torsdag, mars 31, 2011

Trött Borg vs Hungrig Waidelich

Finansminister Anders Borg ser fram emot att trappa ner och göra annat än politiken. Det var hans besked som han lämnade mitt under Socialdemokraternas pågående extrakongress. - För mig skulle den dagen jag slutar som finansminister vara en av de bästa i mitt liv. Det skulle vara väldigt skönt att få återgå till att vara en vanlig människa med ett vanligt jobb och få gå på Ica, meddelade Borg i Efter tio på Tv4. Om nu detta var ett planerat utspel för att ta media utrymme från den pågående S-kongressen så var detta utspel ett av det dyraste och mest oplanerade jag sett i modern tid.


För att försöka minimera skadan från att nu planerat en kommande valförlust så repade Borg mod. Men istället för att ge sig på vinstuttag och fallskärmar så gav han sig på kommunerna och deras sätt som man förhandla löner på. Borg menar att höga ingångslöner i kommunerna kan bidra till den höga arbetslösheten. Ett resonemang som ytterligare visar att Borgs prioritet är att hålla nere ingångslönerna och på så sätt hålla tillbaka löneutvecklingen. Hålla tillbaka löneutveckligen för de som tjänar lägst, vill säga.

Skillnaden i politiken kunde inte just nu vara större. Sveriges blivande finansminister och ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, Tommy Waidelich beskriver idag tillsmammans med Håkan Juholt politikens ansvar för att rusta Sverige med det överskott som nu skapas i statsfinanserna. Det handlar om att göra det mer lönsamt att arbeta, investera i Sveriges konkurrenskraft, stärka kvaliteten i utbildningssystemet, införa nolltolerans mot arbetslöshet och bryta utanförskapet. Målsättningar som Anders Borg bara kunat leverera i tom och innehållslös retorik.

Tommy Waidelich och Håkan Juholt spänner i dag bågen, medan Anders Borg och Reinfeldt sträng slaknar mer för varje dag som går. Den borgerliga retoriken handlar i dagsläget om att försvara systemen och nöjt luta sig tillbaka och se på det man skapat. Ökade klyftor mellan fattiga och rika, mellan sjuka och friska, mellan arbetslösa och arbetandet. Ansvaret som väljarna givit till borgerligheten för att stärka vårt samhälle har lämnat till marknaden att sköta medan Moderaterna är vanan trogen, att se till att den som redan har får ännu mycket mer.


Gammelmedia på detta:


Nymedia på detta:



Krassman / In Your Face

tisdag, mars 29, 2011

Bryt dödläget med en kommission

I dag har undertecknad en artikel publicerad gällande kärnkraften och det rådande dödläget som frågan skapar när det gäller energipolitiken. Länk till artikeln hittar ni här, och nedan finner ni den i sin helhet.

--------------------------------------------------------------------------

I spåren av katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima i Japan börjar nu den svenska kärnkraftsdebatten att vakna till liv. Debatten befinner sig i startgroparna, men frågan är när energipolitiken i Sverige egentligen kommer ut på banan? Det talas om översyn av säkerheten på reaktorerna och att vi måste ta lärdom av det som sker i Japan.

Det må vara kloka ingångar, men knappast lösningen på den stagnerade energipolitiken. För det är ett faktum att den svenska energipolitiken befinner sig mer eller mindre i ett dödläge, och att nyckelfrågan är kärnkraften. Den borgerliga uppgörelsen om att tillåta byggandet av nya reaktorer har en mindre majoritet i riksdagen än den hårt kritiserade licensjakten på varg.

Signalen från energibolagen är tydlig, de tänker inte bygga nya reaktorer under mandatperioden. Detta eftersom spelreglerna styrs av en bräcklig blockpolitik och sträcker sig max mandatperioden ut. Stillestånd är detsamma som tillbakagång, och detta är det rådande läget. Själv trodde jag att debatten om kärnkraften skulle nå sin kulmen efter den andra kalla vintern i rad med skyhöga elpriser, men mot bakgrund av den pågående katastrofen i Japan är en av de största prövningarna för Sveriges energipolitik redan här.

De rödgröna hade ambitionen att efter en valseger 2010 bjuda in de borgerliga partierna till överläggningar kring kärnkraftens framtid. Så blev det inte och skyttegravarna ser ut att vara djupare än någonsin. Nu försöker man istället att laga efter läge, utan att söka långsiktiga och blocköverskridande överenskommelser. Det är inget som imponerar på varken elkonsumenter, leverantörer, kärnkraftskramare eller oss som vill se en framtida avveckling. Låsta positioner gör att nödvändiga investeringar uteblir, oavsett energiform.

För att hitta långsiktiga lösningar behövs en blocköverskridande och parlamentariskt sammansatt kärnkraftskommission som med hjälp av experter och forskare på området kan bryta det rådande dödläget. I dagsläget ligger kärnkraftsfrågan som en blöt filt över energipolitiken. Oavsett om vi valde ”linje” i folkomröstningen 1980 eller om vi just tecknat vårt första elavtal så är jag övertygad om att alla förväntar sig att politiken tar sitt ansvar och hittar lösningar för hur vår energi skall utvinnas i framtiden och skapar spelregler som sträcker sig längre än till nästa val.

Den rådande situationen gör att energifrågan i Sverige befinner sig på ett sluttande plan och det är hög tid att ansvariga politiker lägger prestigen åt sidan. Jag tror att både kärnkraftsförespråkare och deras motståndare kan se poängen med en politik som satsar på både de nya energiformerna och moderniserar atomklyveriet.

