan alla är att de redan kommer från en hög nivå. Vinnare i skattesänkarligan är Vänsterpartiets flaggskepp Fagersta som sänker sin skattesats med 0,25 och hamnar på 32,49. Nog för att de låg högt men det visar ju Vänsterpartiet inte heller tycker att höga skatter har något egenvärde i sig. Något för alla som tycket att Vänsterpartiet bara höjer skatter och slarvar med pengarna. På listan över de tio största skattesänkarna så hör inte mindre än sex till det rödgröna samarbetet för framtiden.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, DN3,

Krassman, In Your Face

torsdag, december 11, 2008

ND vill inte visa sin politik i starkt dagsljus

Det har varit lungt ett tag nu men jag känner att det är dags för att få lite nya kommentarer här på bloggen från förtappade Nationaldemokrater. Vi får väl se hur länge de orkar debatter med mig den här gången? Idag så var i alla fall mitt svar till ND/NDU i NT och här nedan hittar ni hela artikeln. Varsågoda, upp till debatt nu era ljusskygga, odemokratiska och främlingsfientliga individer.

Jag blev oerhört glad när jag såg de två nationaldemokraterna Joakim Edvinsson och Bernt Grönblad kommentera min motion till kommunfullmäktige i NT den 25 november. I min motion utpekar jag ett antal högerextrema, främlingsfientliga och odemokratiska grupper som är aktiva i vår kommun och att socialtjänsten har god insyn i vilka som är aktiva inom dessa grupper. Med detta som grund tycker jag det är självklart att kommunen skall informera och utbilda sin personal som kan komma i kontakt med dessa grupper.

På nätet kan vi se resultatet av Nationaldemokraternas och dess ungdomsförbunds kampanj på Rodengymnasiet. Kampanjen dokumenterades av dem själva och har med stolthet torgförts på YouTube där de förlöjligar och kränker anställda på Rodengymnasiet för att de avvisade gruppen från skolan. Agerandet pekar på att dessa påstådda nationalister inte respekterar skolans regler. Polis fick till slut tillkallas för att avlägsna det ovälkomna besöket. Vi tycker att det är självklart att skolan ska avgöra vilka besökare som vistas i elever och lärares hemvist. Det är säkert är en självklarhet för de flesta, dock inte för Nationaldemokraterna.

Rätt sak på rätt plats, rasist propaganda i rännstenen.....

Vi politiker får ofta höra att vi uttrycker oss komplicerat och högtravande, jag jälv tyvärr inget undantag. Kan dock lätt konstatera att jag mött mina övermän på området i Joakim Edvinsson och Bernt Grönblad. De uttrycker sig mycket teknokratiskt och jag har själv svårt att förstå kopplingar och påstådda samband mellan min motion och det stora stycket lagtext som bygger deras artikel.

De påstår att en informationskampanj om deras politik och organisation skulle stå i strid mot Sveriges grundlag. I så fall kan Norrtälje kommun sälla sig till lejonparten av kommuner i Sverige som hållit utbildningar och seminarier kring höger- och vänsterextrema, främlingsfientliga och odemokratiska grupper. Senast Norrtälje kommun gjorde detta var den 20 maj i år då ett seminarium hölls på initiativ av Louise Branting (c).

Jag har svårt att förstå vad Joakim Edvinsson och Bernt Grönblad är rädda för. Det måste vara deras högsta önskan att deras politik och organisation blir känd av flera? Den informations och utbildnings insatsen jag vill få tillstånd handlar bland annat om att göra Nationaldemokraterna och dess och arbetsmetoder synliga. Jag som socialdemokrat skulle bli överlycklig om kommunen ville utbilda och informera om vår organisation och den politik som vi står för, även om det var det moderata kommunalrådet Kjell Jansson som höll alla anföranden. Jag får snarare en känsla av att Joakim Edvinsson och Bernt Grönblad inte vill skylta med sina politiska åsikter och ståndpunkter i ett allt för starkt dagsljus.

