måndag, december 28, 2009

Sluta sälj till pojkar

I Sverige så bränner vi upp cirka 250 miljoner per år på fyrverkerier, resultatet av detta slöseri är ingen direkt rolig läsning. Varje år skadas cirka 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Om man jämför de som drabbas av allvarliga olyckor med fyrverkerier så är det exakt samma grupp av människor som råkar ut för olyckor på sjön. De odödliga, alltså pojkar mellan 15 - 45 är klart överrepresenterade. När skall vi inse att fyrverkerier är ett trams som vi kan överlåta till proffsen.















Förbjud försäljning av fyrverkerier till privatpersoner. Skall man köpa så skall köpa sin raketer man ha vara licensierad för att kunna använda grejerna. Jag är less till max på att se berusade Bengtsson stå och ragla varje nyår framför den urdruckna champagne-flaskan med den fetaste raketen som stan har skådat.

Fört och främst är jag mot för ett förbud på grund av ovan grafik, men sedan har vi alla djur som far illa av alla fyrverkerier. Hade tidigare hund och vår julhelg tog slut på juldagen, för då började helvetet. Livrädd låg hon under bordet i köket och vågade inte ens att gå ut för att kissa, skakande av rädsla tills den 3:e januari då äntligen lidandet tog slut. Ge de som kan och har utbildning ansvaret för fyrverkerierna, förbjud försäljning till privatpersoner.

Gammelmedia på detta:
SvD

Nymedia på detta:
KrassmanNews By Me , Antistatisk toffelhjälte , Voter.se  

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: