måndag, juni 04, 2012

Fråga o(m) svaren!

I dag så presenterads även den stora SCB undersökningen gällande väljarsympatierna. Inte helt oväntat får vi Socialdemokrater ett ökat förtroende från väljarkåren och återhämtar oss ordentligt sedan den förra mätningen som gjordes i november 2011. Läget var då smått kaotiskt och höjningen från den mätningen är hela 9,6 procentenheter. Det förpliktar att nu fortsätta med det återtåg som vi Socialdemokrater påbörjat in i väjarnas medvetande.  


Den borgerliga regeringen tappar i undersökning och landets minst uppskattade parti, Kristdemokraterna, ser sig ännu under fyraprocentsspärren. Även Centerpartiet kryper sakta nedåt mot spärren och noteras i denna mätning på 4,7 procent. Nå väl, detta är bara en ögonblicksbild och det är inte val i dag, även om det hade varit önskvärt. Nu krävs det av alla partier som önskar väljarnas förtroende att kavla upp ärmarna och visa sig relevant för framtiden.

En som gärna avkräver Socialdemokrater på detaljerade svar är Moderaternas partisekreterare. Tidigare var det Sofia Arkelsten och nu är det Kent Persson. Medan hans eget parti gömt sig i arbetsgrupper så avkrävs oppositionens största parti på svaren för framtidens Sverige. Deras egna slutsatser och förslag ska vara klara till Moderaternas partistämma hösten 2013, och ska då utgöra utgångspunkter för den politik som de tillsammans med de övriga inom Alliansen ska möta väljarna med 2014.


Kent vet detta mycket väl, och därför så är det viktigaste uppdraget han har att lägga fokus på oppositionen.  Detta istället för att det partiet som är det mest inflytelserika och som sitter med det faktiska ansvaret för landets utveckling, nämligen Moderaterna, skall leverera svaren på hur de själv hade tänkt komma till rätta med massarbetslösheten, klimatfrågan, energipolitiken och skolan. ”Fråga någon annan” kommer vara Moderaternas slogan fram till hösten 2013, sen kanske vi får se vilka svar de har på de problem som vårt land brottas med dagligen. Ansvar för Sverige…jo jag tackar jag.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2DN / SvDDN2SvD2Expressen / SvD3 / SvD4 / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Roggansblogg / Jinge / Monica Green / Ristningar / Annarkia / DHE / Martin Moberg /  Jämlikhetsanden / Röda Berget / Peter Högberg /

Krassman / In Your Face

Heaven & Hell

Enligt dagens mätning från Aftonbladet/United Minds ställs det politiska landskapet på ända, och ställs till rätta. Sveriges tredje största parti blir i mätningen SD och spekulationerna kring de 8,7 procenten som det främlings/klimatfientliga SD skiljer sig enormt åt. Är det Reinfeldt uttalande, är det inslaget om imamer som uttalar sig negativt till att polisanmäla mäns våld mot kvinnor eller är det SD:s eget kampanjande. Sanningen brukar som vanligt ligga någonstans i mitten, så jag tror att det är en kombination av de tre.

En rödgrön ledning på 8,3 procent är en tydlig signal men det som är mest intressant i mätningen tycker jag opinionens förtroende för Socialdemokraterna och Moderaterna är. 61,7 procent av väljaropinionen befinns hos dessa två partier vilket är en mycket dominerande siffra som har konsekvenser. De små borgerliga partierna slåss för sin överlevnad och trots partiledarbytet i Centerpartiet så har väljarnas förtroende minskat enligt denna mätning. Personligen tror jag att Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer göra sina sämsta val på länge 2014. Ingen av de två ses nämligen som relevanta för väljarna.

Att SD varierar i mätningarna tycker jag inte är så konstigt. Deras återkommande populistiska utspel fastnar för stunden hos sökande väljare, men det bygger inte långsiktigt förtroende, vilket styrks av deras varierande dagsform. Ett större frågetecken är dock Miljöpartiet. Trots deras nya ledarduo så ligger man knappt en procentenhet över valresultatet 2010, när skall det tvåsiffriga genombrottet komma, om det överhuvudtaget kommer? Vi får väl se vad den stpra mätningen från SCB säger oss idag....

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face