torsdag, april 28, 2011

Skenheligt är ordet du söker

Att Sofia Arkelsten gärna låtit sig sponsras på olika evenemang är känt sedan tidigare, men i dag så lyfter hon på locket på en riktig maskburk, den maskburken är Moderaternas insamlingsverksamhet. Som i ett sken av bot och bättring så klargör Moderaternas partisekreterare att man nu skall redovisa privata donationer på över 20 000 kronor per år, som ett första steg. Om det blir verklighet får vi se, och blir det en verklighet så skall det bli intressant att ta del av vad denna verklighet nu omfattar.

Inte helt oväntat så påstår sig Arkelsten att "gå före" och visa på ärlighet, samtidigt som hon ställer krav och pekar finger på Socialdemokraterna. Bilden som Arkelsten försöker klistra på oss Socialdemokrater är att vi mer eller mindre ägnar oss åt okulta insamlingsritualer. Arkelsten är pressad i ett hörn och Reinfeldt vill inte att den här frågan skall lyftas under kommande valrörelser. Nu gäller det att agera snabbt och Arkelsten försöker förtvivlat att går i opposition, genom nu kunna tänka sig överläggningar med de övriga riksdagspartiern i frågan.

Men det tåget har gått och påklistared skenheligheten från Arkelsten kommer inte bära någon frukt. Socialdemokraterna partisekreterare, Carin Jämtin levererar ord och inga visor när det gäller att komma tillrätta med smusslandet. - Sanningen är att majoriteten av riksdagens partier går före och vill ha en lagstiftning. Vi tänker fortsätta arbeta för det, säger Jämtin till TT. Det är viktigt att Moderaterna flyttat sig ett steg, men en lagstiftning är det enda som garanterar att alla partier omfattas av det, även Sverigedemokraterna, tillägger hon.

Vill du för övrigt skänka en slant till Socialdemokraterna så gör det via Plusgiro 77 33 – 9. Ange namn, adress och att pengarna ska gå till Kampfonden. Notera även att om du ger mer än 20 000 kronor så kommer du att nämnas i årsredovisningen under avsnittet intäckter. Eller varför inte start en egen insamling via Socialdemokraternas hemsida.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet /Expressen /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Röda Malmö / Ledarbloggen / Essbeck / Daniel Mathisen / Kommunisternas blogg / Mina Moderata karameller /Min politiska sida / Edvin Ala(M) / Martin Moberg / Hans Forsberg / Kulturbloggen / (S)ebastians tankar / Röda Berget / Svensson / Peter Högberg / Peter Andersson / Johan Westerholm / Thomas Böhlmark / Scaber Nestor / Filppu Filosoferar / Mikael Andersson (C) / Peter Högberg2 /

Krassman / In Your Face

tisdag, april 26, 2011

Att göra vad man kan, eller peka på andra att göra sitt

I dag har undertecknad en nya artikel publicerad i NT gällande vargarna och reviret i Riala. Jag har motionerat om att kommunen skall genomföra ett seminarium för politiker och alla de grupper och personer som enagagerat sig i frågan. Detta verkar dock inte ligga i den politiska ledningens intresse, enligt uppgifter från personer i kommunstyrelsens arbetsutskott. Frågan är ännu inte avgjord utan skall behandlas på kommunstyrelsen den 2:a maj. Vi får väl se om politiken vaknar upp tills dess och tar det ansvar som jag anser att den borde. Länk till artikeln finner ni här, och nedan i sin helhet.

-------------------------------------------------------------------------

I kommunen har vi landets minsta vargrevir, med sex stycken vargar. Går ni in på kommunens hemsida så finner ni inte en stavelse om detta. Det framgår att vi har 72 naturreservat, 13 fågelskyddsområden och två sälskyddsområden. Men inte med en enda bokstav går att läsa att vi har ett vargrevir. Orsaken till detta känner jag faktiskt inte till, men jag hoppas att det blir ändring på det.

Vargens förvaltande må vara en statlig fråga som delegerats i valda delar till länsstyrelsen, men att bära åsikten att vargen endast är en statlig angelägenhet tycker jag vittnar om ett feltänk. Jag anser att kommunen har ett ansvar att informera våra innevånare och besökare om att vi har ett vargrevir, vad det betyder och vilka konsekvenser det har. Nyligen blev en hund dödad av vargarna i reviret, en tragisk händelse som tydligt visar att det inte görs tillräckligt på detta område.

Framgång i vargfrågan kommer effektivt att utebli så länge varghatare och vargkramare biter varandra så pälsen ryker. Det rådande läget underlättar inte för de boende som känner rädsla och oro över att ha ”vargen in på knuten”. När jag talar med både jägare och rovdjursvänner är de rörande överens om en sak: att det behövs mer information och kunskap om våra vargar och vad det betyder att ha ett vargrevir.

Detta är en hållning som även Norrtälje kommun genom Kjell Jansson (M) delar, i viss grad i alla fall. I remissvaret till länsstyrelsen över hur rovdjuren skall förvaltas de kommande åren skriver kommunen följande: ”Norrtälje kommun anser att det är mycket viktigt att länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans med Uppsala läns länsstyrelse arbetar aktivt med kommunikation och information om rovdjur till de boende i de områden där det finns rovdjur”.

Vad kommunens själv kan tänkas ha för ansvar att informera boende och besökande om detta framgår, precis som på kommunens hemsida, inte med en stavelse. Jag har motionerat i kommunfullmäktige om att information skall framgå på hemsidan och att man skall genomföra ett seminarium eller en utbildning kring rovdjurspolitiken i länet och Rialareviret för kommunens förtroendevalda. Man skall även bjuda in myndigheter och nationella förbund samt lokala organisationer och jaktlag som engagerat sig i frågan kring Rialareviret att medverka och delta under seminariet eller utbildningen.

