fredag, januari 30, 2009

Intresset för politik hämtad från gamla testamentet är iskallt

Att föräldrar skall gå på bidrag för att ta hand om sina barn var en av de viktigaste reformerna som Sverige behövde, sade Göran Hägglund under valrörelsen 2006. Allt sedan vårdnadsbidrag infördes så har rapport efter rapport visat hur fel Hägglund hade. Att bidraget sedan skulle vara en uppenbar kvinnofälla har ju ständig avvisats från borgerligt håll och man undrar hur många rapporter det krävs som visar på just detta. Den kristna högern fortsätter att hävda det geniala med bidraget och känslan av deras åsikt att det inte är deras politik det är fel på, utan föräldrarna, blir mer och mer uppenbar. Varför de inte inser, som våra moderna familjer, att politik inspirerad av gamla testamentet inte kommer bli något annat än omodernt är ju en gåta.

SvD presenterar nu sin senaste kartläggning från Stockholms län som visar att nio av tio föräldrar som utnytjar bidraget är mammor. Kartläggningen visar även som de tidigare att intresset att gå på vårdnadsbidrag är "svalt", vilket i sig är en underdrift. Jag skulle vilja säga att det är iskallt. Hittils är det två procent av andelen möjliga hushåll som går på vårdnadsbidrag, alltså en aningen färre än de 15 procent som regeringen gissade sig till. Till sist måste jag bara citera Birgitta Ohlsson från (fp) med sin fullkomligt naiva inställning till bidraget avveckling.

–Jippie! Som feminist är jag väldigt glad. Det här visar att också småbarnsföräldrar inser vikten av att försörja sig själva och sina barn, och vara oberoende, säger hon som hoppas att reformen ska skrotas om de borgerliga vinner nästa val. Vill man ha en garanti för att reformen skrotas så är det nog en röd-grön valseger som Birgitta skall hoppas på, med tanke på att vi skrotat reformen en gång tidigare och att det är de borgerliga som infört bidraget två gånger.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN
Nymedia på detta:
NetWorking, Kommunledningen

Kramman, In Your Face

torsdag, januari 29, 2009

Pang från rödbetan


Idag så skriver Mona Sahlin om det borgerliga misslyckandet och de ökade orättvisorna som de gångna åren bidragit till, detta sker på Brännpunkt i SvD. Det är bra att Mona påminner om att den moderata regeringen vänt det överskott som den tidigare Socialdemokratiska regeringen lämnade efter sig till ett lika stora underskott, men det är långt från det viktigaste. Att de skattsänkningar som gjorts gått till de med störst inkomster är ingen hemlighet, det skriver till och med finansdepartementet under på. Det viktigaste är på hennes sätt som hon beskriver den Socialdemokratiska jobblinjen. Vad Sverige behöver är att ge de människor som hamnat i det borgerliga utanförskapet nya chanser och möjligheter. Mona Sahlin skriver om en arbetslinje med fyra försvarslinjer, fyra försvarslinjer mot utanförskap.

1, En effektiv politik för entreprenörskap som skapar jobb.
2, En politik som förhindrar utslagning i arbetslivet.
3, En aktiv arbetsmarknadspolitik som skapar möjligheter att komma vidare till nya jobb.
4, En väl fungerande inkomsttrygghet när man förlorar jobbet.

Det handlar om att ta bort krångel och trassel med för mycket regler för våra företag, något som Centerpartiet talat om i över två år men bara levererat motsatsen, till företagens stora förtvivlan. Det handlar om att leverera en rehabilitering för de som är sjuka utan att de skall hamna mellan stolarna. Med de nya reglerna som den borgerliga regeringen infört kan en och samma person vara för sjuk för Arbetsförmedlingen men för frisk för Försäkringskassan. 76 tusen riskerar att bli av med sin sjukpenning och tvingas till Socialbidrag istället. Det handlar om att reformera Arbetsförmedlingen från grunden, inte från toppen som den borgerliga regeringen gjort. Det handlar om att ha en trygghet om arbetslösheten drabbar. Det handlar om att inte behöva gå från hus och hem och som idag dessutom straffas med högre avgifter och lägre ersättningar för att man blivit av med jobbet. Den borgerliga aktiviteten för att motverka långsiktiga problem på arbetsmarknaden kan i närmast beskrivas som framtingad och förslagen som efter mycket om och men kommer, får tummen ner från näringslivet. Vi behöver framtidstro, vi behöver en ny färdriktning för Sverige och den kommer vi att leverera.

Krassman, In Your Face

En anledning så god som någon att åka till GBG

Ser till min glädje att Marilyn Manson kommer till Göteborg i sommar för att spela på festivalen Metaltown. Medias beskrivning för att ge Manson lite extra intresse går lite isär nu när jag snokat lite och han går både under epitet skräckrockare och chockrockare. Såg honom när han var här på turnén efter skivsläppet av Mechanical Animals och kan nöja mig med att bara kalla honom för bra. Kanske bäst att kontakta brorsan och kolla om vi skall till GBG i slutet av juni med andra ord.


Krassman, In Your Face

onsdag, januari 28, 2009

Politisk balans efterlyses?

Regionala media satsar mer och mer på bloggar och det är roligt att tidningen i min kommun, Norrtelje Tidning satsar stort på detta. Jag noterar med stor glädje att min antagonist och trätobroder Göran Pettersson (m) nu även bloggar på Norrtelje Tidning tillsammans med några övriga politiker och andra bloggare. Nog för att NT fram till 2005 tillhörde Centertidningar och har en tydlig borgerlig profil men som vän av ordning blir jag lite oroad över den politiska balansen och nyansen i tidningen när man nu har tre borgerliga bloggare.

Kan den här killen, ja då kan jag......vi får väl se om man platsar?

Sagt och gjort, förändringen börjar alltid hos dig själv så det vara bara fylla i en ansökan om att få börja blogga på Norrtelje Tidning. Jag lovar att återkomma med tidningens svar på min ansökan här på bloggen eller kanske rent av på en av Norrtelje Tidnings bloggar.

Krassman, In Your Face

Mitt hopp ställs till Islands nya röd-gröna regering

Islands regering har precis avgått men innan den gjorde detta så fattade den sitt sista mindre begåvade beslut, i raden av flera. Islands regering meddelade på tisdagen att man kraftigt höjer kvoten för landets omdebatterade valjakt. De nya reglerna tillåter att 150 sillvalar och uppemot 150 vikvalar dödas varje år - en sexfaldig ökning av de tidigare kvoterna på nio respektive 40 valar per år. Socialdemokraterna och Vänstern-De gröna, som för samtal om en ny minoritetsregering, motsätter sig dock valjakt och motståndare till jakten hoppas nu att den nya regeringen återkallar beslutet.

Kom igen Gisladottir, sätt stopp för vansinnet!

Varför den avgående regeringen som en sista dödsryckning tog ork till sig och gick på linjen som föreslogs från värdens minst trovärdiga marina forskningsinstitut förblir för mig en gåta. Jag har tidigare skrivit om att jag tycket att omvärldens ekonomiska stöd skall villkoras med ett totalt jaktstopp men nu så får jag ställa mitt hopp till den kommande Isländska regeringen och den Socialdemokratiska alliansledaren Ingibjorg Gisladottir. Jag hoppas att de står emot den eventuella opinion som finns för detta vansinne och inför ett stopp för Islands valjakt. Utan "stöd" från Islands jakt så hoppas jag verkligen att Japans valjakt kommer att kritiseras ännu hårdare. Kolla gärna på Greenpeace sida om valfångst för mer info.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet,
DN, DN2, SvD2

Nymedia på annat:
Åsa Lindestam om försvaret
Arvid Falk om moderaternas pengar
Westerholm om F-kassan
Alexandra om Silvio Berlusconi


Krassman, In Your Face

tisdag, januari 27, 2009

Från GI-diet till vatten och bröd

Eftersom överbefälhavaren, Håkan Syrén den 30 januari skall svara på hur regeringens politik påverkar försvaret så kan vi läsa lejonparten av svaret i SvD idag. Regeringens politik innebär enligt Syrén att en tredjedel av Sveriges armé försvinner och antalet stridsvagnar halveras. Det var i november som regeringen lämnade sina anvisningar till ÖB om försvarets inriktning fram till 2014. Där slås fast att anslagen ska frysas på 38,9 miljarder kronor per år och på fredag så levereras alltså hela analysen till regeringen.

Hälften kvar säger Håkan Syrén, vad säger moderata regeringen?

Att påstså att försvarets tidigare inslagna GI-diet nu gått över till vatten och bröd är ingen underdrift. Dieten har pågåt under en längre tid, så väl under socialdemokratisk och borgerlig styre. Att försvaret måste ställas om är ju ingen nyhet för någon, frågan är ju dock vad den klarar för omställning med dessa pengar och hur folkpartiet tänker agera i frågan. De har ju visat en lite annan bild än de övriga borgerliga partierna. En annan fråga är ju om dessa nedläggningar och avrustningar är rätt att göra under en lågkonjunktur. Många av förbanden runt om i landet är stora och viktiga arbetsgivare och uppdragsgivare till det lokala och regionla näringslivet. Har inga egna svar men gott om frågor som ni märker, mer på ämnet under veckan utlovas.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

lördag, januari 24, 2009

Sanning eller konka?

Två nya opinionsundersökningar visar att den moderata alliansen tappar medan den rödgröna oppositionen går framåt. För att göra läget ännu tydligare så visar mätningarna på stora olikheter i fråga om resultatet för vissa av de enskilda partierna, främst för Kd och SD. De två mest glädjande resultaten är ändå att SD är utan för riksdagen där det hör hemma och att Socialdemokraterna ökar. Resten känns faktiskt som det kan kvitta. Det är mycket kvar att göra och det är inte val idag. Med andra ord är det bara göra det som alla andra skall göra, ta allt med en nypa salt.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, The Aftonbladet, Dagen

Krassman, In Your Face

fredag, januari 23, 2009

Men snälla nån!

Vilken klappjakt det blivit på Marklund över detta med "Gömda". Nu har även vissa läsare anmält boken till Konsumentverket eftersom de anser att de har blivit utsatta för falsk varudeklaration. Men snälla människor, hur är det med proportionerna egentligen. Hon har ju erkänt att hon slarvat med detta men vad är poängen med denna anmälning?

Gammelmedia på detta:
SvD, DN

Krassman, In Your Face

Klart att Zlatan kör V-Rod

Har inte haft tid och möjlighet att besöka MC-mässan som vissa andra men en kul grej har jag i alla fall snappat upp. Att Zlatan har stil och smak är ju inget nytt men att han har så bra koll att hans första HD blev en V-Rod var ju glädjande. Så här står det i E24: "Fotbollsproffsets val är det första exemplaret av Harley Davidson VRSCF Muscle. Zlatan har på eget initiativ också beställt en mängd förändringar. Zlatans personliga tillval kostar närmare 100 000 kronor. Hela hojen – från backspeglar till kåpor – är lackerad i mattsvart och fälgarna är specialbeställda".

Ses på vägarna Zlatan......snart är det vår

Bra val Zlatan och välkommen till familjen V-Rod. Vi trivs bäst på kurvig väg men tänk på att den är fasligt låg när du kör den lite hårdare, man skrapar i lite här och där nämligen. Sedan så kommer du säkert få byta styre men det är ju snabbt gjort för en händig kille som dig!?

Gammelmedia på detta:
SvD, Allt om motor

Krassman, In Your Face

torsdag, januari 22, 2009

Är det en angivare man försöker få fram?

Enligt SvD så kan vi idag läsa att den morddömda student som kommit in på läkarlinjen i Uppsala kan stängas av. Enligt ett utslag i Stockholms länsrätt visar att Uppsala universitet kan stänga av en morddömd läkarstudent. Socialstyrelsen anser just att Uppsala universitet kan begära en liknande prövning av den morddömde mannen som studerar till läkare i Uppsala. Universitetsjuristen Magnus Hallberg säger att ingen begäran om att stänga av någon "för närvarande" lämnats in till Högskolans avskiljandenämnd, som är den första instansen att pröva sådana ärenden.

Nu är min fundering, är det så att socialstyrelsen håller på att begå ett rättsövergrepp på en enskild? Är man nu ute efter att få "någon" att kontakta Högskolans avskiljandenämnd för att på så sätt "lösa" frågan och få eleven avstängd. Socialstyrelsen har tidigare meddelat i DN att läkarstundenten inte kommer att få någon läkarbehörighet när han studerat klart och nyfiken som jag är ringer jag till Socialstyrelsen för att ta reda på hur detta har gått till. Efter ett lång samtal med den förre chefen på enheten för behörighet och patientsäkerhet så är jag lite klokare, och ännu mer besviken.

Är det en angivare man vill ha för att få bort 31-åringen från utbildningen?

Socialstyrelsen har idag inte rätt att använda sig av belastningsregistret när en läkarlegitimation skall utfärdas utan de använder saker som examensbevis och att man betalat sina avgifter för prövning av lämplighet. De kan dock använda sig av information som kommit till dom på annan väg tex. genom tips och rapportering i media. Det utgångsläget som socialstyrelsen har i sin bedömning är den att personen redan har en legitimation och man tittar alltså på vad som krävs för att bli av med den, för att kunna få den samma. Jag frågade om Socialstyrelsen har någon aspekt där tidpunkten för ett begått brott i sin bedömning och här var svaret nej. Är man dömd för mord så spelar det ingen roll när det gjordes eller hur gammal man var vid tillfället, man är alltså diskvalificerad på livstid för att bli läkare enligt socialstyrelsen.

Min kontakt på Socialstyrelsen meddelar dock att dessa bedöminigar är individuella och han frågar mig hur jag känner inför de svar han ger mig. Jag berättade att jag har svårt att acceptera sättet som Socialstyrelsen så definitivt avgör lämpligheten för all framtid utan att ta in tidsaspekter i sin bedömning. Det har ju gjorts i detta fall när han fått sin dom i domstol och han skall ju enligt detta avtjänat sitt straff. - Han får helt enkelt jobba med något annat, säger personen på Socialstyrelsen och jag är inte ett dugg gladare. Känns för mig som att medias rapportering och Socialstyrelsens kommentarer är till för att locka fram någon som skall kontakta Högskolans avskiljandenämnd för att bli av med denna kåkfarare med drömmar större än de flestas.

Gammelmedia på detta:
UNT, Dagen, DN

Nymedia på detta:
Hallonkexet, Jakob Heidbrink

Krassman, In Your Face

onsdag, januari 21, 2009

Är det nu de 10 miljarderna ska presenteras?

Inga nya pengar utan budgetgrupper, så var det sagt. Sedan så var det en fågel som viskade i Bo Lundgrens öra och någon dag senare så räknade Riksgälden med att regeringen kan komma med ytterligare tio miljarder kronor i satsningar för att möta lågkonjunkturen. Nu har Anders Borg och Maud Olofsson kallat till presskonferens på torsdag där nya åtgärder för att möta den ekonomiska krisen skall presenteras enligt DN. De gör även den klockrena analysen att Regeringen tycker uppenbarligen inte dessa insatser räcker till. Frågan om det blir mer pengar eller inte verkar ju kunna ändras lite allt eftersom. Oavsett så blir det åter en spännade dag i landet Falukorv i morgon.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD

Krassman, In Your Face

Rösta på Gösta, eller i alla fall Kulturbloggen

Två av mina personliga favoriter och dessutom två av Sveriges absoluta toppbloggar finns nominerade i kategorierna Nöje & Kultur samt Politik & Samhälle i aftonbladets tävling Stora bloggpriset. Gå in på bloggpriset och rösta på Kulturbloggen och Blogge Bloggelito.

Krassman, In Your Face

Att kalla saker vi dess rätta namn

Kan inte mostå att regera på detta som jag precis såg på SvD. Homosexuella ska kunna ingå äktenskap från och med den 1 maj i år. Det är innebörden i Moderaternas, Centerns och Folkpartiets motion som presenterades i dag. I riksdagen är endast kristdemokraterna emot könsneutrala äktenskap och du kan man ju verkligen undra över ordvalet att Alliansen är eniga.

Alliansen eniga alltså, det var som tusan.....!?

Men allt detta kunde beslutats mycket tidigare. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lämnade i höstas in en motion om införande av en könsneutral äktenskapslagstiftning. M, FP och C ville inte stödja den rödgröna motionen, utan valde att göra en egen, där Kd lämnas utanför. Det är nämligen så att utan stöd från KD saknar de borgerliga partierna majoritet i riksdagens civilutskott och i samband med att frågan behandlas i utskottet får ordföranden i utskottet Carina Moberg (s) utslagsröst. Vi beklagar att regeringen inte kunnat enas i frågan och att det fördröjt beslutet. Den här frågan förtjänar en snabb och bred lösning, säger Carina Moberg (S), LiseLott Olsson (V), och Jan Lindholm (MP) i ett gemensamt uttalande.

Gammelmedia på detta:
DN, Newsmill, Dagen, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Alexandra, Röda Berget, Viktor

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 20, 2009

Björklund rustar och röstar för Nato

Nästa område inom den moderata alliansen som striden skall stå om verkar bli försvaret. Idag så tog furir Björklund från folkpartiet ut en ny riktning i försvarspolitiken och vi kan ju med lätthet konstatera att det just nu är fp som jobbar fram sina positioner inom den moderata alliansen, oavsett vad Kd har för ambitioner. Först utspelet om Euro-omröstning under partiledardebatten och nu satsningar på försvaret.