Jag har lärt mig att politik är det omöjligas konst men i dagsläget så handlar politiken tyvärr inte om att hitta lösningar och se möjligheter när det kommer till kärnkraften. Den handlar mer om att hålla på sitt och försvara det, oavsett konsekvenserna. Det är en hållning som gör att Sveriges möjlighet att bli den framtida ledaren av energiutvecklingen i världen förblir en utopi.

Kristian Krassman (S)

Gammelmedia på den strålande kärnkraften:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på den samma:

söndag, mars 27, 2011

Knuffen för vecka 12

Söndag och Socialdemokraternas Nystartskongress är över. Under kongressen så har de progressiva bloggarna i NetRoots imponerat, som alltid. Effekterna av detta kan vi räkna med visa sig i kommande Knuff-rapporter. Veckan som gått har inte bjudit på så mycket rörelse, tio bloggar har oförändrade placeringar. Sex bloggar har klättrat på listan och det största klivet gör Rebella Unga S-kvinnor med hela sju platser. Under veckan så är det fyra bloggare som tappar på listan och det är en trio som faller tre platser vardera. Det är bloggarna Storstad, Partistaten och Magnihasa. Men som sagt, det skall bli spännade att se hur nystartskongressens bloggande påverkar kommande listor. 1. Alliansfritt Sverige (oför) 2. Peter Andersson (oför) 3. Röda Berget (oför) 4. Mitt i steget (oför) 6. Peter Högberg (oför) 7. Martin Moberg (oför) 10. Lena Sommestad (oför) 14. Storstad (-3) 16. HBT-Sossen (+1) 19. Svensson (oför) 20. In Your Face (oför) 21. Jinges Web&Fotoblogg (+6) 23. Ett Hjärta RÖTT (-1) 26. Roger Jönsson (oför) 28. Partistaten - av Sandro Wennberg (-3) 27. Annarkia (+1) 31. Rebella (+7) 34. Min politiska sida (+2) 39. Jonas Sjöstedt (+3) 44. Magnihasa (-3) Krassman / In Your Face

Kärnkraftens framtid

Sista dagen på Socialdemokraternas kongress och äntligen får jag tid att blogga lite. Det har varit mycket att göra och den känslan som denna nystarts kongress givit går inte att ta miste på, vi är på banan. Under gårdagens pressträff som Håkan Juholt och Carin Jämtin så ställdes frågan om kärnkraften. Det dödläge som energipolitiken befinner sig i måste brytas. Att likt Maud Olofsson kalla till sig energijättarna löser inte prisutvecklingen eller omställningen till förnyelsebaraenergier. Politiken har ett ansvar och nu måste politiken agera.

Om de borgerliga alliansen är villiga till att hitta blocköverskridande uppgörelser gällande energifrågan är tveksamt. Kärnkraften som är nyckelfrågan vilar på en majoritet i riksdagen med två röster, och det är helt ohållbart och helt oacceptabelt. Alla partier behöver ta sitt ansvar och jag är helt övertygad om att Håkan Juholt kommer att lyfta frågan inom en snart framtid. Just nu ligger frågan i skuggan av katastrofen i Japan men den kommer snart att komma ut i dagsljuset , oavsett om man är för eller mot kärnkraften så kommer debatten om framtidens energi att komma.

Jag är övertygad om att Kärnkraften kommer att finnas med oss i många år till, men att avvecklingen och omställning måste prioriteras är ett faktum. Kärnkraften är inte framtidens energi och för varje dag som den bräckliga uppgörelsen som den borgerliga partierna levererat så förpassas alternativen in på ett stickspår. Jag är övertygad om att kärnkraften kommer att bli en valfråga 2014, och det skall bli spännande och se om Folkpartiet är lika övertygade anhängare av denna strålande energikälla som tidigare valrörelser.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Tänkvärt! eller inte? / Mats Engström / Jinge /

Krassman / In Your Face

lördag, mars 26, 2011

fredag, mars 25, 2011

Extrakongressen









Microsoft Silverlight plugin is missing. This is the recommended way of viewing our broadcasts.

Download and install Microsoft Silverlight



After installation of Microsoft Silverlight a restart of your browser might be required.


Get Microsoft Silverlight


If you can not install Microsoft Silverlight you have the possibility to view the broadcast with Windows Media Player in Internet Explorer from this link.

torsdag, mars 24, 2011

Förändringens vindar blåser bara på toppen

Mona Sahlin kommer nu att lämna ordförandeskapet i Socialdemokraterna efter valförlusten. Ny kandidat till partiledare är Håkan Juholt och det har redan börjat att möbleras om i den yttersta toppen av partiet. Detta är behövligt och välkommet eftersom ett nytt ledarskap kräver ett nytt lag, så att nya valframgångar skall kunna nås. Det skall bli spännande och se hur partiets styre kommer att utvecklas och vilka fler nya spelare som kommer att ta plats jämte ny partiordförande och partisekreterare.

Däremot så verkar insikten om förändring och dess vindar inte nå så långt. DN:s kartläggning visar att tre av fyra lokala S-ledare sitter kvar trots att de tappat ännu mer än de 4,4 procentenheter man förlorade på riksplanet i valet 2010. DN konstaterar dock att det verkar finnas ett sätt till att nå en starkare lokal framgång. I många av de 106 kommuner där S gick framåt är en gemensam nämnare att unga personer tagit över ledningen av partiet.

I Ragunda talas det om en Terese Bengard-effekt sedan 34-åringen bidrog till att lyfta partiet från 40 till 55 procent. – Framgångsrecept. Tja, en ung kvinna i glesbygd som ställer sig upp och säger: Jag vill bo här! Jag älskar det här stället! smäller rätt högt. Jag representerar något nytt, säger Terese till DN. I min egen kommun så tappade vi Socialdemokratrer 3,62 procentenheter och igår var det årsmöte. De enda som har lämnat sitt uppdrag är undertecknad, som valledare, och arbetarekommunens vice ordförande. Resterande av den gamla ledningen sitter kvar.