Jag tror att detta skulle bidra till ökad förståelse och vara ett bra tillfälle för alla dem som berörs att få ställa frågor och ge sin syn på vargreviret och vargarnas närvaro.

Det skulle även vara bra om fler lokalpolitiker lyssnade och tog del av den information och kunskap som finns i frågan. Man behöver inte vara expert på frågan för att lyssna på berörda och det är ingen som förväntar sig att politiker kan allt. Jag hoppas att förtroendevalda och berörda och engagerade i frågan får möjlighet att mötas, att vi som folkvalda ser vad vi själva kan bidra med och inte bara ber andra göra det.

Kristian Krassman (S)

måndag, april 25, 2011

När har vi sett tillräckligt?

Ännu en fotbollsmatch har avbrutits på grund av stökiga supportrar. I dag var det matchen mellan Syrianska och AIK som abröts efter det att fyrverkerier kastats in på planen. Jag vet inte vilken gång i ordningen detta är men tydligen så verkar inte polisens, fotbollsklubbarnas och supperklubbarnas brinnande engagemang för motverka huliganerna räcka till.


Böter, spel med tomma läktare och poängavdrag har tidigare varit strategin för att motverka dessa puckons agerande. Trots detta så pågår alltså lekstugan där ett evenemang med pojkar förklädda till supporters tillåts förvandlas till huliganer och förstöra. Dessa små osäkra pojkar som vill revoltera har väl alltid funnits, men hur länge samhället skall tolerera detta är min fråga.

Inför nolltolerans mot foltbollsvåldet och så länge dessa påstådda supporters håller på så skall det vara spel inför tomma läktare. Agerandet från dessa puckon får mig som AIK:are att vilja spy, men tyvärr så kommer väl inte det heller att hjälpa. De som vill värna sporten står maktlösa, trots att de har alla möjligheter att sätta stopp för detta. När skall dom våga fatta besluten som krävs.....när skall dom våga.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 /

Nymedia på detta:

Krulli / Peter Swedenmark / Tokmoderaten / Ipse Cogita / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face

söndag, april 24, 2011

Knuffen för vecka 16

Söndag och dags att avlägga rapport. Veckan som gott har bjudet mestadelas på stiltje. Hela 17 bloggar har oförandrad placering, två klättrar och tre dalar. Största tapper för veckan gör Rebella som tappar tre platser. Bästa klättrare, som till veckan är två bloggare är Mats Engström och Jonas Sjöstedt som båda två kliver två platser. Överiga NetRoots-bloggare på Knuff top 50-listan enligt nedan:

1. Peter Andersson (oför)
2. Alliansfritt Sverige (oför)
3. Röda Berget (oför)
4. Mitt i steget (oför)
5. Peter Högberg (oför)
6. Martin Moberg (oför)
10. Lena Sommestad (oför)
11. HBT-Sossen (oför)
12. Storstad (oför)
17. Kulturbloggen (oför)
19. Svensson (oför)
21. Jinges Web&Fotoblogg (oför)
22. In Your Face (oför)
24. Roger Jönsson (-1)
25. Annarkia (-1)
26. Ett hjärta RÖTT (oför)
27. Partistaten - av Sandro Wennberg (oför)
28. Min politiska sida (oför)
34. Rebella (-3)
40. Mats Engström (+2)
41. Jonas Sjöstedt (+2)
44. Magnihasa (oför)
49. Ulf Bjereld (NY)

Krassman / In Your Face

torsdag, april 21, 2011

Jag vill se män i kilt

Det internationella badmintonförbundet har tydligen hittat lösningen på fallande publiksiffror i kvinnornas tävlingar. Styrelsen i förbundet, som inte helt oväntat består av tio män, har nämligen beslutat att öka intresset för de allra största damtävlingarna med något så modernt och framtidsinriktat som kjoltvång. Ni läser rätt, kjoltvång, och nej det är inte ett aprilskämt. Men denna yttersta form av gubbsjuka stöter på patrull, i alla fall i Sverige.


– Det internationella förbundet förvånar. De har alltid varit lite gammaldags, men på senaste åren har det kommit in nytt folk som har verkat vara lite mer vakna, och så kommer det här märkliga beslutet. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, säger Sveriges förbundskaptenen Per-Henrik Croona. Om denna gubbiga och föråldrade styrelse som nu avgör sportens framtid kommer att införa kilt-tvång för herrarna på de största tävlingarna framgår dock inte, men vem är förvånad.

Med denna ingång som idrottens högsta höns nu har borde väl topless på damerna vara nästa steg för ökade tittarsiffror. Men så här långt så har hallickarna i internationella badmintonförbundet alltså bara resonerat kring att en ”titt under kjolen” skall få publiksiffrorna att skjuta i höjden. Ni som vill ha ett mer utvecklat tänk bakom dessa tankar från styrelsen kan väl ta kontakt med organisationens vice president, Torsten Berg, från Danmark.

Hans kontaktuppgifter finner ni här nedan. Johanna Persson, före detta elitspelare, funderar nu på att dra igång en diskussion med hela badmintonetablissemanget om detta är något man skall acceptera. Jag delar Perssons tankar och hoppas att hon går från ord till handling. Hon kan ju börja med att ringa Torsten Berg för att se hur han resonerat kring detta upplägg. Det är utan tevkan det mest gubbsjuka jag sett på länge, och då har jag sett en hel del.