Kan inte heller förstå varför Joakim Edvinsson och Bernt Grönblad inte berättar i sin artikel att de JO-anmält socialtjänsten med anledning min motion. De påstår att fältassistenternas sätt att arbeta med unga är olaglig spanings- och underrättelseverksamhet och tycker alltså att skattebetalarnas pengar skall användas till att utreda detta. Detta arbetssätt använder sig fältassistenter över hela landet av när de arbetar med unga som är aktiva inom höger- och vänsterextrema grupper och riskerar att hamna i utanförskap, brottslighet och missbruk. Att detta förebyggande arbete är registrering av personers politiska åskådningar och åsikter ser jag som föga troligt, även om jag nu inte är jurist.

Krassman, In Your Face

tisdag, december 09, 2008

500 000 försökskaniner kan inte ha fel

Kors i taket, där fick vi äntligen höra det. Doktor Anders Borg medger i dag att höjningen av avgiften till a-kassorna förra året var för stor. I en intervju med K-G-B öppnar han sitt hjärta och säger att han underskattade effekten av höjningen. Han gör dessutom en fullkomligt halsbrytande koppling utan skyddsnät att det var "nödvändigt för att strama åt den ekonomiska politiken för tillfället". Om nu skattesänkningarna på 65-70 miljarder under samma period för de med högst inkomster var nödvändiga nämner han dock inte.

En halv miljon gick det åt innan Doktor Borg insåg misslyckandet

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att andelen arbetslösa som saknar a-kassa har stigit till 32 procent sedan 2006 då andelen var 15 procent. Siffror pekar på att A-kassorna har tappat 500 000 medlemmar under den här perioden. Det krävdes alltså så många försökskaniner för att Anders Borg skulle inse att det var något fel på receptet. Alla dessa går nu en osäker framtid till mötes och det samma dag som vi kan läsa att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och att arbetslösheten stiger till 9 procent år 2010, enligt Arbetsförmedlingens jobbprognos. Vi får väl se om den moderata regeringens erbjudande att gå med i A-kassan under 2009 då bara sex månaders medlemskap räcker för att kvalificera sig blir någon kioskvältare. De kanske skulle slänga in en EU-moppe som snabbhetspremie för att det skall bli någon rusning till erbjudandet. Eller vem vet, vi kanske får ett nytt litet Borg-erligt experiment.

Krassman, In Your Face

måndag, december 08, 2008

Då finns det pengar

Riksdagen har beslutat att ge regeringen lite extra slantar, en miljard för att vara exakt. Vän av ordning ställer sig naturligtvis frågan vilka satsningar dessa pengar skall gå till i dessa tider med finanskris, jobbkris, och begynnade välfärdskris. Inget av det är svaret, stålarna skall gå till ökade kostnader för EU-ordförandeskapet. Tillägget betyder att den nätta lilla budgeten för regeringskansliet och departementen landar på dryga 6,9 miljarder, ett riktigt super duper paket med andra ord. Allt detta enligt hus organet Riksdag & Departement

Självklart skall vi inte framstå som den fattiga kusinen från landet när vi nu blir EU-ordförande, men EN MILJARD i extra anslag är ju inte klokt. Visst kanske det är att blanda ihop äpplen och russin men nog måste riksdag och regering motverka överdrivna noblesse fasoner som spär på politiker föraktet till nya höjder i dessa oroliga och tuffa tider. Socialdemokraterna lägger ett förslag i riktning med detta och önskar en minsking av det totala anslaget med 600 miljoner. Pengar som vi anser kan användas till annat i dessa oroliga tider eller varför inte till satsningen på förskolan som vi hade i vår budget för 2008.

Krassman, In Your Face

15 skarpa budgetar står sig bra mot blåleran

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har genom tiderna lagt 15 skarpa budgetar som lagt grunden för de statsfinanser som Sverige har idag. Trots detta track record som med lättet överglänser blåleran så spekuleras det vilt i trovärdigheten hos oss i oppositionen att kunna enas kring en valplattform till 2010. Vad nu den riktiga svårigheten för oss tre att enas kring de viktigaste frågorna som väljarna vill ha svar på från vår koalitionsregering har jag inte riktigt begripit, trots alla dessa synpunkter.

Vårt track record står sig starkt mot den borgerliga blåleran

Vi är just i färd att bemanna fem arbetsgrupper som ska lägga fram förslagen som ska ligga till grund för ett gemensamt valmanifest inför valrörelsen 2010. De frem gruppern är så här långt jobb och ekonomi, klimat och miljö, välfärd, storstädernas villkor och internationell utrikes- och säkerhetspolitik. Vi ligger med andra ord långt före den moderata alliansens som fortfarande sitter och klurar på var sitt hörn med allt från plattskatt i Centerpartiet som moderaterna är emot till arbetsgruppen för kommunpolitisk förnyelse hos moderaterna som fick storstryk på deras nyligen genomförda framtidskonvent. Vi kommer förtsättningsvis vara tre partier som har egna partiprogram med stora skillnader. Precis som blåleran har sina skillnader i frågor som NATO medlemskap, kärnkraften, förändringar i LAS, könsneutrala äktenskap. Vi skall ju inte heller glöma moderna av urvattnde kompromisser, FRA-frågan.

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött, Olas tankar, Arvid Falk

Krassman, In Your Face

söndag, december 07, 2008

Nu ropas det varg från varje borgare

Det har nu gått ett par timmar sedan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade att de/vi kommer att gå till val på att bilda en koalitionsregering 2010. På den lilla tiden som gått så kan man redan nu se vilken strategi som den moderata alliansen kommer att använda sig av för att svartmåla detta regeringsalternativ. De kommer att välja att angripa vänsterpartiet, som i senaste mätningen från Demoskop är Sveriges tredje största parti. Centerpartiet har valt att utpeka Vänsterpartiet för vidlyftig ekonomisk politik och Folkpartiet oliberalernas Jan Björklund har på sedvanligt maner valt att uttrycka sig som han ibland gör, osmakligt, osakligt och onyanserat. Till gammelmedia berättade han följande - Det får mig att rysa. Lars Ohly är kommunist och han har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att försvara kommunistiska massmördare i olika delar av världen. Nu ska ha få utforma socialdemokraternas nya utrikespolitik. Det är oerhört obehagligt, säger han.

På bilden ser vi Jan Björklund från Folkpartiet oliberalerna

Ni som vill ha en bra bild av Folkpartiets bidrag för att skapa stabilitet i världen skall lösa Johan Westerholms inlägg på ämnet. Det är just den typen av utrikespolitik som Jan Björklunds parti driver som håller mig vaken om nätterna och inte att Lars Ohly nyligen slutat kalla sig kommunist. Är nämligen helt övertygad om att Lars inte kommer att verka för att Sverige skall ansluta sig till Warsavapakten. Jag tycker Jan Björklund och PJ Anders Linder, för att nämna några, kan sluta ropa "vargen kommer". För det som kommer är en är ett rödgrönt samarbete för fler jobb, bättre miljö och minskade klyftor. Det är en oppositionspolitik som sätter jobben i fokus istället för stora skattesänkningar. Och det är väl just det som Jan Björklund och de övriga är rädda för.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, SvD, SvD2, DN3, DN4, SvD3, AB

Krassman In Your Face

Samarbete för framtiden

En bra söndag trots tvättstuga och huvudvärk

Helgen går helt i Vänsterpartites tecken. Först var det mätning från Demoskop som publicerats i Expressen. I den så har vänsterpartiet ökat med två procent och är landets tredje största parti. De får i mätningen 7,7 procent. KD är åter utanför Riksdagen och SD backar ordentligt i mätningen vilket bara det gör att denna söndag den bästa på länge trots att jag både har tvättstugan och huvudvärk att hantera idag.

Tack till Vänsterpartiet och Ohly för en mycket trevlig helg

Vad som är ännu roligare än Demoskops mätning är naturligtvis att samtalen mellan Mona Shalin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly har gett resultat. Mona sade att tidigare att frågan kring det framtida samarbetet skall vara klart till Jul och dagens gemensamma presskonferens om det nya ungdomspaketet "för framtiden" kan ju inte tolkas som något annat att Ohly är på banan igen.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, The Aftonbladet
, SvD4, DN

Nymedia på detta:
Annarkia, Tant oppositionsråd, Hanna, Best of Mankind
, Johan W