De finns en kultur inom mitt parti, att man sitter den perioden man är vald på. Det gör man oavsett hur det går och vad man preseterar. Politik är en förtroendebransch och Mona Sahlin fick inte väljarnas förtroende. Jag som valledare för Socialdemokraterna i Norrtälje kommun levererade inte heller en valseger och därför har jag ställt min plats till förfogande, en tanke och handling som tydligen slagit skrämmande få på ledande positioner på lokal nivå.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

onsdag, mars 23, 2011

Mellan hopp och förtvivlan

Läget vid kärnkraftverket Fukushima 1 pendlar mellan hopp och förtvivlan. Flera små framsteg har gjorts med arbetet för att få tillstånd en helt fungerande kylning av de drabbade reaktorerna, i nästa stund måste arbetet avbrytas för ny rökutveckling och kraftigt höjda strålingshalter. Att situationen kommer att lösa sig är jag helt övertygad om, men hur den lösningen kommer att se ut känner jag dock större oro över.

I Tokyo så har nu myndigheterna gått ut med att man skall sluta att ge spädbarn kranvatten, eftersom det har för hög strålningsnivå för att få användas i mjölkersättning. De utsläppen som nu gjorts har gjort att spår av radioaktiva ämnen även hittats i andra centralt belägna regioner. Japans historia gällande radioaktivitet och dess spridning känner vi alla till och dessa signaler som myndigheterna nu skickat ut måste se som att katastrofen nu går in i en ny fas, en mycket farlig fas.

Här hemma så verkar debatten kring kärnkraften inte riktigt tagit fart utan här ser det ut som att utvecklingen i Fukushima bidrar till att vara ett fungerande kylsystem. Trots att de politiska partierna trevar kring ämnet så verkar opinionen klart har förändrats sedan tsunamin drabbade Japan och Fukushima. Hur den kommer att påverkas får vi se men att atomåldern är på väg i en ny tid är uppenbart, om det är dåtid eller framtid får vi se.

Gammelmedia på detta:
DN
/ DN2 / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Tänkvärt! eller inte? / Jinge / MONICA NOW / FOLKVET / Lotta Olsson / Annarkia / Röda Berget /


Krassman / In Your Face

tisdag, mars 22, 2011

Ett efterlängtat besked, på gott och ont

Det som hände tre månader gamla Linnéa sista dagen i hennes liv kommer nu med stor sannolikhet att bli känd. Åklagare har i dag meddelat att man tänker väcka åtal mot den dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Oavsett om man tycker detta är rätt eller fel så är jag glad att Åklagaren äntligen tagit beslut om nästa steg, den ovisshet som alla inblandade parter levt i sedan den 31 maj i fjol är oacceptabel.

Jag har skrivit ett antal inlägg om Linnéa och vad som kan ha hänt det sista dygnet i hennes liv, och det har väckt mycket känslor. Frågan om aktiv och passiv dödshjälp är otroligt laddad men jag anser att alla de oklarheter som finns i fallet måste klargöras. Svensk sjukvård måste klara att hantera denna förtroendekris som fallet innebär och jag kan bara hoppas att sanningen nu kommer fram. Detta eftersom den tydligen inte gjort det tidigare, trots alla de polisförhör som hållits.

Barnläkarens advokat, Björn Hurtig, meddelar att han kommer att begära så kallad överprövning av åklagarens beslut att låta målet gå vidare till rättegång. Det betyder överklagandet går till Riksåklagaren (RÅ), landets högste åklagare. En norsk specialist har för Rättsliga rådets räkning utrett om det går att slå fast att babyn dog av en överdos tiopental. Specialistens analys är alltså det som ligger till grund för att åklagaren nu går vidare. Denna sorgliga tragedi kommer alltså dra ut ännu längre på tiden och jag skriver som så många gånger tidigare, i den här historian finns bara förlorare.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Expressen / Aftonbladet /

Mina tidigare inlägg på ämnet:
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10


Nymedia på detta:
Mårten Schultz /


Krassman / In Your Face

söndag, mars 20, 2011

En nationell angelägenhet

Jag delar ambitionen som (S)-kriskommission slagit fast, att ( S)skall bli Sveriges öppnaste, nyfiknaste och ödmjukaste parti. Valberedningen har nu presenterat en ny laguppställning till partiets verkställande utskott och tar man sig några minuter och synar våra främsta politiska motståndares laguppställning, Moderaternas partistyrelse, så är det inte så lätt att vara ödmjuk.

Vilka som sitter i Moderaternas partistyrelse är inte, och har aldrig varit en nationell angelägenhet. Om det kommer bli så i framtiden tvivlar jag dessutom på. För jag misstänker nämligen inte att de som sitter i (M)-partistyrelse är ett lag där varje spelare är viktig för insatsen i politiken. Nyheten att Mikael Damberg föreslås till ordinarie ledamot, Veronica Palm och Leif Pagrotzky som ersättare till verkställande utskottet för Socialdemokraterna är dock en av dagens toppnyheter.

Det ludicrousiösa intresse som finns vid vilka som sitter i Socialdemokraternas ledning är smickrande, men även förrädiskt. För stort fokus kan leda till ett konstant förvaltande istället för att progressivitet får råda. Personer på ledande positioner har ett förtroende kapital som måste förvaltas, och som är till låns. Något som Ylva Johansson beskriver mycket träffsäkert. Hur nu partiets ledning kommer att formeras vet vi inte, men jag har full förståelse för att media anser att detta är en nationell angelägenhet, för det är det...ödmjukt va?