Vi skall inte va sämst i Nato, rusta nu när det är billigt säger JB.

Enligt furir Björklund är det Rysslands krig mot Georgien och brist på förmågan att svara till den ökad hotbilden som Nato och EU gjorde som är denna "väckarklocka". Furir Björklund vill nu på nytt återuppta planeringen för försvaret av Sverige. Hur nu denna upprustning för att sedan kunna ansluta sig till Nato och inte ha de sämsta prylarna skall finansieras är naturligtvis oklart. Vi befinner oss som många påpekat i en kris där ett tidigare Socialdemokratiskt överskott på två år av borgerligt styre förvandlats till ett underskott för på 90 miljarder. Om det nu väntas skattehöjningar som skall finansiera folkpartiets upprustning av försvaret får vi väl se. Jag kan själv känna att det ändå måste finnas viktigare saker just nu att kunna lägga pengar på. Regeringens skrattpåse nummer ett, Sten Tolgfors kommenterar folkpartiets utspel med följande rader i gammelmedia. - Jag konstaterar att folkpartiet ingår i regeringen och har samma budget. Tillsammans har vi fattat beslutet och det är det som gäller. Om en och en halv vecka ska Försvarsmakten lämna sitt svar. Detta stökar bara till processen, säger han.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, SvD, SvD2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Klamberg, Röda berget, Toker, knäpp västen - köp kola för resten

Krassman, In Your Face

måndag, januari 19, 2009

När kommer angivarsystemet mot fildelare

Formuleringar om att vi inte skall kriminalisera en hel ungdomsgeneration för att de fildelar har sedan länge fallit i glömska och nu så tas nästa steg mot skottpengar på fildelare. Regeringen vill förutom IPRED-lagen ge Polisen ökade befognheter för att göra det lättare att få ut uppgifter om vem som fildelar upphovsrättsskyddat material. I dag kan polisen enbart begära ut de uppgifterna om fildelaren misstänks ha begått ett så allvarligt brott att straffet väntas bli mer än böter men nu skall det alltså bli ändring på detta.


Vi får väl se om justitiedepartementet med justitieminister Beatrice Ask i spetsen kommer att komplettera utredningen med ett angiverisystem mot olaglig fildelning och om brottsprovokation skall få användas för att kunna locka fildelare i fällan. En positiv sak som den nya polismetodutredningenden verkar innehålla är att polisen vid förundersökningar i framtiden ska tvingas vända sig till domstol för att få ut uppgifter om vem som skickat ett e-postmeddelande till vem. Idag så kan Polisen nämligen vända sig direkt till operatörerna vid brott som ger minst två års fängelse, detta ska göra processen mer rättssäker vilket låter vettigt.

Jag ställer mig ändå kritisk till att Polisen skall ut och "jaga" fildelare. 2007 var det 14% av befolkningen som sa att de fildelade olagligt. 2008 var motsvarande siffra 18%. Om vi räknar befolkningen från 18 år och 19% om vi räknar från 16 år motsvarar det 1,4 miljoner svenskar i vuxen ålder. Något att fundera på när man i framtiden skall göra Polisens budget.

Gammelmedia på detta:
SvD

Krassman, In Your Face

söndag, januari 18, 2009

Grattis till dig som kommit in på läkarlinjen

En man som dömts för mord ska ha blivit antagen till Uppsala universitets läkarutbildning och jag vill bara gratulera 31-åringen till hans antagning. Tyvärr så verkar det dock som att ett avtjänat straff på 11 år för mord inte räcker, man skall även kunna straffas ytterligare. 31-åringen som blivit fälld för hatbrott och avtjänat ett fängelsestraff på 11 år för mord har verkligen försökt att ta revansch på sitt tidigare liv. Under hösten 2007 blev det känt att han efter avtjänat straff börjat studera till läkare på KI vilket väckte stor debatt. Han tvingades dock sluta sin utbildning när det visade sig att han förfalskat sitt gymnasiebetyg. Nu har 31-åringen pluggat upp sina betyg på komvux och gör ett nytt försök till att få studera till läkare.


Nu så är moraldebatten igång igen och
högskoleminister Lars Leijonborg (fp) vill inom de närmaste veckorna tillsätta en utredare för att se på eventuella regelförändringar för antagningen av studenter och möjligheten att stänga av dem. I samma andetag säger dock Leijonborg att grundprincipen är att den som avtjänat sitt straff ska betraktas som oskyldig och jag hoppas verkligen att en kommande utredning även kommer fram till detta. Självklart finns det yrken som tidigare handlingar inte bör förenas med. Ta tex. sexualbrott mot unga och en eventuell tjänst som förskollärare, vilket man redan reglerat i lag att utdrag ur brottsregistret skall kunna göras vid sådan anställning.

Jag hävdar dock att praxis måste vara att ett avtjänat straff betyder att man nu är oskyldig. En mördare måste kunna få studera till läkare för att hans eller hennes lämplighet som yrkesutövare kommer ju ändå att prövas. Vi skall inte förpassa de som en gång suttit i fängelse för mord eller andra grova brott som olämpliga för ett visst yrke reflexmässigt utan vi måste kunna ge alla en andra chans att kunna förverkliga sina drömmar. Skall vi ha ett samhälle där man försuttit sin chans att rädda ett liv eller ge någon en bättre hälsa och välbefinnande för att man tidigare släckt ett liv, nej säger jag.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, UNT


Nymedia på detta:
Kent Persson, Jakob Heidbrink

Krassman, In Your Face

Multikommunikationsbenägenheten sitter i

Det var lika bra att göra som Hartman och tant oppositionsråd och kolla vilken politisk inriktning man uttrycker på sin blogg. Bloggparti.se är en testsajt av uclassify's text-
klassificeringsteknik och metodiken har varit att ta ca 100 bloggare från varje parti från bloggportalen och sedan använda deras texter för klassificering med uClassify. Så här ser resultatet i alla fall ut för In Your Face och någon aha-upplevelse kanske det inte blev, mer åt en jaha-upplevelse. Ovsett så känns det ju skönt att jag i alla fall är lika multikommunikationsbenägen som vanligt och att politiken aldrig lär bli något statiskt i mina ögon.