Krassman, In Your Face

fredag, december 05, 2008

Kopian är betydligt sämre än orginalet

Idag så har den moderatat alliansen i ett gemensamt utspel (härligt formulerat) levererat sin reviderade budget för landet Falukorv. Eftersom det tidigare lagda budgeten saknade förankring i verklighet möjlighet att möta och motverka en lågkonjunktur så har man nu valt att lappa ihop det som den moderata regringen kallade för superpaktetet. Det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan Anders Borg öppnade det förra paketet och om detta nu blir ett superduper paket får vi väl allt se. Borg och övriga sjusovare har nu vaknat med tanken att finanskris leder till jobbkris leder till regeringskris om man inte agerar kraftfullt. Tyvärr så har väl dessa sjusovare orsakat onödigt mycket lidande för vanligt folk som de kunnat slippa. Det tog väl i alla fall två månader innan Anders Borg valde att ändra sin rättorik från att det går bra för Sverige till att tala om konjukturavmattning och kris.

Att nu bevittna den moderata regeringen ta till en politik som de så föraktfullt hatat i sin iver att så här sent möta lågkonjunktutren är ju bara tragiskt. Alla dessa åtgärder som nu den moderata alliansen kallat satningar har varit vardagspolitik för Socialdemokratiska regeringar. Den tidigare slakten av arbetsförmedlingens resurser har nu bytts mot att ge tre miljarder till arbetslösa vilket betyder AMS-jobb, det som den moderata alliansen har spytt galla över sedan valrörelsen 2006. Borttagandet av de statliga stödet till Komvux har nu bytts mot utbyggnad. De önskar nu införa det Socialdemokratiska Rot-avdraget och ökade satsningar på järnvägen, vilket är precis vad socialdemokraterna hade i sin budget. Synd att det inte är Mona Sahlin och Socialdemokraterna som styr landet för då hade aldrig nedskräningarna skett i den tid man behöver rusta för sämre tider och satnsingarna hade gjorts långt innan detta förvärrade läge. När kommer investeringsbidraget för hyresrätter, den höjda A-kassan och slopandet av trafikförsäkrings avgiften då Reninfeldt? De klockrena kommentarerna från Thomas Östros (s) till detta superduper paket som den moderata alliansen lagt talar för sig själva och behöver inga ytterligare synpukter.

- En motvillig regering gör en minimal insats. Det enda det här utspelet innehållet är små korrigeringar, inga stora investeringar som skapar nya jobb.

- Regeringen gör ingenting för småföretagen, och ingenting för kommunerna. Det är häpnadsväckande.

- Lars Calmfors och andra ekonomer har krävt stimulanser på upp emot 25 miljarder 2009. Den bedömningen delar jag. Det här räcker inte på långa vägar för att möta jobbkrisen.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, SvD2, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Laakso, Kilden-Åsman, Laakso2, Krantz, Cattis

Krassman, In Your Face

onsdag, december 03, 2008

Reinfeldt och den niosvansade katten

I dag så hade moderata riksdagsgruppen extra gruppmöte med anledning av Ipred-lagen. Precis som i fallet med FRA så var statsminister Reinfeldt där för att som han uppgav till gammelmedia "fört en diskussion". Alla som är utrustade med någon form av logiskt tänkande gör naturligtvis den korrekta kopplingen till användandet av en niosvansad katt försedd med partisymbol. Detta straffredskap som tidigare främst användes till sjöss har ju titt som tätt hittat in i de politiska sammanhangen för att just "föra en diskussion". Gruppen kom till slut fram till att ingen ledamot ska agera mot propositionen. I praktiken betyder det att om en riksdagsledamot i slutändan inte är nöjd (läs Karl Sigfrid) då det är dags för omröstning blir utkvittad från voteringen.