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD / Expressen /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Ylva Johansson / Johan Westerholm / Martin Moberg / Tokmoderaten / Ulf Bjereld / Roger Jönsson /

Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 11

Denna söndag präglas nyheterna av utvecklingen i Libyen och katastrofens Japan. Men eftersom det är just söndag så är det dags att titta på utvecklingen för våra NetRoots-bloggare på Knuff listan. Veckan klättrare är Ilse-Marie med bloggen Ett hjärta RÖTT som klättrar hela åtta platser jämför med förra veckans lista.

Förra veckan var det femton bloggare som hade oförändrad placering på listan. Den här veckans lista bjuder på mer rörelse, även om de inte är så stora förändringar. Sju stycken bloggare har oförändrad placering den här veckan. Det är sex bloggar som tappar en placering var, men det största raset för veckan gör Veronica Palm som tappar sex placeringar och den här veckan landar utanför topp 50 listan på plats 51. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan.

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
3. Röda Berget (oför)
4. Mitt i steget (oför)
6. Peter Högberg (+1)
7. Martin Moberg (-1)
10. Lena Sommestad (+2)
11. Storstad (+1)
17. HBT-Sossen (-1)
19. Svensson (-1)
20. In Your Face (oför)
22. Ett Hjärta RÖTT (+8)
25. Partistaten - av Sandro Wennberg (-1)
26. Roger Jönsson (-1)
27. Jinges Web&Fotoblogg (-1)
28. Annarkia (oför)
36. Min politiska sida (+2)
38. Rebella (+1)
40. Magnihasa (+1)
42. Jonas Sjöstedt (+1)

Krassman / In Your Face

torsdag, mars 17, 2011

Sveriges Gazaremsa

Kärnkraftsdebatten i Sverige ligger i startgroparna och nationens främste kärnkraftsförespråkare, Jan Björklund, tog några första trevande steg till en debatt med sin antagonist Åsa Moberg under gårdagens Aktuellt. Ett drag han säkert ångrar många dagar och kvällar framöver. Oavsett detta så grävs nu skyttegravarna djupare för var dag som går mellan känkraftsvänner och kärnkraftsmotståndare. Ingenstans har jag sett dessa två mötas i debatten med ömsesidig respekt och tolerans, och nej, jag är verkligen inget undantag. Den där Antonsson är ju bara för mycket alltså.

Men precis som i frågan om licensjakten på varg så är det ytterligheterna som hörs mest och verkar avgöra det mesta i debatten. Skillnaden är väl dock att licensjakten på varg har ett tydligare mandat i Sveriges riksdag än vad utbyggnaden av kärnkraften har. Själv trodde jag att debatten om kärnkraften skulle nå sin kulmen efter nästa kalla vinter med skyhöga el-priser. Men med den pågående katastrofen i Japan så tror jag att den största prövningen för Sveriges energipolitik redan här.

De rödgröna hade ambitionen att efter en valseger 2010 bjuda in de borgerliga partierna till överläggningar kring kärnkraftens framtid, så blev det inte. Nu tuppfäkas det med pekpinnar om vad som är passande och inte att göra under den pågående krisen, men uppenbart är att debatten kommer att komma, oavsett vad man önskar sig se med Sveriges kärnkraft. Men när skall då politiken ta sitt ansvar? Att tala om reglering och säkerhetsuppdateringar är inte att ta ansvar för frågan. Men det är inte heller att ta ansvar att säga att kärnkraften skall avvecklas när så ges tid och möjlighet utan att höja priser och sätta industrin i konkurs, för när kommer det egentligen att ske fullt ut?

Likt vargfrågan så får tyvärr ytterligheterna i debatten styra, och nu krävs det att prestige läggs åt sidan och de som konsekvent ägnar sig och problembeskrivningar får lämna förhandlingsbordet. Oavsett om man valde "linje" i folkomröstningen 1980 eller om man just tecknat sitt första el-avtal så är jag övertygad om att man förväntar sig att politiken tar sitt ansvar och hittar lösningar för hur vår energi skall utvinnas i framtiden, och skapar spelregler som sträcker sig längre än till nästa val.

Jag är övertygad om att man kan kombinera kärnkraftskramande med kramande av förnyelsebara energier, om båda ges utrymme och att båda får tala, precis som i vargfrågan. Oavsett vad som nu kommer att ske i Fukushima så kommer detta vara ett startskott på en debatt här hemma i Sverige. Jag är emot kärnkraften och jag kommer vila först när sista reaktorn tas ur bruk, men om jag skall uppleva den dagen så måste jag nog ändra strategi och ingång i frågan. För om sanningen skall fram så verkar denna fråga vara Sveriges motsvarighet på Gazaremsa, och då duger det inte med nya bosättningar eller Qassam-raketer.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Pezter / Kommunisternas blogg / Annarkia / Jinge / Röda Malmö / Alltid rött alltid rätt / Dummokraten / Thomas Böhlmark / Svensson / Fredrik Frengeur / Johan Westerholm /


Krassman / In Your Face

onsdag, mars 16, 2011

Vad lägger vi på tallriken?

I dag så har vi från oppositionen i klimatnämnden i Norrtälje kommun en uppföljare på vår första artikel, gällande vår motion om att införa en köttfri dag. Vi har fått två genmälen på vår artikel, en från Centerpartiet och en från Moderaterna. Den här artikeln är ett svar på Centerpartiets artikel, och ett svar till Moderaterna är redan på väg. Du hittar en länk till artikeln här, och finner den dessutom i sin helhet här nedan.

--------------------------------------------------------------

Vår artikel om att införa en köttfri dag fick ett antal personer att vakna. Den fick även tre centerpartister att vakna, men uppenbart på fel sida. De tre skriver den 4 mars i NT att det kan vara en riktig iakttagelse att vi kan påverka klimatet med vad vi äter. Det verkar som debattörerna valt fel ingång, och därför landar i fel slutsats.