Torsten Berg
Vice President – Europe
+45 7227 6709 (O)
+45 2374 1632 (m)
t.berg@bwfbadminton.org

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / SvD / Expressen /

Nymedia på detta:
Monica Now / Badminton nytt / Tänkvärt! eller inte? / Ipse Cogita / Kulturchefen / Gubben vid Rämen / Mångmamma / Mr-viktig / The Land of Smiles /

Krassman / In Your Face

När pengar, marknad och marginalisering får styra

I dag så skriver Håkan Juholt om det som är den borgerliga regeringens universallösning när det gäller kulturens utveckling. Som i allt annat är det pengar, marknad och marginalisering som styr utvecklingen. I sitt installationstal efter att han valts till partiordförande så var kulturen det första ämne som Juholt lyfte. Kulturen är något som berör och påverkar oss alla och grunden till en kulturpolitik skall vara att så många som möjligt skall få ta del av den samma.

Så här skriver Juholt i dagen DN: "Som ordförande för Socialdemokraterna kommer jag att stå upp för en kulturpolitik som utrustar människor med vingar, som uppmuntrar till eget skapande genom hela livet, som öppnar museer och kulturens arenor, som respekterar den kunskap, det engagemang, det djup och den bredd som landets kulturarbetare står för. Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet: människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad".

Den borgerliga regeringen har målmedvetet påbörjat nedmonteringen av välfärden, vilket även omfattar kulturen. Precis som jag ser att offentligverksmahet inte ges tillräckliga möjligheter och resurser för att konkurrera och bidra till mångfald och utveckling inom kommuner och landsting så har det statliga delarna av kulturen drebbats av neddragningar, nedläggningar, utrensningar och kontrollsystem. Juholts signal är kristallklar, Socialdemokraterna kommer att prioritera kulturen för att läsandet och litteraturen, filmen, teatern, musiken och konsten formar ett samhälle där man tillåts vara människa.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Peter Andersson / Peter Högberg / Göran Pettersson / Johan Westerholm / Martin Moberg / Nyheter om film / (S)bastians tankar / Magnihasa / Jämlikhetsanden / Roger Jönsson / Annarkia /

Krassman / In Your Face

tisdag, april 19, 2011

Dagen vi alla väntat på!

Så kom den då, dagen vi alla väntat på. Eller kanske inte riktigt alla förresten, inte Magnus Hedman och hans advokat. I dag meddelade Högsta domstolen (HD) att man inte kommer i meddela prövningstillstånd för Hedmans dom gällande sexköp. Något som min döda sköldpadda, som jag aldrig haft, kunnat räkna ut åt Magnus Hedman och hans stjärna till advokat.


Hovrätten dömde Hedman för att ha köpt sex av 20-åriga Mariana. Domen var en del av prostitutionshärva där ett rumänskt par dömdes för att tagit unga kvinnor från Rumänien till Sverige för att sälja sex till tusentals män. Tre av de rumänska kvinnorna hade natten den 2 februari sex med Hedman och hans jämnåriga vän. Målet fick mycket uppmärksamhet eftersom hovrätten i sin bevisning lutade sig på den lägsta graden av uppsåt, nämligen likgiltighetsuppsåt. De fick även mycket kritik för det sätt som dom beskrev de prostituerade kvinnorna på.

"Hovrätten framhåller att det inte bevisats att Magnus Hedman betalat några pengar men anser ändå, till skillnad mot tingsrätten, att han måste ha förstått att de kvinnor som följde med till lägenheten var prostituerade. Kvinnorna hade utmanande klädsel, sminkning och talade engelska med kraftig brytning. Enligt domstolen borde Hedman ha insett att kvinnorna kunde vara betalda eskortflickor."

Helt klart inte den smartaste av formuleringar, men likgiltighetsuppsåtet fanns där. Efter domen så har Hedman bedyrat sin oskuld, han har även berättat under en intervjun med Malou von Sivers att han knappt vågat visa sig ute efter domen. Skammen var för stor och han berättade att han har känt sig smutsig. Även tanken på självmord har funnits hos Hedman. Att han då valde att övertalas av sin advokat att ansöka att få domen prövad hos HD är för mig en gåta, det var nämligen dömt att misslyckas.

Vad som nu skett är precis det som jag misstänkte skulle drabba en hårt ansatt Hedman, tyngd av skam och skuld. Ett avslag på prövningstillstånd medför att han återigen hängs ut som sexköparen Hedman. Genom sitt, och sin advokats, agerande har Hedman nu tagit ytterligare ett steg åt fel håll för att värna sitt x-kändisskap. Måtte han vända sig till bättre rådgivare i framtiden och hålla sig från sexköpandet, för det är fan så pinsamt.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen /

Krassman / In Your Face

måndag, april 18, 2011

Knuffen för vecka 15

Sorry folks, pågrund av vargfrågan och skogsavverkning så uteblev min rapport gällande utvecklingen av NetRoots-bloggarna på Knuff listan igår. Tar istället nya tag nu och kan konstatera att den gångna veckans skörd av förändring varit god. Martin Moberg har efter en bra vecka äntrat plats sex, vilket gör att NetRoots dominerar Knuff listan ännu mycket tydligare.

Dagens klättrare är tveklös Annika Högberg med bloggen Min politiska sida som kliver sex platser uppåt på listan. Veckan tapp gör Ilsemarie på bloggen Ett hjärta RÖTT som tappar tre platser. Vi kan även glädja oss två nya bloggare på topp 50-listan. Det är Mats Engström som kliver in på listan på plats 42 och Ulf Bjereld som äntrar veckans lista på plats 49. Övriga progressiva bloggare på listan enligt nedan:

1. Peter Andersson (oför)
2. Alliansfritt Sverige (oför)
3. Röda Berget (oför)
4. Mitt i steget (oför)
5. Peter Högberg (oför)
6. Martin Moberg (+1)
10. Lena Sommestad (-2)
11. HBT-Sossen (+3)
12. Storstad (-1)
17. Kulturbloggen (oför)
19. Svensson (oför)
21 Jinges Web&Fotoblogg (+1)
22. In Your Face (-1)
23. Roger Jönsson (+1)
24. Annarkia (+1)
26. Ett hjärta RÖTT (-3)
27. Partistaten - av Sandro Wennberg (-1)
28. Min politiska sida (+6)
31. Rebella (-1)
42. Mats Engström (NY)
43. Jonas Sjöstedt (oför)
44. Magnihasa (oför)
49. Ulf Bjereld (NY)