Krassman, In Your Face

fredag, januari 16, 2009

Littorin på väg att klappa ihop?

Idag så fick Luciano Astudillo Sven-Otto Littorin att tappa greppet totalt. Mitt under en debatt i riksdagen med Luciano rusade Totto ut ur kammaren. – Jag blev bara så djävla förbannad, sade han till journalister som väntade utanför. Det är inte första gången Littorin lämnat kammaren under märkliga former.

Har Litttorin svårt att palla trycket som minister?

Sist så var den sena ursäkten att han hade sjuka barn och då kan man ju fråga sig vad han gjorde där från första början. Han har ju även under en längre tid pipit över att han har så många interpellationer och frågor att svara på. Om han tycker att han haft mycket att svara på innan så kan jag bara tänka mig vilken anstormning av frågor och interpellationer han kommer att få nu. Är det så att Littorin behöver en Time-out kanske?

Krassman, In Your Face

Mycket liv för lite ull sa hon som klippte grisen

Det är fullt pådrag inom Kd när det gäller att frysa ut Lennart Sacrédeus från listan till Europaparlamentet. Trots att Sacrédeus hamnade på fjärde plats i provvalet som partiet genomförde så finns han inte med på den 55 namn långa listan. 1999 så gjorde Kd ett dunderval och fick 7,6% av rösterna vilket resulterade i två parlamentariker.

Kd:s nästa Europaparlamentariker!?

2004 var det lite mer nyktert och de fick ihop 5,7% av rösterna och en parlamentariker. Hur många platser det nu blir 2009 för dessa 55 personerna att slåss om vet vi ju inte men det blir väl svårt att skicka en halv så det blir väl i alla fall en hel parlamentariker om de har tur. Mycket internt stök och käbbel och man kan ju undra hur bra det känns för Kd:s ledning att behöva göra detta offentliga självmål på sitt partis egna demokrati.

Nymedia på detta:
Morian, Ingerö

Krassaman, In Your Face

Lite mer av kristna högern, sedan slipper vi Kd

Idag kan vi se vad Bengt Germundsson tycker om Kd kollapsen. Läget i Kristdemokraterna är allvarligt, och snabba åtgärder krävs säger Bengt som vill att en särskild grupp ska få i uppdrag att vända opinionen. – Vi får inte den credit i valmanskåren som man hade förhoppningar om när vi lanserade fastighetsavgiften och vårdnadsbidraget, säger Bengt Germundsson. Jag hoppas verkligen att Bengt Germundsson får sin grupp och att Kd:s politik kommer fram ännu mer. Jag gör nämligen en liknande analys som Bengt när det gäller orsaken till Kd:s läge och varför de inte får cred av valmanskåren.

Kd har två avgörande misslyckanden från valrörelsen 2006 som säkert fått många som röstade på dom då att nu istället sympatisera med moderaterna. Att Kd tog frågan om att sänka bensinskatten under valrörelsen var det första misstaget. Att sedan lova att avskaffa fastighetsskatten var nummer två. Kd har inte klarat av att ställa kraven inom alliansens och få leverera sina vallöften och har fått vika sig på båda dessa punkter. Sedan har vi Kd:s nästa misstag, nämligen vårdandsbidraget. Att införa ett bidrag inspirerat från 1900-talets början istället för att driva jobblinjen och en familjepolitik för människor som lever på 2000-talet har åter visat sig vara ett misstag.

Helt otroligt att känslan som Kd haft för vårdnadsbidraget varit så stark, när efterfrågan nu visat sig vara något helt annat. Jag har svårt att tro att ett värdekonservativt parti som Kd någonsin kommer klara att gå i takt med samhälletsutveckling och vi vet alla vad som händer med partier som inte klarar av att sammanföra sin politik med en fungerade verklighetsbeskrivning. Vi får väl se om Kd nu plockar upp tankarna om att lagstifta om moral igen. Kanske förslaget om Civilkurrage lagen kokas om på nytt eller så kanske vi får se lite högre svansföring i abortfrågan. Mer nationalromantisk politik för att konkurrera med SD är inte heller otänkbart. Oavsett så tror och hoppas jag att den delen som tillhör den kristna högern inom Kd får ett större inflytande över deras politik, då slipper vi säkert se Kd i riskdagen 2010.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SvD2

Krassman, In Your Face

torsdag, januari 15, 2009

Så det blir ändå nya pengar?

Så sent som igår kunde vi i DN läsa att det inte kommer att bli några nya satsningar från den borgerliga regeringen för att dämpa krisen. Man skulle tillsätta sju budgetarbetsgrupper inom regeringskansliet som skall analysera det möjliga ekonomiska utrymme som finns under kommande år, allt medans rubriken och budskapet av artikeln förblev ”Inget utrymme för nya ekonomiska satsningar”. Men det var ju hela ett dygn sedan, idag kan vi läsa i SvD att Riksgälden räknar med att regeringen kan komma med ytterligare tio miljarder kronor i satsningar för att möta lågkonjunkturen.

Lundgren på Riksgälden avslöjar kommande satsningar från regeringen?

Vilken överraskning, Bo Lundgren har självklart fått en påstötning från Anders Borg och vips så var gårdagens försök till att kratta manegen för kommande överraskningar som bortblåst. Bilden av att regeringen att inte göra tillräckligt för att möta krisen är ett faktum och gårdagens debatt i riksdagen bekräftar alla kritikers röster. Vi kan väl bara konstatera att för varje dag som går utan att regeringen gör det som behövs så kommer det kosta mer i pengar och lidande. Det var Göran Hägglund och Kd som vill ha en civilkurrage lag, men nu så står hela regeringen och tittar på när krisen slår ner Sverige. Det överskott som vi Socialdemokrater lämnade över till borgerligheten samtidigt som regeringsmakten är nu reducerat till ett budgetunderskott i storleksordningen 90 miljarder kronor.