Att skriva ner FN-organet FAO:s rapport till att tamboskap för matproduktion ”kan” påverka klimatet är en underdrift av enorma format. Vi vill slå fast att det är ett faktum att det vi lägger på tallriken påverkar vårt klimat. Det finns alltså inget ”kan” i den här frågan. Fakta i fallet visar att transportsektorn står för 13 procent av samtliga utsläpp av växthusgaser, medan hushållningen av tamboskap för mejeri-, ägg- och köttproduktion står för 18 procent.

Visst binder grödor koldioxid, men att låta djur för köttproduktion beta är inte den mest klimatsmarta lösningen. Vi önskar öppna ängar där djur betar sommartid, men att det måste vara just köttboskap ställer vi oss tveksamma till. Vi tycker att man måste lyfta blicken och se möjligheterna i denna debatt. Vi vill alla bidra till minskade utsläpp från trafiken, men när det kommer till tallriken så blir det lätt stopp.

Det är här vi måste våga tänka nytt och tänka förändring. Vi glädjer oss åt Centerpartiets syn på att lokala företag skall kunna lägga anbud i upphandlingar. Det är ett avgörande verktyg för att få mer närodlat och närproducerat. Men då måste det levereras tydliga kriterier och pengar för att kunna prioritera de mest klimatsmarta alternativen vid upphandlingar. Med författarnas formuleringar i ryggen hoppas vi att Centerpartiet kan leverera, för detta stödjer vi.

Klimatförändringarna är ett globalt problem, precis som handeln med mejeriprodukter, ägg och kött. Vi äter i snitt 84 kilo kött per person och år, och importen ser olika ut för olika typer av kött. Av nötkött står den för 45 procent, för fågel cirka 40 procent. Vill vi bryta trenden med ökad import så är aktiv politik ett måste. Här förutsätter vi nu att Centerpartiet bryter med den borgerliga regeringen som anser att EU:s jordbruksstöd skall avskaffas omedelbart, och att Centerpartiet ansluter sig till vår och LRF:s linje som önskar att marknadsanpassningen sker i takt med omvärlden. Om inte så riskerar vi att slå ut stora delar av vårt eget jordbruk.

Vi ser det som en självklarhet att våra elever får en näringsriktig kost. Precis som att det är en självklarhet i Haninge, där Centerpartiet och den borgerliga majoriteten infört en köttfri dag. Vi förstår att tanken på att en dag i veckan avstå från de 230 gram kött vi äter per dag utmanar ett traditionellt tankesätt, men det tycker vi är bra. För det är ju precis som Albert Einstein sa: ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.” I svenska näringsrekommendationer översatta till livsmedel ingår ungefär 140 gram kött- och charkuteriprodukter per dag, sett till konsumtionen tycker vi i alla fall att frågan om en köttfri dag är relevant.

Kristian Krassman (S)
Tove Åström Engvall (S)
Bengt Sellin (S)
Lotta Nilsson (S)
Per-Åke Jeansson (S)
Diego Lopez (V)

Dagen D för kärnkraften

Som tidigare dagar så vaknar vi till många gissningar och kanske:n gällande kärnkraftverket Fukushima 1. Myndigheterna uppger i dag att reaktor 3 kan vara så pass skadad att den nu läcker ut radioaktiv ånga. Under natten till i dag så skall även den brand som tidigare släcktes, i reaktor 4 där kärnbränsle finns lagrat, börjat igen. Den skall nu vara släckt.


Man har igen begärt hjälp från USA med att hantera den till synes hopplösa situationen vid anläggningen. Nu gäller förfrågan att få hjälp med att vattenbomba det upplagda kärnbränslet med vatten för att kyla dom, en plan som vittnar om det desperata läge som rådet på platsen.

Det kommande dygnet verkar onekligen bli dagen D för Fukushima 1. Det kan även bli dagen D för kärnkraftens framtid i i Japan, och även för många andra länder i världen. Tyskland har redan agerat och skjuter upp beslutet om att tidsförlänga ett antal av sina reaktorer. Detta samtidigt som Franska och Amerikanska strålskyddsmyndigheter har uppgraderat olyckan i Fukushima till nivå sex, på en sjugradig skala.

Tilltron till den information som levereras från det ansvariga bolaget TEPCO ifrågasätts internationellt så väl som nationellt. Rykten från gårdagen gör gällande att Japans premiärminister rusat in på ett ledningsmöte på TEPCO och krävt "alla papper på bordet". Om detta nu stämmer kan man ju verkligen undra vilken information som går att lita på. Denna dag, den 16:e mars 2011 kan mycket väl vara dagen D för kärnkraften som vi i dag ser på den. Denna dag kan vara början på slutet av atomåldern.

Gammelmedia på detta:


Krassman / In Your Face

tisdag, mars 15, 2011

En ursäkt kan betyda mycket

Läget vid det tsunami drabbade kärnkraftverket, Fukushima 1, ser allt mer hopplöst ut. Igår kväll vid 22 tiden, svensk tid, drabbades ytterligare en reaktor av en explosion, den tredje sedan i söndags. Samtidigt så har en brand brutit ut vid reaktor 4, som inte var i drift då tsunamin slog till mot anläggningen.

Tokyo Electronic Power Company, TEPCO, har nu flyttat all sin personal som inte arbetar direkt med att kyla reaktorerna till säkrare områden utanför kärnkraftverket. Detta på grund av de höga strålningsdoserna som uppmätts. Hur många härdsmältor, och om några har skett redan är som tidigare dagar okänt. Informationen innehåller många kan och kanske:n och med tanke på läget vid anläggningen så är detta tyvärr förståligt.