Krassamn / In Your Face

söndag, april 17, 2011

Mina första tankar efter vargattacken

Återigen så har vargarna i Riala attackerat och tagit en hund. Detta är, vad jag kan komma ihåg den tredje hunden som blir dödad samt två som tidigare blivit skadade. Debatten kring Rialavargarna har tagit sig uttryck som man inte kunnat se i andra län. Falska skyltar med varning för dvärgbandmask med avsändare Länsstyrelsen har satts upp, och det har även förekommit sabotage mot rovdjursavvisande stängsel runt en fårhage.

Jag engagerade mig i den här debatten, eftersom det tidigare mestadels varit debatten ytterligheter som har ägt frågan. Skall vi någonsin hitta en lösning och acceptans för vargfrågan så krävs det att alla möts med respekt, oavsett om man är vargkramare eller varghatare. Självklart så får vi räkna med de rubriker som nu publiceras i media, men om sanningen skall fram så var detta inte en vargattack på en barnfamilj, jag tror tyvärr att rubriksättarna i detta fall skadar debatten mer än de gör nytta.

Det som nu har hänt är fruktansvärt, tragiskt och trist. Jag har full förståelse att de drabbade är rädda, ledsna, upprörda och arga, och de har de all rätt att vara. Att lära sig att leva med vargen "in på knuten" är inget som sker över en dag, och vi är nog många som inte insett vad det egentligen betyder att bo i ett vargrevir. För att informera och sprida kunskap kring vargen har vi som är aktiva politiker i kommunen ett ansvar.

Jag har själv motionerat i kommunfullmäktige om att kommunen måste informera om rialareviret på kommunen hemsida och att man skall genomföra ett seminarium för förtroendevalda och de grupper som är aktiva i frågan. Kunskap kring vargen är avgörande för att kunna nå framgång i frågan. Det handlar om att skapa acceptans och förståelse, men det handlar även om att kunna sätta gränser och fatta beslut när det inte fungerar.

Att gå med lös hund i Sveriges minsta vargrevir, med sex vargar, är ett risktagande och självklart så har den enskilde ett ansvar. Men det ansvar som kommunens politiker, som i största möjliga utsträckning duckat för frågan, eller lagt locket på när den har diskuterats, har även de ett ansvar.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2 / DN / DN2 / NT /

Nymedia på detta:
Tänkvärt! eller inte? / Cornucopia / DOE / Tokmoderaten / Mina Moderata karameller / Jonathan Ander / Lasses blogg / Alltid rött alltid rätt / Röda Malmö / Jinge / Dispyt / Svensson /

Krassman / In Your Face

fredag, april 15, 2011

Juholt: Barnkonvention skall bli lag

Håkan Juholt meddelar i dag att Socialdemokraterna nu står bakom förslaget att barnkonventionen skall bli svensk lag. - Vi har tagit ett beslut att det är väldigt viktigt att barnkonventionen blir svensk lag. Vi står från och med detta nu bakom det förslaget, meddelade Juholt när han besökte Expressens och Unicefs "Barnens tält" på Sergels torg.

Detta innebär att det nu finns en riksdagsmajoritet för ett sådant beslut. Tidigare så har Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet krävt att barnkonventionen ska bli svensk lag. Vad Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, och hans parti Moderaterna om att påskynda barnkonventionens införande i svensk lagstiftning vet jag dock inte.

Barnombudsmannen gör gällande att motståndarna till en inkorporering av barnkonventionen strider mot Sveriges konstitutionella och rättsliga traditioner. Även argument som att barnkonventionen inte är skriven som en lagtext och därför inte tillräckligt detaljerad för domstolarna att fatta beslut utifrån framförs från kritiker.

Nu finns det dock en majoritet i riksdagen för detta och om Reinfeldt är redo att åka på stryk i ännu en fråga kommer att visa sig. Direkt efter att Håkan Juholt adresserade sin och Socialdemokraternas kamp mot barnfattigdomen så sprang Moderaterna på bollen. Vi får väl se om Reinfeldt blixtbesöker Expressens och Unicefs "Barnens tält" på Sergels torg för att nu äntligen visa på lite politisk vilja och ledarskap, eller är han upptagen med viktigare saker.

Gammelmedia på detta:
Expressen / Aftonbladet / SvD /

Krassman / In Your Face

torsdag, april 14, 2011

1278 dagar kvar...

I dag, som tidigare dagar så dyker Håkan Juholts namn upp lite här och var i media. Han har under dagen gjort valrörelsedebut i Göteborgs trakten, inför det stundande omvalet i Västra Götaland. Juholt, tillskillnad från Fredrik Reinfeldt, tvekar inte när det gäller att skapa kontraster i politiken och visa på närvaro. Reinfeldt håller låg profil och vill inte debattera, Juholt ställer borgerliga skattesäkningar mot Socialdemokratiska satsningar inom sjukvården.

Den borgerliga strategin för att måla deras bild av vad som är viktigt i politiken är uppenbar. det handlar om att tala över folkshuvuden och inte kliva ner från elefenbenstornet. Juholt beskriver det mycket träffsäkert. – Jag förstår inte varför Anders Borg ställt upp på fyra debatter mot Tommy Waidelich när vi inte lagt vår ekonomiska vårmotion – samtidigt som Reinfeldt inte vill ställa upp på en debatt om sjukvården där vi har en tydlig och klar politik. Det är obegripligt, säger Juholt på en pressträff under valarbetet.

