lördag, november 28, 2009

Skillnaden mellan näringslivet och SN

I en ny rapport anser arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) att en rödgrön valseger skulle vara starkt negativ för företag och tillväxt. Förslag från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är rankade utifrån hur tillväxtfrämjande de är. Allt enligt den politiskt korrekta organisationen Svenskt Näringsliv, borgerligt politiskt korrekt alltså.

Vad är det då som gör att den rödgröna oppositionen får så uselt betyg av organisationen SN. Är det nya och krångligare regler för våra företagare? Är det höjda socialavgifter för våra företagare eller är det mer sämre förutsättningar och trygghet för våra entreprenörer att kunna verka? Svaret är nej, det är verkligen inte det som ger det dåliga betyget. Det farligaste är de planerade skattehöjningarna för att klara välfärden och statens finanser som de rödgröna föreslår som ger underbetyget från SN.

I sin rapport konstaterar SN att de rödgröna har flera förslag som skulle vara positiva för företagandet. S-förslaget om ett riskkapitalavdrag för investeringar i nystartade företag, och MP och V:s föreslagna sänkningar av arbetsgivaravgifterna för småföretag är sådana åtgärder. Men det hjälps inte eftersom man vill återinföra värnskatten och höja både nivåerna och taken i A-kassan vilket SN anser minskar drivkraften att arbeta och försvårar rekryteringar.

Det skall bli intressant och se om SN kommer att göra en rapport som lyfter fram deras syn på den havererade borgerliga arbetslinjen. Sist var det ju ungdomsarbetslösheten som SN kritiserade kraftigt. Det är ju även intressant att se om SN kommer att göra en undersökning hos sina egna medlemmar istället för att sitta på Storgatan 19och analysera lagda förslag. I mitten av oktober 2009 så genomförde organisationen Företagarna en Skop undersökning hos sina medlemsföretag.

Företagarna bad företagare/företagsledare att bedöma hur riksdagspartiernas näringslivsvänliga förslag skulle påverka det svenska företagsklimatet. För att undvika att företagarna svarat efter partihörighet fick de inte veta vilket förslag som kommer från vilket parti. Enligt den undersökningen så kom Miljöpartiet på första plats med det mest företagarvänliga förslaget. Över 60 procent av företagen anser att en sänkning av arbetsgivaravgiften med 10 procentenheter upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor skulle förbättra det svenska företagarklimatet.

Vänsterpartiet har föreslagit att sjuklöneansvaret hos företag med färre än tio anställda ska tas bort. Förslaget faller
väl ut hos landets småföretagare – nästan hälften av dem uppger att företagsklimatet skulle gynnas väldigt mycket av en sådan reform. På tredje plats kom Centerpartiets förslag om att avskaffa turordningsreglerna för företag med fler än 50 anställda anser 44 procent av företagarna skulle gynna företagsklimatet väldigt mycket. Denna undersökning baserades på svar från 603 personer som var en svarsprocent om 92 procent. Bortfallet uppgick till 8 procent och bestod av företagare/företagsledare som inte ville medverka i undersökningen. Ett underlag som jag ser klart mer trovärdigt än
Signhild Arnegård Hansen rapport tillverkad på Storgatan.

Gammelmedia på detta:
DN, E24
, Newsdesk, DN2, SvD,SvD2

Nymedia på detta:
Westerholm, Schythe, Peter Andersson, Kent P

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Bra inlägg!

Markus sa...

Bra!

Mattias Lönnqvist sa...

Även en blind höna hittar ett korn ibland får man väl säga om vänsterpartiets förslag.

Att ett av vänsterpartiets förslag är bra, och uppskattat av företagen, är det ingen som invänder emot.

Problemet är bara att vänsterpartiets sammanlagda politik inte är särskilt bra. Skulle V få egen majoritet så skulle de genomföra en gigantisk skattechock som skulle knäcka konjunkturuppgången fullständigt. Detta är givetvis negativt för företagen.

Så, vill man göra en bedömning av vilket partis politik som företagen föredrar så måste man presentera alla förslag som påverkar dem. Skulle man göra det skulle V få underbetyg av företagen; vilket är precis vad de förtjänar.

Rally sa...

Och tänk om moddarna hade en egen majoritet, vilken skattechock det skulle bli men åt ett helt annat håll, men med samma dåliga resultat för företagen och Sveriges statskuld.