Krassman, In Your Face

onsdag, januari 14, 2009

Skall vi kasta paj eller möta krisen

Det går inte att spara sig ur en kris, det lärde mig en driftig förtagsledare när jag knappt hade fyllt tjugo. Nu mer träffar jag Mats Hultin som han heter genom politiken och jag är glad över det han lärt mig och glad att han är en riktig moderat. I DN idag så kan vi läsa att de borgerliga partiledarna meddelar att det inte finns något utrymme för att kunna göra några nya satsningar. Vi har ju å andra sidan hört detta förut som när Maud Olofsson åkte till Volvo i Göteborg och berättade att det inte blir någor räddningspaket för bilindustrin, det tog bara ett par dagar så var paketet inslaget och klart. Vi får hoppas för Sveriges skull att det sker igen och att Mats kontaktar sina kompisar han har på Rosenbad.

Sven-Otto Littorin har sagt att det blir ett riktigt skitår och med tanke på hur den moderata regeringen nu resonerar så kommer det inte bara bli ett skitår, det kommer bli ännu värre. Det kommer bli ett kräk-sjuke år. Istället för att att rusta skutan för hård sjö så skall man enligt den borgerliga regeringen sitta still i båten och inte ta ett enda nytt årtag. På borgerligt språk kallas detta att ta ansvar. Att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer för 2009 och 2010 och att arbetslösheten kommer stiga till 9% under 2010 skall alltså möts med passivitet. Istället för att föra tillbaka pengar till vuxenutbildningen som den moderata regeringen tagit bort så anklagas istället Mona Sahlin för att ha en sedelpress i källaren. Istället för att återinföra investeringsstödet för hyresrätter så begär man att oppositionen skall lämna besked på vilka områden man är överens på.

Nej, ingen sedelpress i källaren hos Socialdemokraterna

Ser man till hur oppositionen vill hantera krisen så blir skillnaden knivskarp. Socialdemokraterna presenterar idag sitt förslag på att investera Sverige ur krisen med ett kompetenslyft. 50 000 nya utbildningsplatser per år föreslås för att möta arbetslösheten. Vi vill låta personer som blir arbetslösa ha möjlighet att få ett förmånligare studiemedel som motsvarar nivån på deras a-kassa under studierna. Vi vill också uppmuntra till studier i naturvetenskap och områden där det förväntas råda arbetskraftsbrist i framtiden, och vill därför höja studiebidraget för dessa studenter. Vi vill att i stället för att företag ska tvingas realisera varsel ska företagen kunna ingå samarbete med Arbetsförmedlingen. Om företagen är med och bidrar kan staten stå för både utbildning och en del av lönekostnaden givet att utbildningen riktas mot områden som är avgörande för företagens långsiktiga konkurrenskraft.

Det har väl aldrig varit en så tydlig skillnad på den moderata alliansens politiken och den röd-gröna oppositionens. Borgerligheten kastar paj medans vi vill kvala upp ärmarna och göra det som behöver göras för att möta jobbkrisen.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, Aftonbladet, Aftonbladet2
Nymedia på detta:
Jinge, Linnébloggen 2, Eva-Lena, Mitt i steget

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 13, 2009

En lösning för badhuset i Rimbo

Sedan en tid tillbaka så den privata ägaren av badhuset i Rimbo haft stora ekonomiska problem. Badhuset har gått i konkurs flera gånger och har under en tid varit stängt. Nuvarande ägaren har på ett sätt som närmast liknat utpressning försökt få Norrtälje kommun att betala stora delar av kalaset. Kalaset som enligt skatteverket varit att Rimbo leisure center som badhuset heter, betalat privata utgifter för vd:n till bolaget som äger badhuset. Saker som möbler, barnmat och semesterresor. Vilket nu resulterat i ett skattetillägg på 770 000 kronor. Ägaren hotar nu att stänga badhuset om inte kommunen fördubblar sitt stöd från 2,4 miljoner till fem miljoner kronor. Känns ju inte riktigt fräscht, för att vara försiktig med orden.

Låt RB köpa Rimbo leisure center

Jag tror dock att det finns en lösning för badhusets överlevnad. Det kommunala bostadsbolaget Roslags Bostäder har under den borgerliga ledningen i kommunen sålt ut stora delar av sitt bestånd, bland annat i Rimbo. Detta har gjort att bolaget nu har över 80 miljoner kronor som nytillskott i bolagets kassa. Pengar som med all sannolikhet tillhör bolaget och inte får tillfalla dess ägare, alltså kommunen. Vad som pekar på detta är en dom från länsrätten som givit Väsbyhem i Upplands-Väsby rätten att behålla pengarna från försäljningar från deras bestånd som gjorts. Mitt förslag är att Roslags Bostäder får badhuset värderat och köper det av den nuvarande ägaren, han verkar ju ändå inte vilja driva verksamheten vidare. På så sätt så återinvesteras de medel från försäljning av allmännyttan till ett badhus på orten. En långsiktig lösning som skulle garantera våra innevånare i Rimbo ett badhus, och även de som reser dit från övriga delar av kommunen för den delen. En anläggning som ett badhus gör sig bäst i offentligt ägande, i alla fall sett mot den historiken som Rimbo leisure center har. Ett kommunalt badhus kanske inte var möjligt när det byggdes, men nu har man i alla fall chans att rätta till det misstaget.

Krassman, In Your Face

Kommunal respirator

Idag så hade jag och Johan Westerholm en debattartikel i NT gällande det "stimulanspaket" som det moderata kommunalrådet Kjell Jansson har presenterat till valda delar.