Skillnaderna inom svensk politik blir allt mer tydliga, och kontrasterna mellan de politiska alternativen kristalliseras. Vi ser en initiativlös regering som lappar och lagar den hårt kritiserade sjukförsäkringen istället för att göra rätt. Vi ser en regering vars lösning på allt är skattesäkningar för de som har jobb på några hundralappar till. Att den sittande regeringen inte är intresserade av ett samhällsbygge där alla inkluderas är uppenbart. Men om 1278 dagar är det val, vilket betyder att alla har gått om tid att förstå innebörden av social demokrati och ett närvarande ledarskap.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / SvD2 / SvD3 / Politikerbloggen / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Röda Malmö / Håkans blogg / Angie Roger / Monica Green / Johan Westerholm /

Krassman / In Your Face

onsdag, april 13, 2011

Kan du vika tranor?

Efter atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki blev de överlevande ”hibakusha” utfrysta av rädsla för att de skulle sprida den radioaktiva strålningen. Att Japan med sin mörka historia har en relation till strålning som knappast går att finna någon annanstans i världen är inte så konstigt. Nu rapporteras det att rädslan över strålningen från det havererade kärnkraftverket, Fukushima, tar sig liknande uttryck.


Mer om Hibakusha och flickan som står staty hittar ni här.

I de provisoriska flyktinglägren har rädslan för strålningen gjort att nyanlända måste bevisa med intyg att de inte utsatts för strålning. Något som gör att de ofta nekas vård eller till och med nekas inträde i flyktinglägren som upprättats. Men orsaken att paniken efter kärnkraftkatastrofen vid Fukushima nu tar sig allt mer allvarliga uttryck väger tungt på Tepco och de Japanska myndigheterna.

Jag förstår att det kan vara svårt att skaffa sig en överblick över situationen och de strålningsnivåer som finns, men att en dag tolka situationen 100 gånger allvarligare än dagen tidigare bidrar inte till att förstärka bilden av att man har kontroll över situationen. Exakt vad som gjorde att haveriet uppgraderades här om dagen är inte redovisat, och med tanke på att det framförts kritik tidigare mot Tepco att inte lägga alla korten på borden så är det faktum att paniken nu sprider sig lätt att förstå.


Gammlemedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / DN2 / SvD2 /

Nymedia på detta:
Röda Berget /

Krassman / In Your Face

Full sysselsättning genom Toast Skagen?

Har precis lyssnat på Anders Borgs presskonferens där han presenterat alliansens vårbudget. Bara namnet på budgeten får mig att regarera med stor misstänksamhet. Att kalla en budget, utan några som helst satsningar på arbetsmarknads politiken, för "Ansvar för jobben" är ju inget annat än en ny etta på flokeltoppen. Anders Borgs presentation handlade faktiskt mer om sjukförsäkringen och barnfattigdom än om att skapa förutsättningar för riktiga jobb. Man kan ju bara undra varför....


Ett märkligt agerande med tanke på den mörka bild han målar när det gäller Sveriges konkurrenskraft mot Kina och andra ekonomier som går som tåget. Borg återkom två gånger till att det startas 35 000 nya verkstadsföretag i Kina per år. Den ökade internationella konkurrensen skall vi alltså möta med billigare Toast Skagen (sänkt restaurangmoms) och sänkt skatt för dom som har jobb. Satsningar på utbildning återkommer vi till i höst, meddelade Borg. Alltså när det bildats 17 500 kinesiska verkstadsföretag ytterligare.

Ser man till den rådande ungdomsarbetslösheten så ligger den på 24,2 procent. Den har minskat med 3,1 procent sedan förra året men det är uppenbart att ungdomsarbetslösheten inte är en fråga som regeringen tar på något som helst allvar. Antalet långtidsarbetslösa är gigantiska 32,6 procent av alla arbetslösa vilket Borg och den övriga alliansen skall lösa genom att luta sig tillbaka i fotöljen, sänka skatten för de som redan har jobb, och naturligtvis sänka priset på Toast Skagen.

Borg meddelar att Sverige skall ha en arbetslöshet som ligger i nivå med de bästa i Europa, och han erkänner att det krävs ytterligare åtgärder. Men dessa åtgärder får alltså vänta. Nu handlar det om att skapa jobb genom att sänka skatterna för de som har jobb, och naturligtvis om billigare Toast Skagen. Hur mycket jobbskatteavdrag och vad en Toast Skagen skall kosta för att nå full sysselsättning framgick inte av pressträffen.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / DN2 / E24 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Storstad / Jinge / Röda Malmö / Kommunisternas blogg / DHR bloggen / Thomas Böhlmark / Peter Högberg / Johan Westerholm / Martin Moberg / Alliansfritt Sverige /

Krassman / In Your Face

måndag, april 11, 2011

KG, Silberstein och Reinfeldts reaktion är naturlig

Under gårdagen så medverkade Håkan Juholt på Agenda, det var en intervju som spelades in i fredags. Juholt gav svar på en rad frågor och som tidigare så låg medias fokus på den frågan som är på alla medborgares läppar och hornhinnor, eftersom det nu är dags att deklarera, nämligen skatterna. Jon Nilsson från Agenda tog upp förmögenhetsskatten, jobbskatteavdraget, RUT, bensinskatten och fastighetsskatten.



Efter intervjun var det dags för expertisen och deras politiska analys, denna dag iklädd K-G Bergström och Margit Silberstein. När så väl Jon Nilsson lämnade över ordet till Margit och KG så brast fördämningarna. Dessa två storheter lyckades 5:41 gå från, att i mina ögon bemötas med respekt till att göra bort sig fullkomligt. Deras påstådda "analys" var något av det mest onyanserade jag hört.