Sveriges energiminister, Maud Olofsson gjorde under gårdagen ett oförglömligt framträdande i Aktuells sändning vid 21 tiden. Maud slog fast att - kärnkraften är alldeles, alldeles speciell. Här visade Maud verkligen att hon själv är alldeles, alldeles speciell och det skall bli intressant att se hur Maud hanterar debatten om kärnkraften inom Centerpartiet. Frågan är nämligen alldeles, alldeles speciell för Centerpartiet.

Igår så bad ledningen på TEPCO om ursäkt för den rådande situationen och just den saken gör mig ännu mer orolig för det som komma skall. Vi får se hur situationen utvecklas under dagen men jag är väl tyvärr en av dom som befarar att det kommer att bli värre, innan det blir bättre. Den här tragedinseffekter kan ingen ännu överblicka, och visst ligger det i den Japanska kulturen att vid tillfällen som detta be om ursäkt, men frågan är väl vad det egentligen betyder. Att de är ansvariga för situationen eller att de har hanterat den felaktigt, frågorna om kärnkraften är många men tyvärr så verkar övetron till den samma vara mänsklig och ständigt återkommande.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 / DN3 / Expressen3 / DN4 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Konservativa tankar / Peter Högberg / Röda Berget / Johan Westerholm / Röda Malmö / Jinge / Peter Andersson / Mats Engström / Törnebohms hotspot / Feel in the blogg / Huddingeperspektiv / Johan Westerholm / Lasses blogg / Kaj Raving / Annarkia / Olas tankar /

Krassman / In Your Face

måndag, mars 14, 2011

Bra (C)hans för pudel

Dagens ledare i Aftonbladet, signerad av Anders Lindberg är en sann fullträff när det gäller att adressera problematiken kring den strålande energikällan, mer känd som kärnkraften. Sverige är inte Japan och världens säkraste kärnkraftverk som är de japanska står inte heller i Sverige. Sveriges reaktorer har år efter år lappats och lagats för att klara några år till, medan man i Japan har brottas med sina problem gällande energikällan i spåren av Hiroshima och Nagasaki.


Oavsett skillnaderna och de eventuella likheter som Sverige och japan har när det kommer till kärnkraften så kan jag se att övertron till energikällan är den största gemensamma nämnaren. Gång efter annan har IAEA:s kontroller av den svenska kärnkraften tagit upp den bristande säkerhetskulturen vid ett antal av våra reaktorer. Kärnkraften är kanske så säker som många, först och främst borgerliga språkrör, hävdar. Jag är inte direkt rädd för kärnkraften i sig, jag är rädd för dessa språkrör och experterna som hävdar uppfinningens förträfflighet, jag är helt enkelt mer rädd för människan än kärnkraften.

I spåren av denna tragedi som nu drabbar Japan så börjar nu debatten ta fart återigen i landet Falukorv. För sanningen är den utbyggnad av kärnkraften som den borgerliga allinsen drivit igenom har ett mindre stöd i riksdagen än den mycket omdiskuterade vargjakten. Detta har skickat en tydlig signal till våra energijättar som idag driver våra reaktorer. De tänker inte påbörja några nya reaktorbyggen så länge stödet i riksdagen är så lågt som det är nu. Det blir helt enkelt att lappa och laga de reaktorer som har bland den sämsta driften i världen, ett tag till.

Jag har tidigare sett att frågan kring kärnkraftens vara eller icke i Sverige skulle vara avhängt på ytterligare en vinter, likt de två senaste. Priserna har höjts och den borgerliga regeringen uppvisar inget annat än handlingsförlamning. Lägg till jämförelsen som TCO-tidningen gjort, som visar att för många villaägare så har två tredjedelar av jobbskatteavdraget hamnat i el-industrins fickor. Lägg även till det faktum att staten, via olika skatter och avgifter för produktion såväl som konsumtion kamma in 40 miljarder kronor per år. Ingen dålig kompensation för jobbskatteavdragen det inte.

Nu har alla vi som betalar våra elräkningar och lägger en extra tanke på det som kallas för en hållbarutveckling fått ett till argument att lägga i vågskålen när det kommer till Sveriges hållning till kärnkraften, det argumentet heter Fukushima. Den borgerliga alliansen har gått all in på kärnkraft och satsar penuts på omställningar till mer hållbar energi. Detta har möjliggjorts av Centerpartiet tårdrypande svängning i frågan som Maud Olofsson levererade.

Centerpartiet var det första parti i världen som i ett nationellt parlament tog ställning mot kärnkraften. Kommer nu samma parti vara det första som ångrar sitt ställningstagande för denna strålande energikälla och verkligen agera för att bli ”alliansens gröna röst” eller skall det även fortsättningsvis vara retorik. Centerpartiet visar en tynande tillvaro i opinionen och det känns faktiskt som att denna fråga kan bli pudeln som räddar Maud Olofsson, om hon nu skulle våga.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

söndag, mars 13, 2011

Knuffen för vecka 10

Söndag och dags att se på veckans utveckling för våra progressiva NetRoots bloggare på Knuff listan. Jämfört med tidigare vecka kan vi se att den gångna veckans rörelse avstannat i stora delar. Den hör veckan har hela femton bloggar oförändrad placering, förra veckan var det sju. Veckans klättrare är inte mindre än två bloggar, Johan Westerholm och undertecknad. Vi båda kliver två platser uppåt på listan.