Kjell Janssons paket liknar en kommunal respirator
Den 8/1 kunde vi i NT läsa Kjell Janssons (m) lugnande artikel med budskapet att den moderatledda majoriteten i kommunen kommer presentera ett ”stimulanspaket” för att möta jobb och finanskrisen. Inledningsvis tolkade vi texten positivt men tyvärr så varade det inte så länge. När Kjell Jansson skriver om hushållens höjda räntenivåer sprider sig en olustig känsla i kroppen. Kjell Jansson visar samma syndrom som sin Finansminister och Statsminister, en tendens att endast läsa gamla tidningar.

Kjell Janssons beskrivning av ränteläget stämmer om hans baserar sin nulägesanalys från tidningar daterade september 2008. Tidningar vi andra sedan länge lämnat till pappersinsamlingen. Idag ligger Riksbankens styrränta på 2 % vilket är den lägsta räntenivån sedan 2006 och bolåneräntorna ligger samtidigt på sin lägsta nivå sedan 2005 enligt statistik från bland annat Swedbank och Riksbanken.

Med den källkritiska förmåga Kjell Jansson visar upp ställer vi oss milt sagt, och med viss rätt, frågande om hans stimulanspaketets kvalitet och relevans. Den 9/1 presenterade Kjell Jansson ett antal av satsningarna från detta kommande ”stimulanspaket” och vi hoppas verkligen att den moderatledda majoriteten har mer att presentera än detta för att det enda som vi kunde läsa oss till var redan beslutade pengar och projekt. Inga nya satsningar för riktiga jobb utan istället något som liknar en kommunal respirator som ytterst får effekten att konservera dagens situation.

För varje dag som går utan att den moderatledda majoriteten fokuserar på att hålla tillbaka arbetslösheten och göra de behövda satsningar som näringsliv och vi från oppositionen efterfrågar ger bara en längre startsträcka för de som är utan arbete. Effekterna av detta är fortsatt lidande för den enskilde och större kostnader för vår kommun. Vi Socialdemokrater prioriterar att få fler i arbete och det gäller särskilt dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Jobblinjen ligger i fokus och därför skall vi lägga mer resurser på omställning för alla de som nu drabbas av arbetslöshet i vår kommun. Vi måste stärka vuxenstudierna och se till att projekt som ”ung på väg” där man tidigt möter unga som hamnat mellan stolarna och i otrygghet och ger dem möjligheter att lyckas.

Politiken för att möta en lågkonjunktur måste utgå från den enskilde och dennes framtida anställningsbarhet på en allt mer kompetenskrävande arbetsmarknad. Vi måste se till att det lokala näringslivet stimuleras och då känns det extra skönt att se att både finansminister Anders Borg och Kjell Jansson lovordar det ROT-avdrag som Socialdemokraterna införde 2004 under kraftig kritik från moderaterna. De senaste prognoserna säger att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer för 2009 och 2010 samt att arbetslösheten stiger till nio procent år 2010. Med en sådan framtidsprognos så måste det finnas en tydlig politik med fokus på jobben och tidiga insatser. Vi avvaktar med spänning och ett stort inslag av frustration om den moderatledda majoriteten i kommunen kommer att presentera något mer konkret och bättre underbyggt av detta i sitt ”stimulanspaket”. Om inte så ligger formuleringar som försuttna chanser, koka soppa på en spik och gammal skåpmat närmast till hands.

Kristian Krassman (s)

Johan Westerholm (s)

söndag, januari 11, 2009

Räddningen på Kd kollapsen, nya osynliga partiet

Att Kd haft ett spännande 2008 har ju knappast någon missat. Stödet för Kd rasar och de har vid ett antal tillfällen varit utanför riksdagen där de hör hemma. Nu kan man läsa analysen som Kd:s partisekreterare Lennart Sjögren gör av de dåliga siffrorna för partiet. Analysen är att de varit alldeles för osynliga i debatten, de är alltså det nya osynliga partiet. Men nu skall det bli bättring lovar Lennart. Receptet heter större synlighet i debatten. Enligt Lennart finns en risk att partiet hamnar i skuggan av moderaterna och därmed tappar väljare. När man fortsätter att läsa Lennarts kommentarer så blir den borgerliga kannibalismen allt mer uppenbar. – Jag tror det är väldigt viktigt att alla fyra partier syns, och blir mera synliga i media och i den politiska debatten under 2009. Framgångskonceptet 2006 var just att alla fyra partier syntes lika mycket och gavs utrymme att profilera sig inom ramen för det vi gemensamt är överens om. Det ligger i alla fyra partiernas intresse, säger han till SvD.

Det går bra nu, Hennesy moet i mitt glas nu, det går bra nu

Jag skulle vilja ta tillfället och citera Sven Otto Littorin när det gäller Kd och det kommande året, det blir ett skitår. Att skylla på moderaterna, media och sedan titta med nostalgiska blickar på valrörelsen 2006 när borgerligheten var i opposition är ju bara trams. Den bortförklaringen kanske kanske duger i media, men det är knappast detta som är den verkliga orsaken till Kd kollapsen. Jag tror nämligen precis motsatsen till det Lennart Sjögren tror. Nu när Kd:s riktiga politik och makt har visats i ett misslyckande att slopa fastighetsskatten och att sänka bensinskatten. Lägg till införandet av ett floppande vårdnadsbidrag och till sist deras homofoba syn på könsneutrala äktenskap så är det där ni har orsaken till KD kollapsen. Det är deras egen politik och att de just synts i media som är orsaken till deras siffror. Känns som att ett förlorade parti alltid vill skylla på media och övriga partier men vis av erfarenhet så kan jag som socialdemokrat i alla fall säga att det är helt fel. Man får foten för en felaktig verklighets beskrivning och politiken man för, inget annat. Vill Kd överleva så borde de satsa på att bli det nya osynliga partiet och hoppas på moderata stödröster på valdagen för att klara riksdagsspärren.

Krassman, In Your Face

lördag, januari 10, 2009

Heta nyheter eller en höna av en fjäder?