KG Bergströms vomering över Juholts politiska anslag stänkte upp i soffan när han träffade det fina glasbordet i Agenda-studion men sin bittra galla. Bergström tog i från tårna när han deklarerade att detta inte var tillräckligt, detta var gammal skåpmat och jag tror faktiskt Bergström hade fått gårdagens datum bakom foten. Visst är det val i Västra Götaland och Örebro den 15:e maj, men att som Bergström göra sken av att det är augusti månad 2014 och valspurt är inte trovärdigt.

Det jag misstänker stör Bergström och Silberstein är att Håkan Juholt levererar och att han tydliga uppfattningar. Det verkar som att dessa två "experter" ogillar Socialdemokrater som har den framtoningen som Juholt har, och jag vet varför. Juholt visar på skillnaderna i politiken på ett tydligt och enkelt sätt, vilket gör att "experter" som dessa två blir överflödiga och deras analyser onödiga. Deras reaktion är på så sätt naturlig, för vem vill inte bli lyssnad på och vara den som levererar den sanna sanningen. Skillnaderna i politiken kommer vara tydliga 2014, och det oavsett om Bergström och Silberstein klarar att hålla sig nyanserade eller inte.

Att inte Reinfeldt vill debattera sjukvården villkor med Juholt kommer därför inte heller som någon överraskning. Familjen Reinfeldts trovärdighet i att sätta patienternas behov, före marknadens, är känd sedan tidigare. Så därför lämnar han walkover i sjukvårdsdebatten. En förlust för demokratin och en förlust för väljarna som skall få avlägga sin röst den 15:e maj. Men jag förstår Reinfeldt, vem vill inte bli lyssnad på och vara den som levererar den sanna sanningen.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / DN2 / DN3 / Expressen / Expressen2 /

Nymedia på detta:
ETT hjärta rött / Kommunisternas blogg / Veronica Palm / Annarkia / Peter Högberg / Rasmus Lenefors / Örfilar & gladsparkar / Martin Moberg / Tokmoderaten / Alltid rött alltid rätt / LO Bloggen / Johan Westerholm / Thomas Idenås / Röda Malmö / Röda Berget / Kent Persson / Klartexten / Angie Roger / Thomas Böhlmark / Jämlikhetsanden / Roger Jönsson / Peter Andersson / Stefan Wikén /


Krassman / In Your Face

söndag, april 10, 2011

Knuffen för vecka 14

Återigen söndag och dags att kasta ett öga över Knuff listan och utvecklingen bland våra progressiva NetRoots-bloggare. Även denna vecka toppas listans fem första platser och Nätrötter, vi får se om Martin Moberg kan ge HAX en match under de kommande veckorna, och ta den åtråvärda sjätteplatsen.

Veckan som gått har varit en otroligt stark vecka för våra nätrötter på listan. Elva bloggare har oförändrad placering på listan, och tio bloggare avancerar. Ingen av NetRoots bloggarna på topp-50 tappar någon placering under den gångna veckan, vilket är något av ett rekord. Det största klivet tar Marika Lindgren Åsbrink på bloggen Storstad som klättrar tre platser uppåt. Övriga bloggare på listan enligt nedan:

1. Peter Andersson (oför)
2. Alliansfritt Sverige (oför)
3. Röda Berget (oför)
4. Mitt i steget (oför)
5. Peter Högberg (oför)
7. Martin Moberg (oför)
8. Lena Sommestad (+1)
11. Storstad (+3)
14. HBT-Sossen (+2)
17. Kulturbloggen (+1)
19. Svensson (+1)
21. In Your Face (oför)
22. Jinges Web&Fotoblogg (oför)
23. Ett Hjärta RÖTT (+1)
24. Roger Jönsson (+1)
25. Annarkia (+1)
26. Partistaten - av Sandro Wennberg (+1)
30. Rebella (oför)
34. Min politiska sida (+1)
43. Jonas Sjöstedt (oför)
44. Magnihasa (oför)

Krassman / In Your Face

fredag, april 08, 2011

Epidemiskt Maudsyndrom

I dag så fortsätter Lena Mellin att ondgöra sig över Socialdemokraterna och Håkan Juholts nya lagledning. Inte helt oväntat så sågar hon den nya uppställningen med fotknölarna. Hon har säkert bra argument för att tycka det hon gör, och man kan bara undra vad som är hennes syfte med sågningen.

De nya manskapet är inte tillräckligt känt och färgsprakande för att få godkänt av Lena Mellin, trist kan tyckas. Men sanningen kan ju vara den att hon tycker att den förra ledarkvartetten inom (S) under Mona Sahlin var den optimala eller att de övriga partierna i riksdagen har en sammansättning som är att föredra.

Vilket det egentligen är och var Melins sko klämmer som svårast är höljt i dunkel, precis som vad det är som gör att hon gör analysen av att de nytillträdda kvarteren får underkänt. Förändring och förnyelse gör att människors upplevelse över vad som är normen utmanas, och det gäller även politiska ledarskribenter.

Precis som i fallet Maud Olofsson så kan lång tjänstgöring motverka acceptansen för förändring och nytänkande. Jag vet inte hur länge Lena Mellin stått post på Aftonbladet men det kan ju tänkas att "Maudsyndromet" även kan drabba dom som inte heter Maud.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /

Krassman / In Your Face

torsdag, april 07, 2011

Att starta i motvind gör det lättare att lyfta

Aftonbladet presenterade här om dagen en Sifo undersökning som tillskrev Socialdemokraternas partiordförande, Håkan Juholt, en dyster framtid. Enligt undersökningen så var stödet för Juholt inget vidare och slutsatsen var att någon Juholteffekt för Juholt själv inte var på tapeten. Resultatet i undersökningen visade att en av fyra svenskar, 24 procent, kände stort eller mycket stort förtroende för Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt.