Användes från 1700-talet och så sent som idag faktiskt

Tydligen så skall det bli vissa förändringar för att stärka på integritetssidan vilket borde betyda att förslaget kommer att andas samma dagen efter kräftskivan andedräkt som kompromisserna i FRA-lagen. Tror knappast att förslaget kommer att innehålla samma formulering som Reinfeldt använde sommaren 2006 under brinnande valrörelse. Då hette det ”Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”, men då var han ju inte statsminister och den fasaden har ju Surfeldt släppt för länge sedan. Tror inte heller förslaget kommer att innehålla synpunkter på att musik/filmbranschen måste verka för ökad tillgänglighet eller STIM:s förslag när det gäller en internetavgift som skall tillfalla upphovsrättsinnehavaren precis som kassettskatten gör idag. Det skall bli spännande och se om mina fördomar har rätt och att vi alla kan dödsförklara den borgerliga krets som kallar sig för liberaler. Om nu Niklas Wykman från MUF kommer att lämna partiet (igen) vet vi inte, men det visar sig väl.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, DN3, Abladet, Abladet2

Nymedia på detta:
Min humla, Alliansfritt, Laakso, Polispatrullen


Krassman, In Your Face

tisdag, december 02, 2008

Dagens skämt, direkt i brevlådan

Det var kul att se att moderaterna nu på allvar försöker att lätta upp stämningen i vårt avlånga land nu så här innan Jul. Det är säkert flera av er som nu fått detta centralt fabricerade skämtbrevet i er snigelpost signerat av riksdagsledamot från moderaterna. Brevet kan bara ses som ett försök att visa att moderaterna gör i alla fall något för att rädda jobben nu när varslen står som spön i backen. Mest underhållande formuleringen måste vara när Göran Pettersson (m) skriver i "mitt" ytterst opersonliga brev att den borgerliga regeringen fortsätter att driva en politik som säkrar jobben och skapar förutsättningar för nya.

Är detta sättet ni skall trygga jobben på Göran?

Minns samtidigt som jag läser detta rubriken från den lokala tidningen om högre arbetslöshetssiffror och minskade lediga platser. Något som nu sker över hela vårt avlånga land. Samtidigt som man i ena stycket i brevet talar om mer resurser till sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg så snackar man om skattesänkningar och hur de lindrar eftekterna av en lågkonjunktur. Att föra Bo Lundgrens skattesänkar politik i vått och torrt är lösningen på Sveriges alla problem, och sedan så levde dom lyckliga i alla dagar. Det är ingen dålig saga GP levererar inte. Om nu Göran hade haft någon möjlighet att påverka innehållet i brevet och skriva om andra ämnen "som ligger honom varmt om hjärtat" så kanske han inte hade tagit upp skolan i detta brev. Den tidigare officeren och ökända skolnedläggaren från Lohärad får nog växa till sig lite innan han kan uppnå samma grad av trovärdighet som major Björklund i skolfrågan men underhållande är det ju i alla fall.

P.S
Björn, du skall få brevet sedan så vi kan jämföra med andra.


Krassman, In Your Face

Vill Investor fortfarande investera

Volvo är till salu. Ford, som befinner sig i ett finansiellt katastrofläge har nu deklarerat att försäljningen av Volvo kan vara ett sätt att rädda bolaget. Så sent som slutet 2007 så förnekade Ford att Volvo PV var till salu men spekulationerna har funnits med hela tiden nu så här mer än ett år senare. Tyska BMW har tidigare pekats ut som en spekulant och då var även Renault och AB Volvo tänkbara köpare. Investor har redan ett stort engagemang i svensk fordonsindustri genom sin ägarpost i lastbilstillverkaren Scania, där man är näst största ägare efter tyska Volkswagen.



Volvo, den svenskafolkbilens öde är i dagsläget okänt

Vi får väl se om Investor nu planerar att göra slag i saken. När detta var som hetast 2007 så hade Matts Carlsson, bilindustrianalytiker på GMI i Göteborg, Logiken skulle då möjligen vara att om det finns en oro för att fel ägare skulle kunna komma in så skulle man kunna tänka sig en interimistisk lösning där Investor skulle gå in för att också säkerställa att Volvo inte kommer i fel händer, så inte fordonsindustrin i Sverige äventyras. Att den borgerliga regeringen inte är intresserad av något ägarskap är ju uppenbart och tyvärr så kommer det väl att vara försent när vi får en nya regering i slutet av 2010 för där finns det i alla fall ett genuint intresse av att säkra några jobb inom bilindustrin i alla fall. Göran Johansson skriver ju en rätt så spännande sak om det borgerliga oengagemanget kring Volvo på Newsmill.

Gammelmedia på detta:
SvD, SVD2, DN, DN2, DN3, AM, E24, The Aftonbladet

Krassman, In Your Face