I SvD kan vi läsa att socialdemokraternas tyngsta partidistrikt gör uppror mot Mona Sahlin och att socialdemokrater från Skåne kräver att partiledningen backar från sin strama budgetprinciper. Morgan Johansson och Heléne Fritzon blir av SvD utvalda till upprorsledare och Morgan säger bland annat att utgiftstaket och det enprocentiga överskottsmålet i de offentliga finanserna måste ifrågasättas. Detsamma gäller penningpolitiken. Riksbankens inflationsmål bör kompletteras med ett sysselsättningsmål. I DN är dock rubrikerna något annorlunda. Själv undrar jag mest om dessa funderingar kan vara någon nyhet. Precis som i många andra frågor så finns det en öppen och historiskt välkänd debatt inom socialdemokraterna om vad som är det bästa för Sverige.

Knappast upprorsledare, däremot en förbaskat duktig politiker.

Att tro att principer och ställningstaganden inte behöver omprövas eller ifrågasättas känns ju knappast som verklighetsbaserat och modernt. Vi har väl alla sett hur principiellt viktiga frågor inom den borgerliga alliansen ändrats och friserats för att kunna genomföras, FRA och könsneutrala äktenskap för att nämna två. Om jag skall vara ärlig så tror jag inte att vi på någon sätt skiljer oss från övriga partier på detta område. Att det finns områden där moderaterna från Stockholm skiljer sig mot sin partiledning tvivlar inte jag en sekund på och naturligtvis är detta normalt. Om nu Socialdemokraterna i Skånes synpunkter kommer att ledat till att budgetprinciperna ändras tvivlar jag dock på.

Så sent som den 9:e december 2008 så hade Heléne Fritzon och Mona Sahlin en gemensam debattartikel om ansvarsfull ekonomisk politik och jag tror knappast att detta synsätt på ämnet har ändrats på en månad. Tycker att Sven-Erik Österbergs kommentar känns som ett klokt förhandsbesked på ämnet gällande budgetprinciperna. -Vi kan inte som oppositionsparti ha en mer lössläppt ekonomisk politik än vad vi hade i regeringsställning. Det håller inte. Det skapar ingen bra trovärdighet i förhållande till väljarna när det gäller vår regeringsduglighet, säger han till SvD.

Krassman, In Your Face

söndag, januari 04, 2009

Moderaternas passivitet orsakar onödigt lidande

Såg nu ett en artikel som jag och mina kamrater från oppositionen i utbildningsnämnden hade publicerats nyligen. Här nedan kan ni läsa hela artikeln eller klicka här.

Den moderatledda regeringens passivitet att möta jobbkrisen orsakar onödigt lidande. Tveksamheten och passiviteten att stimulera marknaden och ge möjligheter och nya chanser för de som drabbas och hamnar i utanförskap försämras för varje vecka som går.
För varje dag som går utan att den moderatledda regeringen fokuserar på att hålla tillbaka arbetslösheten och göra de behövda satsningar som näringslivet och oppositionen efterfrågar ger bara en längre startsträcka och större kostnader för vårt samhälle. Istället för att motverka krisen så försöker den moderata regeringen förvalta dess effekter.

Den 9 december beslutade utbildningsnämnden i Norrtälje kommun om sin budget för 2009 och vi kan tyvärr konstatera att den moderatledda majoriteten i kommunen är riktiga sjusovare. Visioner och satsningar för att möta den ökande arbetslösheten i kommunen saknas helt och hållet. Istället är det besparingar i verksamheten som gäller i form av utebliven kompensation för kommande löneökningar.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har lagt en budget med hänsyn till den framtid som vår kommun skall möta. Det är en budget för att motverka arbetslöshet och utanförskap, en budget som investerar i våra pedagoger och studenter så att de står bättre förberedda och rustade inför framtiden. Detta till skillnad från den moderatledda majoritetens budget som beskär verksamheten för pedagoger, unga och vuxna studerande, en budget som kommer att förvalta arbetslöshet och utanförskap.
Vår satsning i utbildningsnämnden syftar till att stärka det viktigaste området i tider med finanskris och jobbkris. Vi prioriterar att få fler i arbete och det gäller särskilt dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Vi har en tydlig jobblinje och därför satsar vi två miljoner kronor mer än den moderatledda majoriteten på vår SFI-verksamhet. Vi vet att det är avgörande att lära sig det svenska språket, och att genom praktik få en första kontakt med en arbetsgivare är även första steget in i samhället och första steget till ett arbete. SFI-utbildningen gör detta möjligt.

Jobblinjen ligger i fokus och därför skall vi lägga mer resurser på omställning för alla de som nu drabbas av arbetslöshet i vår kommun. I vår budget lägger vi en miljon kronor mer än den moderatledda majoriteten på att stärka vuxenstudierna. Det är ett sätt att säkerställa den enskildes utveckling och dennes framtida anställningsbarhet på en allt mer kompetenskrävande arbetsmarknad.
Att den moderatledda majoriteten i utbildningsnämnden tryckt på ”snooze-knappen”, och fortsätter sjusovandet märktes tydligt när moderaternas gruppledare i utbildningsnämnden, Sören Forslund, kritiserade oppositionens budgetförslag för en tydlig jobblinje, och frågade varför vi satsar på saker som redan går med överskott i budget?
Nämnas bör att SFI:s verksamhet ligger över en miljon i underskott så här långt 2008, men själva frågan visar tydligt att viljan att prioritera tidiga insatser inte finns hos den moderatledda majoriteten. Sören Forslunds fråga ställdes samma dag som vi kunde läsa att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och att arbetslösheten stiger till nio procent år 2010, allt enligt Arbetsförmedlingens jobbprognos.
En sådan framtidsprognos måste mötas med tydlighet från politikens håll och tidiga insatser. Tyvärr står Norrtälje kommun utan en tydlig och ansvarstagande politisk ledning.

Kristian Krassman, s
Ulrika Falk, s
Lars-Erik Jansson, s
Ulla Bratt, s
Katrine Mattsson, s
P-O Lindell, s
Anna Zetterström, v
Leif Oscarsson, s
oppositionen i
utbildningsnämnden