Vad som får Aftonbladet att tillskriva Juholt dess svart rubriker är att motsvarande siffra för Mona Sahlin var 41 procent när hon tillträdde. Motdenbakgrunfden så kan man ju ställa ett antal intressanta frågor, en är om det är relevant hur Juholt står sig mot Mona Sahlin, eller om det finns andra namn man skall jämföra sig med. Vi kan ju ta ett annat exempel att jämföra med, vi kan ta Fredrik Reinfeldt. När Fredrik Reinfeldt valdes fick han i december 2003: 31% förtroende, 11% inget förtroende, 33% vet inte. Juholt får i april 2011: 24% förtroende, 9% inget förtroende, 44% vet inte.

Tar man bort andelen som inte vet är siffrorna inte den jämförelsen inte så väldigt olika. En jämförelse som kan kännas mer relevant än Aftonbladets jämförelse med Mona Sahlin. Faktum är ju att även Reinfeldt hade sämre siffror än Mona. Sedan finns det en faktor till om man ser till det politiska lanskapet, och det är det faktum att det är lättare att lyfta om man startar i motvind. Vad som däremot inte är att rekomendera är att besättningen lämnar kapteten mitt under flygning, även om kärran har några år på nacken.

Ett fenomen som vi just nu ser utspela sig under Kapten Maud Olofssons flygning mot avgrunden för Centerpartiet Airlines. Maud var har om veckan ute och bedyrade sig över Tomny Waidelich och Håkan Juholts debattartikel i DN, ett påhopp som skapade mycket irritation i de borgerliga leden. Hennes artikel kan mycket väl varit orsaken till turbulensen på hennes flight till avgrunden under fyra procent.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Johan Westerholm / Jinge / Essbeck / Leine Johansson / Winehalls blogg / Staffans blogg / Ewa Janssons blogg / Solidaritetstanken / Annarkia / Tokmoderaten / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

onsdag, april 06, 2011

Nu kan ni tända efter Earth Hour...

Det gäller att ha koll på läget och vara tydlig i sin kommunikation, extra viktigt är det med detta om man som Andreas Carlgren är Miljöminister. Carlgren hade inför den stora manifestationen "Earth Hour" tagit initiativ till att skicka en uppmaning om deltagande till samtliga landsting, kommuner och myndigheter som berörs av Miljödepartementets verksamhetsområde, sagt och gjort.

Ett massivt utskick gick ut i Carlgrens namn. Jag tycker att initiativet från Carlgren är bra, så missförstå mig rätt, men han missade dock en liten detalj kring Earth Hour i sitt magnifika utskick. För att manifestationen skall få maximal effekt så skall den pågå under en timma, där av namnet Earth Hour. Detta var dock något som Miljöminister Carlgren missade i sitt brev och avslutade det samma med förhoppningen av vi gemensamt släcker våra lampor den 26:e mars. Om inte informationen framkommit till berörda ännu från departementet så kan ni i alla fall tända lamporna nu.


Gammelmedia på Earth Hour:
Aftonbladet / SvD / SvD2 / DN / DN2 /

Krassman / In Your Face

tisdag, april 05, 2011

Größte dank Maud



Vir wollen alle danken dig Maud Olofsson für du bist så groß skenhelig när det gäller Vattenfalls fallschirm auf uns chefer från Deutchland. Wir haben knappt hunnit blivit heiß i kläderna på der arbeit unt ändå får vi betalt für fem års beschäftigung. Viele gelt tjänar vi på det und sie har som ansvarig haft viele chancen att ställa samma krav på våra avtal som in Schweden, men haben valt att ignorieren detta. So alltså, Größte danke från uns alle till dig och der Swedische kunder hos Vattenfall vars schieße dyra elräkningar nu betalat alles våra fallschärmar.

Größte dank från:
Hans-Jürgen Cramer, Hans-Jürgen Meyer und Klaus Rauscher


måndag, april 04, 2011

Hög tid för omställning

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) utfärdar fler och fler förelägganden mot de svenska kärnkraftverken. Från att utfärda cirka fem om året ligger man nu på över 20 per år. Varför ökningen är så drastisk har två enkla förklaringar. Den beror på större resurser att granska och att kärnkraftverken blivit äldre och därmed har fler brister, meddelar Lennart Carlsson, chef för kärnkraftsäkerhetsenheten vid SSM. I spåren av den pågående härdsmältan vid Fukushima så talas det nu om ytterligare kontroller och tester vid de Svenska anläggningarna. Det är bra men det proaktiva som behöver göras för att fasa ut denna energikälla lyser allt jämt med sin frånvaro. För visst finns det att göra på det området. Det krävs en ny energipolitik där man adresserar kärnkraften och får ett underlag i riksdagen som för frågan framåt. Avvecklingen av dessa uppenbart föråldrade reaktorer behöver återupptas samtidigt som man tar fram reella alternativ till att köra dessa rishögar tills de själva beslutar sig för att lämna in. Den svenska kärnkraften går på övertid och energibolagen tänker bygga nytt först då det finns en större majoritet i riksdagen, än dagens två röster.

Driftsäkerheten på landets reaktorer är bland de sämsta i världen och med dagens förda energipolitik så kommer den inte bli bättre. Det krävs seriösa satsningar på alternativen och vi måste våga ta debatten som tre forskare från Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott lyfte i DN här om dagen. Beslutet om de fem orörda älvarna kan vara nyckeln till att snabbt fasa ut ett antal reaktorer och skapa politiskt utrymme som skulle medföra seriösa satsningar på ett antal reaktorer. Kärnkraften kommer utan tvekan att vara kvar i vår energimix en lång tid framöver, men då krävs det att dagens reaktorer ersätts.