Med tanke på att veckans lista i majoritet är statisk, så kan jag faktiskt inte se någon som tappat i placeringar på listan. Jag vill dock skicka med den gammla sanningen om just detta, sanningen är nämligen att stillestånd är tillbakagång. Vi får se med nästa veckas noteringar har att erbjuda helt enkelt, övriga NetRoots bloggare på listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
3. Röda Berget (oför)
4. Mitt i steget (+2)
6. Martin Moberg (+1)
7. Peter Högberg (+1)
11. Storstad (+1)
12. Lena Sommestad (+1)
16. HBT-Sossen (oför)
18. Svensson (oför)
20. In Your Face (+2)
24. Partistaten - av Sandro Wennberg (oför)
25. Roger Jönsson (oför)
26. Jinges Web&Fotoblogg (oför)
28. Annarkia (oför)
30. Ett Hjärta RÖTT (oför)
38. Min politiska sida (oför)
39. Rebella (oför)
41. Magnihasa (oför)
43. Jonas Sjöstedt (oför)
45. Veronica Palm (oför)


Krassman / In Your Face

Borsyra och brandslangar

Utvecklingen vid kärnkraftverket Fukushima 1 har förvärrats avsevärt från det tidigare rapporterade läget. Enligt Japanska myndigheter så har radioaktiva ämnen förmodligen redan läckt ut från kärnkraftverket. – Det är högst troligt att en härdsmälta har inträffat i reaktor 1, sa regeringens talesman Yukio Edano på en presskonferens i morse. Nu varnar man dessutom för en ny explosion.

Undrar hur debatten inom (C) kommer vara framöver?

Utgångspunkt från regeringen är att det finns en stor möjlighet att en härdsmälta har inträffat i reaktor 1 och att man agerar utifrån att en härdsmälta är möjlig i reaktor 3. Hittills har omkring 200.000 personer evakuerats från områdena kring Fukushima 1 - 2. Enligt den japanska strålsäkerhetsmyndigheten kan upp till 160 personer ha exponerats för radioaktiv strålning. Dessutom så har ett antal arbetare vid kärnkraftverket skadats och minst en dödats.

Enligt ett pressmeddelande från TEPCO så har en anställd dödats då han blev instängd i ett kontrollrum till en kran vid kärnkraftsverkets utsläpp. Nu kyler man härden i reaktor 3 med brandslangar och borsyra och jag fasar över vilken fruktansvärd arbetssituation som dessa män och kvinnor har. Debatten om kärnkraftens förträfflighet och vår övertro till vårt tekniska kunnande får vänta en dag till, när vi vet hur världens säkraste kärnkraftverk klarat detta. Det skall bli speciellt intressant och se hur Centerpartiet hanterar den kommande debatten.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

lördag, mars 12, 2011

En anställd utsatt för kraftig strålning

Följer utvecklingen över läget på Fukushima 1. Kan läsa i det senste pressmeddelandet från TEPCO (Tokyo Electronic Power Company) att en av deras anställda har blivit utsatt för hög dos av stråling under ett försök att lätta på trycket i rekatortanken. Har svårt att se vid vilken tid detta skedde, om det alltså var före eller efter den explosion inträffat.
Var det ett nytt skalv eller en explosion, bara en fråga?

Ser även att samtliga fyra reaktorer vid Fukushima 2 är avstängda och att den reaktor som drabbades svårt 2007, Kashiwazaki Kariwa, fungerar normalt, med fyra aktiva och två avstängda reaktorer. Tyvärr så har jag en känsla av att dagen kommer att bjuda på fler bloggningar på ämnet.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Den ohälsosamme eknomisten / Minsalbei / Madonnan / Jörgen Fagerlund / Christermagister /

Krassman / In Your Face

Denna strålande kärnkraft

Jag har idag tänkt på det som säkert de flesta tänkt på, som tagit del av nyheterna, Jag har tänkt på kärnkrftsolyckan i Tjernobyl. Den skedde den 26:e april 1986 och dess inverkan på kärnkraftsdebatten går väl närmast att likna vid en jordbävning med en magnitud på 8,9 på Richterskalan. Frågan är ju om vi står inför en liknande situation vid det nu Tsunami drabbade kärnkraftverken Fukushima 1 och 2. Nyss skedde en kraftig explosion på Fukushima 1.


Även vid anläggningen Fukushima 2 – har kylsystemet upphört att fungera på tre av de fyra reaktorerna, enligt en talesman för Japans kärnkraftsmyndighet. Temperaturen har stigit så kraftigt att kylvattnet kokat bort. I morse bekräftade Japans strålskyddsmyndighet att man befarade en härdsmälta i atomkraftverket. Kraftbolaget Tepco (Tokyo Electric Power Company) har tidigare förnekat att läget skulle vara så allvarligt, men nu verkar det dock vara mer osäkert.

I går kom uppgifter om att strålningen i ett kontrollrum i anläggningen Fukushima 1 är 1000 gånger högre än normalt men just nu så vet man alltså inte närmare hur läget är vid anläggningen. Expolisionen som nyligen skett har skadat ett antal arbetare och nya uppgifter är att vänta. Japans kärnkraftvärk anses som att vara det säkratse i värden, just med tanke på jordbävningar, men uppenbart så har det inte fungerat fullt ut. I juli 2007 skadades kärnkraftverket Kashiwazaki-Kriwa i Japan av en jordbävning.