Jag är övertygad om att vi hellre ser att ett antal av de orörda älvarna bidrar till en utökad vattenkraft för att på så sätt kunna avveckla kärnkraft. För att ersätta kärnkraften helt så behövs, enligt forskarna i Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott, vattenkraften utökas från 70 till 95 TWh, om bidragen från bioenergi är 25 TWh och vindkraft och solel är 30 TWh. Det känns som att den åverkan på miljön som utbyggd vattenkraft är att föredra istället för att fortsätta lappa och laga reaktorer dom sjunger på sista versen.

Men skall denna fråga lösas så krävs det att politiken tar sitt ansvar och inte fortsätter att ducka för frågan. Kärnkraften, hur strålande många även kan tycka att den är, lever inte upp till det som förväntas av den bör avvecklas. Det skall ske med förnuft precis som att dess bevarande skall ske med förnuft. Men för att det skall ske så måste politiken ta sitt ansvar så att ytterligheterna i debatten inte får dominera.

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD / Aftonbladet3 / DN2 / DN3 / Expressen / Expressen2 / SvD2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Ung och aktiv / Vetenskapsbloggen / Nuclear power, yes pleace / The Climate Scam / Eva Flyborg /

Krassman / In Your Face

söndag, april 03, 2011

Knuffen för vecka 13

I spåren efter Socialdemokraternas extrakongress kan jag konstatera att NetRoots tar ett alllt tydligare grepp över Knuff listans yttersta topp. Efter en veckas högkvalitativt bloggande från Peter Högberg så tar han nu plats på listans 5:e plats, detta gör att NetRoots dagen till ära håller listans fem första platser. Högberg har en marginal på 21 poäng till HAX och det skall bli intressant och se hur veckan utvecklar sig.

Ett stort grattis till Peter Andersson som placerat sig på plats nummer ett i veckans sammandrag. I övrigt så är det mest små förändringar som skett under veckan. Sex bloggar har oförändrad placering, sju bloggar klättrar och sju dalar. Den här veckan ökar alla bloggar lika många platser och vi får dessutom en nygammal toppbloggare på listan, hjärtligt välkommen tillbaka till Kulturbloggen som äntrar listan på en 18:e plats. Av de som dalar så gör Jonas Sjöstedt det kraftigaste tappet på fyra platser. Övriga NetRoots-bloggare enligt nedan:

1. Peter Andersson (+1)
2. Alliansfritt Sverige (-1)
3. Röda Berget (oför)
4. Mitt i steget (oför)
5. Peter Högberg (+1)
7. Martin Moberg (oför)
9. Lena Sommestad (+1)
14. Storstad (oför)
16. HBT-Sossen (oför)
18. Kulturbloggen (ny)
20. Svensson (-1)
21. In Your Face (-1)
22. Jinges Web&Fotoblogg (-1)
24. Ett Hjärta RÖTT (-1)
25. Roger Jönsson (+1)
26. Annarkia (+1)
27. Partistaten - av Sandro Wennberg (+1)
30. Rebella (+1)
35. Min politiska sida (-1)
43. Jonas Sjöstedt (-4)
44. Magnihasa (oför)

P.S
Rykte gör gällande att Tokmoderaten som befinner sig på en fin 8:e plats på listan nu joinat värvning i NetRoots. I dagsläget är dock detta ej bekräftat från partistyrelsen för Moderaterna. I avvaktan på detta så redovisas Antonsson som den svikare mot arbetarklassen, hederligt hantverk, etik och moral och vilja att betala skatt som tidigare.

Krassman / In Your Face

Värdeburen tillväxt och innanförskapets samhälle

I dagens SvD finns en intervju med Sveriges nästa statsminister, Håkan Juholt. När jag läser intervjun slås jag av det fokus som journalisterna konsekvent har kring olika skatter. Det är idag 1289 dagar kvar till valet och media är lika otåliga som Maud Olofsson, alla svar skall lämnas kring enskilda skatter och reformer, helst redan igår. Det är precis som att den allra högsta önskan är att Socialdemokraterna skall kasta sig ner i verktygslådan och göra si med den skatten och så med den skatten.


Jag förstår dock frustrationen hos media och borgerliga företrädare. Just nu så driver den borgerliga alliansen utan någon som helst vind i seglen. Man saknar initiativ och springer i dagsläget mer på oppositionens bollar än att sparka sina egna. Nu kommer ett långsiktigt arbete att påbörjas inom Socialdemokraterna och resultatet av det arbetet kommer att presenteras, det skall ingen känna oro inför, inte ens Maud Olofsson. Men å andra sidan så kanske det är just det hon gör.

Håkan Juholt har pekat ut en riktning och i den ligger frågor som värdeburen tillväxt och innanförskapets samhälle. Frågor som den borgerliga alliansen varken har hört talas om och än mindre kan stava till. Detta är två exempel på vad Socialdemokraterna nu kommer att lägga fokus på, nästa steg är hur det skall uppnås. Våra motståndare kommer varje dag att tjata om att vi måste ner i verktygslådan och presentera hur vi i framtiden kommer göra än med det ena än med det andra, men det är väl precis som under förra mandatperioden. Det är ingen som ställer de frågorna till den borgerliga regeringen som styr landet.


För den är trött och saknar nya uppslag till reformer. FAS 3 tuffar på, sjukförsäkringen ligger fast, jobbskatteavdraget skall frälsa väljarna och ungdomsarbetslösheten ligger på 25 procent. Frågor som de flesta är less på, och less på att den borgerliga regeringen inte gör något åt. För att om sanningen skall fram så är dessa exempel knappast något som är värdigt ett av världens rikste länder som framöver uppvisar stora överskott. Kommer Reinfeldt och Borg att lägga överskotten de kommande åren på att åtgärda dessa ovan nämnda frågor? Svaret på det är knappast mina vänner, att utrota utanförskapet var aldrig deras mening. Det var bara retorik....

Gammelmedia på detta:



Nymedia på detta:



Krassman / In Your Face