Verket stängdes ned i nästan två år för reparationer. FN:s atomenergiorgan IAEA krävde en fullständig utredning av olyckan när det stod klart att läckorna av radioaktivitet var värre än vad som först uppgavs. Nu är inte Sverige som Japan men de politiker och ivriga förespråkare för denna strålande kraftkälla har precis fått ett antal ny frågor att hantera, här på hemmaplan. Sverige är inte Japan och Svenska reaktorer är inte som de Japanska, men övertron till denna strålande energikälla och människans tillkortakommanden verkar vara exakt den samma.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

fredag, mars 11, 2011

Spekulation in absurdum

I dag fylls media med fortsatta spekulationer kring Socialdemokraternas framtida ledarskap. Håkan Juholt som igår presenterades som valberedningens förslag till partiordförande har enligt media ett enormt ansvar och skall mer eller mindre på egen hand vinna valet 2014. Spekulationerna kring Juholt och partiet har inte nått sin kulmen utan ligger i dagsläget endast på nivån absurd. Jag tänkte att vi kunde titta lite närmare på SvD:s lista över Juholts sex stora utmaningar som man knåpat ihop med fyra (S)-märkta tyckare. Så att säga syna analysen och påståendena lite närmare.


1, Ena partiet
SvD slår fast att de senaste månaderna har dominerats av olika fraktioner som stått emot varandra. En förklaringsmodell som är både enkel att ta till sig, men inte för det helt med sanningen överensstämmande. Lena Sommestad mfl. har på ett bra sätt belys detta och vi kan alla konstatera att det finns en styrka med en idékonflikt och att det bör ses som en tillgång och inte bara som ett problem. Detta faktum verkar inte ligga i medias intresse att beskriva, lika lite som att man vill beskriva den idékonflikt som råder inom den borgerliga alliansen.

Mitt betyg på analys och påståenden: IG

2, Förnya
SvD slår fast att Juholt måste leda arbetet för att forma en ny socialdemokratisk politik som blir tydlig för väljarna. I denna fråga spelar det organisatoriska arbetet som partiet måste göra en avgörande roll. När vi väljer företrädare väljer vi även politik. Nu har vi kriskommissionens rapport på bordet, som föreslår en rad organisatoriska förändringar. Om de genomförs, kommer detta att påverka politiken. Irene Wennemo slår fast att det inte finns så mycket politiskt att hålla sig i just nu, i sin analys. Vilket håll klyftorna i Sverige är på väg mot har dock de flesta uppfattat, även vilken politik oppositionen står för.

Mitt betyg på analys och påståenden: IG

3, Visa ledarskap
Här slår SvD fast att Juholt har stora kunskaper om försvarsfrågor men måste nu på kort tid visa att han behärskar hela det politiska fältet och kan matcha sin huvudmotståndare Reinfeldt. Här glömmer man ganska enkelt Juholts långa politiska gärning och det faktum att han varit biträdande/tillförordnad partisekreterare för Socialdemokraterna under fem års tid. Att tro att denne Juholt visar ledarskap genom att kunna politiska frågeställningar är en sammanblandning av gigantiska format. Visar Reinfeldt sitt ledarskap genom att behärska hela det politiska fältet, men snälla SvD.

Mitt betyg på analys och påståenden: IG, Sorry Ulf Bjereld för den sågningen...

4, Vända opinionen
SvD konstaterar att Socialdemokraternas opinionsfall måste upphöra och vända. Juholt måste visa att partiet har kraft att vinna inte bara valet 2014 utan även kommande val. Det som talar för är att han är en god talare med förmåga att entusiasmera. Här konstaterar Christer Isaksson att problemet för S länge har varit att man måste locka väljare som står i mitten för att man ska växa som parti. Han måste framställa Socialdemokraterna som ett brett välfärdsparti för att kunna locka medelklassen i landet. En bra analys av Isaksson, men ett problem som inte på något sätt är omöjligt att lösa. Det finns ett parti i Sverige som vid varje mätning ligger i topp när det gäller att förstå människors vardag. Det partiet är Socialdemokraterna och detta skall vi använda.

Mitt betyg på analys och påståenden: VG

5, Ta bort machostämpeln
SvD påvisar att Juholt måste lyfta starka kvinnor till ledande positioner. Till exempel bör nästa ekonomiskpolitiska talesperson vara en kvinna, anser Ursula Berge. Huvudet på spiken Ursula och här har jag full tillit till att ett feministisktparti som (S) inte har några svårigheter att enas om en bra lag. Det verkliga problemet är dock inte posterna i sig utan möjligheterna till påverkan och inflytande. Moderaterna har gruppledare i riksdagen, partisekreterare, och sex stycken statsråd som är kvinnor. Deras inflytande och påverkan jämfört med de fem män som är statsråd kan ju vara en intressant jämförelse.

Mitt betyg på analys och påståenden: svagt G

6, Locka unga väljare
SvD slår fast att der krävs mer än bara Juholt för att locka unga väljare. Juholt och Jämtin kan uppfattas som traditionalister inom (S), och inte självklara magneter för yngre väljargrupper. Samt att Juholt måste också bli bättre på att använda sociala medier. Om SvD tror att den här typen av frågor var orsaken till att förstagångsväljarna i valet 2006 valde Göran Persson som statsminister, och att de röstade rödgrönt i valet 2010 så misstar dig sig grovt. De unga är starka ideologiska väljare vilket gjort att högern är lika stark nu som den var under 68:a vänsterns storhetsdagar.

Mitt betyg på analys och påståenden: IG

Där har ni alltså min analys av SvD:s spekulationer kring Juholts kommande utmaningar. Vill ni han något mer intressant att läsa så föreslår jag istället Eric Sundströms analys av Juholts utmaningar på Dagens Arena. En analys som är betydligt mer rätt i sakfrågan och dessutom är mer underhållande att läsa.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / SvD2 / SvD3 / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Magnus orerar / Svensson / Kommunisternas blogg / Kildén & Åsman / Thomas Böhlmark / Lena Sommestad / Martin Moberg / Partistaten / Peter Högberg / Johan Westerholm / Röda Berget2 / Annika Högberg / Röda Malmö / Signerat Kjellberg / Mikael Persson /

Krassman / In Your Face